Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   18:32
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Reportatge
17/08/2018 | 09:31
Els caparrots, retorn a la festa
G.P.

La festa és de qui la viu, de qui la fa i de qui hi participa; per aquest motiu és lloable la tasca que des de la regidoria de Festes que s’està duent a terme per a la recuperació d’un dels elements festius més emblemàtics de casa nostra que -no se sap bé per quin motiu- havien quedant arraconats durant lustres: es tracta dels caparrots.
Tradicionalment els caparrots eren unes figures estrafolàries, caracteritzades per comptar amb un cap de grans dimensions i gestualitat exagerada, que servien per, mitjançant cercaviles, fer coneixedor a la població que s’havia entrat en temps de festa. De fet, una de les seves principals tasques era la d’animar els carrers els dies festius a base de balls i encalçades dels més petits de la vila. Solien anar acompanyats de varis músics -sobretot tambors- que animaven el cercavila i contribuïen a augmentar la sensació de festa.

Tasca de recuperació

Des de fa gairebé un any, la regidora de Participació Ciutadana, Laura Celià, juntament amb un grup de mestres i d’aficionats a la cultura popular està duent a terme una tasca de recuperació i promoció de la figura dels caparrots en l’àmbit festiu solleric. Tant és així que s’han organitzat conferències, visites a tallers de creadors de caparrots i altres colles de caparrots de l’illa, així com tasques de recerca informativa i divulgativa per tal de retornar aquests estrambòtics personatges a la vida sollerica.

Un dels punts més destacables d’aquesta tasca tengué lloc durant les passades Fires i Festes de Maig quan els caparrots tornaren a trepitjar els carrers de Sóller, aquesta vegada amb una cançó creada especialment per a ells per Tomeu Marroig i amb una dansa igualment original elaborada per l’especialista en cultura popular, Guillem Bernat. Un altre nom a tenir present pel que fa als caparrots sollerics és el de Rosa Pujol, apassionada dels caparrots que ha conservat l’essència i els vestits d’aquests personatges durant tota una sèrie d’anys en què havien quedat relegats a un segon pla -per no dir que havien romàs pràcticament arraconats de la vida pública-.

Tarannà festiu

La suma dels esforços de totes aquestes persones ha permès recuperar de bell nou el tarannà festiu dels caparrots i els ha duit una altra vegada a la llum pública aconseguint fer reviure uns personatges molt estimats pel poble i dotant-los d’una nova vitalitat.

Per tal de donar a conèixer els caparrots a les noves generacions de sollerics i per poder restaurar els que es trobaven en pitjor estat de conservació s’ha iniciat des de l’Ajuntament una campanya divulgativa sota el lema "Adopta un caparrot”, que permetrà a la vegada de donar-los a conèixer, iniciar un procés de recuperació dels que es troben en més mal estat.

Fins a la data són denou els caparrots que es troben en condicions de sortir a animar els carrers de la vila, tot i que n’hi ha d’altres que per les dimensions -massa grossos- o per l’estat de conservació romandran a resguard a les dependències municipals.

Una nanet de conte, a punt

La campanya de recuperació dels caparrots ha tengut com a primera resposta la restauració d’un caparrot amb l’aspecte d’un nanet de conte a mans del taller dels Germans Sampol, que curiosament fa una trentena d’anys foren els encarregats de crear aquesta mateixa figura.

La restauració duita a terme pel germans Sampol -en el cas d’en Jose, de manera completament desinteressada- ha consistit bàsicament en la restauració dels nombrosos cruis que el pas del temps havia provocat en la superfície del caparrot.

Dita restauració s’ha basat en el tancament dels clivells que presentava el caparrot a base de capes de cola i paper, així com la seva impermeabilització i posterior pintada. Aquest procés que ha estat una mica lent perquè calia deixar assecar les diferents capes per poder passar a una següent fase a durant unes deu hores que s’han hagut de repartir al llarg de cinc jornades. Per a poder-la dur a terme s’han emprat paper, cola, blanc d’Espanya -un producte que mesclat amb la cola, dota la figura de major duresa- i pintura. La restauració ha quedat completament enllestida aquesta setmana, la qual cosa permetrà al caparrot poder desfilar durant els cercaviles de les Festes de Sant Bartomeu.

Més ambient festiu

La il.lusió per retornar a la vida -és a dir, a la festa- d’uns personatges tan estimats pels sollerics augmentarà ben segur l’ambient festiu solleric que veurà com lenta, però inexorablement, els caparrots retornen una part de l’ambient festiu, pràcticament desaparegut durant una sèrie d’anys, als carrers de la nostra vila, dotant a les nostres festes d’una personalitat pròpia que a la llarga ens defineix com a comunitat.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a