Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 1 de març de 2024   |   10:39
 
Enquesta  
S'ha de prohibir la construcció de noves piscines donada l'actual situació de canvi climàtic i de manca d'aigua?


No
 
Entrevista
21/07/2023 | 13:12
Toni Bujosa:
“Les festes dels Estiradors són sobretot per als majors”
Guillem Puig

Toni Bujosa Bernat -26 anys- és el nou president de la Comissió de Festes dels Estiradors, una barriada que la propera setmana entrarà en festes. Seran unes festes organitzades per primera vegada per la comissió que presideix Bujosa i amb una comissió caracteritzada per estar formada per gent jove, però que té molt present la gent major de la barriada en aquests actes festius.

Bujosa és graduat en Direcció Hotelera per la Universitat de les Illes Balears, i des de ben jovenet ha estat treballant en diversos establiment turístics, passant de cambrer a recepcionista i coneixent en profunditat cadascun dels departaments que envolten el fenomen turístic. Bujosa actualment treballa a La Residència, a Deià, com a recepcionista.

Pregunta.- Què el va dur a agafar les regnes de les festes d’Els Estiradors?
Resposta.- Fou una idea que sorgí una mica de casualitat quan jo i un grapat d’amics coincidírem al darrer foc que organitzà l’anterior comissió per donar gràcies als socis que els havien recolzat. Un cop allà ens plantejàrem que estaria bé agafar el relleu i començàrem a pensar-hi cada cop de manera més seriosa. Val a dir que tots som joves de la barriada que coincidírem que no es podien deixar perdre unes festes tan arrelades, no només a la barriada sinó també a Sóller, en general.

P.- Per què no ho feren quan l’anterior comissió va dimitir?
R.- He de dir que som joves i que no ens adonàrem en el moment precís. Ja he dit que fou en el foc de comiat de l’anterior comissió -21 de juliol de 2022- quan sí que en fórem conscients i ens posàrem per feina.

P.- Han comptat amb algun suport per part de l’anterior comissió?
R.- Sí, de fet durant la primera reunió que vàrem tenir al local de la Tercera Edat varen venir-hi dos membres de l’anterior comissió -Toni Miquel i Toni Socias- que ens explicaren com ho feien ells i com ho havíem de fer per organitzar el calendari d’esdeveniments i per a la captació de socis.
P.- Qui forma part de l’actual comissió de festes d’Els Estiradors?
R.- Jo en som el president; Lluc Calafat i Onofre Bestard, els vicepresidents; Biel Fars, el secretari; Esperança Bernat, La tresorera; i Úrsula Estarellas, Toni Plaça, Cati Bujosa, Aurora Loro, Damià Bernat, Meri Félix i Júlia Sampol, els vocals. I segur que encara em deix algun vocal que esper que em disculpi pel descuit.

P.- Com ho feren per recaptar gent i organitzar la comissió?
R.- El primer que férem fou fer una crida per les xarxes socials sol.licitant la col.laboració dels interessats en formar-ne part i organitzar una primera trobada, que va ser l’octubre del 2022 al local de la Tercera Edat . El resultat fou increïble i superior al que havíem pensat. Seguidament passàrem a organitzar el focs de Sant Antoni de la barriada per donar-nos a conèixer: fou tot un èxit i comptàrem amb la col.laboració tant dels Esclatabutzes com dels Xeremiers de Fornalutx i Sóller i un Dj per animar-lo. Des de llavors hem mantengut reunions quinzenals per organitzar les festes.

P.- Per què no han coincidit les festes amb Sant Jaume, que és el patró de la barriada?
R.- El primer que volem dir és que la nostra intenció és que així sigui; però resulta que enguany no ha pogut ser ja que el col.lectiu Vitamina C ja tenia esdeveniments organitzats amb anterioritat a nosaltres i no hem volgut saturar l’oferta lúdica d’aquest cap de setmana. Per la qual cosa, i excepcionalment, les festes s’han hagut d’ajornar una setmana.

