Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 24 de juny de 2024   |   11:32
 
Enquesta  
Quina nota poses als partits de l’oposició després d’un any de legislatura?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Entrevista
08/09/2023 | 16:08
Xisco Marroig:
“Em sent orgullós d’haver aconseguit una escola nova a Fornalutx”
Joan Vicens

Xisco Marroig afronta la seva segona legislatura com a batle de Fornalutx. En aquesta entrevista ens fa balanç dels primers quatre anys del seu mandat i parla dels projectes que preveu dur a terme durant el període dels propers quatre anys. També fa referència a les festes patronals que la localitat va encetar ahir amb la Baixada del Bou i que s’allargaran fins el proper diumenge.

Pregunta.- Ja han passat tres mesos des de l’inici de la legislatura, quines han estat les primeres decisions que ha pres?
Resposta.- Hem continuat amb els projectes que estaven iniciats. M’he preocupat de coordinar l’inici de les obres de l’escola perquè hi ha hagut un canvi de color polític al Govern Balear. I també he treballat en tots els projectes que hem d’afrontar a curt termini. He visitat tots els directors generals implicats perquè tot segueixi el seu procés. I per tot allà on he anat m’han respost de manera positiva. Per tant, crec que tots els projectes prevists seguiran el seu camí.

P.- El fet de governar amb majoria absoluta li facilita el dia a dia?
R.- La veritat és que no em facilita les coses. Jo sempre he estat del parer que tant si governes amb majoria absoluta com si ho fas amb minoria els projectes s’han d’executar de manera coordinada amb la resta de partits. No per tenir majoria un ha de fer el que vulgui. El consens és important perquè les coses vagin bé.

P.- Esperava obtenir una majoria tan àmplia als comicis del passat mes de maig?
R.- La veritat és que no ho esperava. Però crec que qui sembra, en algun moment recull. D’ençà que som batle he posat tota la meva voluntat i tot el que jo tenc perquè Fornalutx vagi bé. Tota persona que m’hagi demanat alguna cosa sempre ha tengut una resposta el més ràpid que he pogut. Sempre he intentat fer el bé per al poble i he gastat totes les meves energies amb el poble.

P.- Quins projectes s’ha marcat per dur a terme en aquests primers mesos de legislatura?
R.- A curt termini el més important és que la nova escola sigui una realitat perquè per nosaltres és un tema molt important. Després, també vull trobar una solució per reparar els marges caiguts dins el torrent i treballar en el talús del carrer d’Arbona Colom.

P.- Espera una oposició més dura durant aquests propers quatre anys?
R.- L’oposició forma part del consistori. Governa amb nosaltres i és important que sempre tengui alguna cosa a dir. Jo confiï amb ells i m’agradaria que ens fessin arribar totes les propostes que tenguin i que entre tots ho poguem consensuar tot. Malgrat tenguem majoria absoluta, jo confiï amb ells.

P.- Fent balanç dels quatre anys de la legislatura anterior, de que es sent més orgullós?
R.- Em sent orgullós d’haver pogut aconseguir una nova escola a Fornalutx. Els nins són el present i el futur. I per a nosaltres era molt important trobar una solució a l’estat en el que es trobava l’antiga escola. No era gens saludable tenir els nins allà dedins amb les humitats i les inundacions que es produïen.

P.- I quina espina li ha quedat clavada?
R.- El que m’hauria agradat seria aconseguir més espai per estacionar. Cada vegada que fa mal temps o hi ha molta afluència de cotxes el poble queda saturat. En el seu moment vàrem fer un seguit de propostes que no anaren bé. I haurem de seguir lluitant per poder aconseguir que hi hagi més aparcaments. Un altre tema pendent és acabar de solucionar el tema de l’aigua. És una altra espina que tenc clavada. He posat tots els meus sentits i s’ha de trobar una solució.

P.- Per on passa aquesta solució?
R.- Aviat sortiran una ajudes per afrontar-ho. Nosaltres redactarem un projecte per intentar substituir tota la canonada principal que canalitza l’aigua. El que no pot ser és que Fornalutx tengui cada estiu problemes d’aigua per acumulació de calç a la canonada.

P.- De cara a l’actual legislatura, quin serà el projecte estrella?
R.- No hi ha cap projecte estrella. Nosaltres treballam perquè cada dia hi hagi una estrella. Volem acabar tot el que està començat i conservar el que ja tenim. Que després surten coses que són importants, també les farem. Però en primer lloc és important acabar el que tenim començat.

P.- Quan serà una realitat el trasllat de l’Ajuntament a Can Xoroi?
R.- La meva il.lusió era organitzar una jornada de portes obertes el dia de la patrona. Però l’agost és un mes inhàbil i no ens ha donat temps a tenir-ho tot a punt. Crec que en unes setmanes es podrà fer la neteja i les darreres proves tècniques a l’ascensor i a l’aire condicionat. Després ja ho podrem inaugurar i organitzar el trasllat de l’Ajuntament cap allà.

P.- Quina utilitat tendrà l’actual edifici consistorial?
R.- A l’actual edifici tenim el problema de l’accessibilitat. Hem de tenir clar que és un edifici antic i s’haurà d’encarregar un projecte perquè sigui accessible. La nostra intenció és dedicar aquest espai a dependències de Joventut, una nova biblioteca o espais perquè els joves es puguin connectar a Internet. És un edifici que no volem deixar de banda.

P.- Que més es farà a Sa Rutlana una vegada la nova escola estigui acabada?
R.- Quan acabin les obres de l’escola construirem un nou parc infantil. També reestructurarem la zona esportiva perquè vagi en consonància amb l’escola. Arreglarem les pistes de petanca i la pista de tennis. En definitiva, volem que Sa Rutlana sigui un lloc atractiu i que tothom en pugui gaudir.

P.- Parlant de les festes, com es presenten les d’enguany?
R.- Les festes de Fornalutx són un moment de l’any que esperam amb il.lusió. Hem preparat unes festes amb actes per a tothom, amb propostes per a totes les edats. Demanam a la gent que les gaudeixi, s’oblidi de tot i passi uns dies agradables amb amics i familiars. Però també que respecti les coses, que emprin els banys públics quan hagin de fer les seves necessitats i que no es faci malfraig.

P.- Enguany s’ha optat per traslladar tots els actes a la Plaça...
R.- Veient que Sa Rutlana està en obres vàrem decidir centrar les festes a la Plaça. A més, també ens agrada fer-les allà. Tota la vida hem conegut les festes a la Plaça. I crec que si tothom col.labora, allà poden ser unes festes molt agradables.

P.- Dissabte passat es va suspendre la Nit de l’Art per motius meteorològics, es podrà reprogramar?
R.- Tenim pensat fer-la en una altra data. Segurament serà una vegada passades les festes. Cercarem un dia que vagi bé i l’organitzarem.

P.- Un darrer missatge per als fornalutxencs en aquests dies de festa...
R.- Simplement que la gent gaudeixi de les festes. Vull donar els molts d’anys a tots els veïnats i esper que tothom estigui content.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a