Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 24 de juny de 2024   |   12:26
 
Enquesta  
Quina nota poses als partits de l’oposició després d’un any de legislatura?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Entrevista
14/01/2022 | 13:18
Marina Coll:
“Hi ha brega de llits als hospitals per falta de lloc”
Cati Aina Oliver

Marina Coll és una jove sollerica estudiant del 4t curs d’Infermeria a la Universitat de les Illes Balears. Actualment està realitzant les pràctiques curriculars a l’UCI de la Clínica Juaneda, a Palma. És, per tant, testimoni de la realitat de la situació sanitària d’aquestes darreres setmanes, caracteritzada per xifres històriques de contagis de Covid-19 i manca de sanitaris i llits per als contagiats. Als seus 23 anys, ja ha fet pràctiques a una clínica de Vic (Catalunya), a Son Espases, al quiròfan de la Clínica Juaneda i a pediatria del Centre de Salut de Sóller. El seu interès en la Infermeria fa que aprofiti el seu temps lliure per llegir i veure sèries-documentals relacionades amb el tema.

Pregunta.- Quan va començar el seu interès per la Infermeria?
Resposta.- Quan estudiava ESO. De petita volia ser metgessa, però després vaig decidir optar per la Infermeria, que consisteix en una professió més humana i humil, de més contacte amb la gent. M’agrada molt la gent i si, a més, puc ajudar, encara m’agrada més. El món sanitari sempre m’ha despertat molta curiositat i el cos humà és una cosa que mai arribaré a entendre del tot.

P.- Va poder elegir el lloc on faria les pràctiques?
R.- Les primeres pràctiques que vaig fer sí les vaig poder elegir, però aquestes d’ara a l’UCI de la Juaneda no les he pogut triar jo. Amb tot, la Clínica Juaneda m’agrada molt, és molt tranquil·la i hi ha un grup molt cohesionat, amb un equip molt bo.

P.- Què ha pogut veure durant les seves pràctiques?
R.- On he vist més coses ha estat a Son Espases. Consider que és un hospital de referència, molt bo. Vaig veure pacients de tot tipus, de neurocirurgia, oncològics i no oncològics, amb problemes de drogoaddicció, etcètera. A urgències també vaig veure molts pacients psiquiàtrics i persones que venien del centre penitenciari. De fet, m’interessa molt aquest aspecte perquè són pacients molt complexes i m’agradaria poder-los entendre. Quan vaig estar a Vic, vaig tractar pacients de traumatologia i operacions menors.

P.- Què és allò que més li costa a l’hora de treballar a l’UCI?
R.- Empatitzar amb els pacients oncològics. Jo ho sent molt i a vegades ho pas malament.

P.- També hem de remarcar que no tot és Covid?
R.- Sí. Sembla que d’ençà que hi ha Covid, tot és aquest virus i tots els símptomes que pugui tenir una persona són compatibles amb el coronavirus. S’ha creat una histèria col·lectiva al voltant d’aquesta malaltia. Hi ha molts retards en diagnòstics i tractaments per mor de la pandèmia. Segurament molta gent haurà mor per aquest motiu.

P.- Quina és la situació que veu a l’UCI de la Juaneda pel que fa al coronavirus?
R.- El tema està molt malament. No hi ha lloc a cap hospital. Ens duen gent de Son Espases i de Muro perquè no tenen llits. Als hospitals hi ha una brega de llits perquè no hi ha lloc. També falten mans i molts professionals.

P.- Per tant, tot i que la variant òmicron no registri tants ingressos hospitalaris com altres variants, també hi ha possibilitats d’acabar a l’UCI?
R.- Sí, la gent pot acabar a l’UCI. S’ha dit que l’òmicron sol donar més simptomatologia de gastroenteritis i malestar, però crec que s’estan difonent hipòtesis sobre el coronavirus que tal vegada no són reals o no estan recolzades per estudis. A més, molta gent es pensa que per vacunar-se ja no es pot contagiar, però allò cert és que pot agafar el Covid de qualsevol forma. En part, això és culpa de la desinformació. Les vacunes afecten de manera diferent a cada persona. Crec que passa una cosa similar amb les vacunes del xarampió que posen als infants: el poden agafar igualment, però amb menys gravetat.