P.- Com és el programa de festes d’enguany?
R.- Les festes es duran a terme entre el 29 de juliol i el 6 d’agost, amb un programa ben complet amb una especial dedicació a la gent major de la barriada. Començarem les festes el dissabte 29 amb la tradicional trobada de petits pintors al parc, on hi haurà alguna sorpresa. Continuaran el divendres següent, 4 d’agost, amb la tradicional cercavila que comptarà amb autoritats i les Valentes Dones; seguidament hi haurà el tradicional sopar a la fresca, que estarà amenitzat per un show combinat de mag i monologuista. Dia 5 serà el dia de la Cursa, el torneig de truc i la revetlla musical que comptarà amb quatre grups, tant per a gent major com per al jovent: Blues and Jazz, Yagi, The Hawaians i Dj Sergi Cabrer. Dia 6 serà el dia de cloenda i comptarà amb jocs infantils, el pal ensabonat -que retornarà a la plaça d’Els Estiradors-, una ballada popular i una nit de teatre amb la tradicional rifa. Cal dir que són unes festes molt esperades a la barriada perquè les darreres foren abans de la COVID.

P.- Amb quin suport han comptat en aquesta ocasió?
R.- La veritat és que no esperàvem una resposta tant bona. S’ha de tenir present que partíem d’un pressupost de zero euros i que nosaltres hem hagut d’avançar els doblers. Tot i això, no ha estat un problema per la magnífica resposta de la gent. Comptam amb uns 300 socis, a més del suport de l’Ajuntament de Sóller a nivell de logística i amb un ampli suport d’empreses no només de la barriada sinó de tot Sóller. Vull deixar ben clar que, una vegada més, el poble de Sóller ha demostrat que és un poble solidari i que vol fer poble.

P.- Tenen previst realitzar altres esdeveniments al llarg de l’any?
R.- Sí: el foc de Sant Antoni, la bunyolada de les Verges i les festes de Sant Jaume, A més, tenim en ment realitzar algun “tardeo” per al jovent i algun bingo per a la gent major en algun moment puntual al llarg de l’any. La nostra intenció és que el barri estigui viu i actiu.

P.- Quin paper creu que tenen les festes de barriada en un poble com Sóller?
R.- Crec que aquest tipus de festes són les que donen vida al poble i mantenen actives les barriades. Hem de pensar que moltes persones majors no poden desplaçar-se a les festes d’altres barriades, però sí que poden participar en les festes de la seva pròpia barriada i això és molt important per a nosaltres. Aquestes festes són uns actes socials de retrobament i compartir vivències que reforcen els llaços entre la gent de la barriada. Des de la comissió hem tengut molt clar que les nostres festes no han de ser només per als joves; per això hem plantejat un programa amb un 60% d’activitats per als majors i un 40% per al jovent.

P.- Ara a nivell més general, quines creu que són les principals mancances que presenta la barriada d’Els Estiradors?
R.- Vull dir que és una barriada on s’hi viu molt bé; però crec que la manca d’aparcament és el seu principal problema. Tampoc estaria gens malament augmentar la seguretat del parc de la plaça i sembrar l’arbre que s’hi va morir.

P.- Pensa que Els Estiradors ha estat ben tractat pels anteriors consistoris?
R.- Jo diria que, em general, sí.

P.- Que li diria en aquest sentit a l’actual batle, Miquel Nadal, que és veïnat de la barriada?
R.- En primer lloc, vull dir que sense ser batle ja ens va ajudar en tot quan li demanàrem; per tant, ves que serà ara que ho és. És una persona fantàstica amb un tracte admirable i un veí implicat.

P.- Per acabar, adreci un missatge als veïns d’Els Estiradors de cara a les properes festes?
R.- Sobretot, els vull agrair el suport realitzat -no només al socis, a l’Ajuntament i a les empreses sinó també a gent que ho ha fet de manera desinteressada-; seguidament, els convit a venir a participar de les festes que, ben segur, que les gaudiran de valent ja que han estat planificades perquè així sigui. Finalment tan sols desitjar-los molts d’anys i bones festes.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a