P.- Però preocupen sobretot les persones no vacunades?
R.- L’UCI de la Juaneda té capacitat per a tres pacients amb Covid-19 i tots els que hi entren no estan vacunats. Tenen dret a atenció igual que tothom, però consider que tots hauríem d’estar vacunats, ja que és una qüestió de salut pública. Som lliures de vacunar-nos o no, però en el moment en què això provoca una pandèmia mundial i hi ha tanta gent que mor... Ja no per ells mateixos, sinó per salut pública i per poder sortir de la pandèmia el més ràpid possible.

P.- Els no vacunats solen dir que la vacuna no està suficientment estudiada. Què els diria?
R.- Sí que està estudiada. Hi ha molts científics molt ben qualificats per poder crear aquesta vacuna. Han fet més via perquè molta més gent s’ha implicat en tenir-la.

P.- Va ser de les primeres persones de Sóller en contagiar-se. Com va ser?
R.- La meva mare va agafar el virus a mitjans mes de març de 2020, a l’hospital de Son Espases on estava en tractament. Va estar a l’UCI prop d’un mes. Va ser una mica xocant perquè no ens ho esperàvem. No m’ho creia perquè era tot molt nou i pensàvem que mai no ens podria passar. Jo vaig agafar el virus una setmana després de l’ingrés de ma mare i no vaig tenir cap símptoma. El meu pare, per contra, sí va tenir febrícula i malestar.

P.- S’ha cridat molt l’atenció als joves per l’incompliment de les mesures de prevenció sanitàries. Què en pensa?
R.- Hi ha persones que compleixen les mesures i persones que no, independentment de l’edat. És cert que els botellots i la festa estan vinculats als més joves, però dur la mascareta per davall el nas també és incomplir les mesures. I això ho fan moltes persones grans.

P.- Què en pensa de les darreres mesures que han pres els polítics?
R.- Consider que les mesures del Govern són aberrants. No saben com abastar els temes i posen mesures banals per sortir del pas. Hi ha una infermera de Sóller que va dir que això és com anar en moto sense casc, tenir un accident i després posar-se el casc. Pens exactament el mateix. Les mascaretes a exteriors estan bé, però si a la vegada ens podem reunir amb 20, 30 o més persones a interiors sense mascareta, el risc és molt alt. Anul·lar les festes a Sóller va ser bona idea, però la gent s’ha mogut igual, ha fet festes i s’ha ajuntat. Sembla que, quan la gent vol sortir de festa, la Covid desapareix, però no és així.

P.- I de cara a l’inici del curs escolar?
R.- Amb un sol contagi jo ja faria tancar l’aula sencera. Per altra banda, em va fer molta ràbia quan ens obligaven a fer classes online però sí que ens podíem veure als bars. Si puc anar als bars, també hauria de poder formar-me. Crec que els estudis estan per damunt la festa.

P.- Què és allò que els han traslladat des de la universitat pel que fa a la Covid-19?
R.- Aquest Nadal ens varen proposar anar a vacunar la gent perquè al Govern li feia falta personal sanitari. Però tota la classe vàrem dir que no perquè ara que els fa falta gent prefereixen que nosaltres facem pràctiques i tenir mà d’obra barata, en comptes de contractar tota la gent que ha acabat la carrera i no té feina. Seria molt injust.

P.- Com preveu que serà aquest 2022?
R.- Si seguim amb les mesures que tenim tan banals i la irresponsabilitat de molts, seguirem exactament igual. Hi podrà haver una setena i una vuitena ona. S’haurien d’establir restriccions de nuclis familiars i la mascareta a interiors. Sembla que la gent s’ha oblidat de les mesures. Si no som responsables, no en sortirem.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a