Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 1 de març de 2024   |   10:56
 
Enquesta  
S'ha de prohibir la construcció de noves piscines donada l'actual situació de canvi climàtic i de manca d'aigua?


No
 
Entrevista
27/01/2023 | 13:49
Joan Albertí:
“Necessitam fer la teulada i posar un ascensor”
Cati Aina Oliver

Joan Albertí (Fornalutx, 1946) és des de fa tres anys el president de la Creu Roja de Sóller. Un títol que podria deixar de tenir el proper mes de maig, moment en què s’elegirà de nou el president de l’entitat. De moment, s’ha constituït el nou comitè local, format per vuit persones. Una de les tasques que actualment hi ha en marxa és la venda d’una de les cases del carrer del Vent, que servirà per fer obres a l’altra. Arreglar la teulada, posar un ascensor, crear sales polivalents i millorar els banys són accions necessàries per poder realitzar les activitats que ara mateix no es poden fer per falta d’uns espais adequats.

Pregunta.- Què ha aportat a la Creu Roja de Sóller durant els tres anys com a president?
Resposta.- Il·lusió i servei a la gent.

P.- I de cara al futur, que hi voldria aportar?
R.- Dedicació sense remuneració ni interessos personals.

P.- Podria mencionar alguns dels serveis que ofereix actualment Creu Roja?
R.- En aquest moment feim molta feina social, amb persones majors. Tenim diferents projectes per fer front a la soledat i també per promocionar l’envelliment actiu. També donam suport a les persones amb discapacitat amb grues, llits articulats, etcètera. També atenem amb reforç escolar els infants que els col·legis ens deriven. Gairebé tots els voluntaris que es dediquen al reforç escolar són mestres jubilats. També tenim dos cotxes amb voluntaris que acompanyen les persones que viuen soles i no tenen familiars a fer la compra o al metge. A més, tenim un conveni amb l’Ajuntament de Sóller per oferir servei de teleassistència.

P.- I pel que fa a la barca de salvament?
R.- Estic molt content de la feina de Marcel·lí Got, el vicepresident, pel que fa a la gestió de la barca de salvament que tenim a la Base. Aquesta barca va estar un temps aturada, però ara ell està treballant perquè torni a sortir, gestionant un curs de formació per als voluntaris. A aquesta part de l’illa no arriben immigrants, però feim altres funcions, com ajudar en accidents i avaries, en coordinació amb Salvament Marítim.

P.- Quantes persones va atendre Creu Roja a Sóller l’any 2022?
R.- Vàrem atendre 223 famílies en situació d’extrema vulnerabilitat amb necessitats bàsiques, com pagar factures de llum o d’aliments. També atenguérem 451 persones majors i amb discapacitat. Entenem per persona amb discapacitat totes aquelles que són depenents o necessiten algun tipus de suport, tant per tenir una millor qualitat de vida com per desenvolupar la seva activitat diària. A més, ara mateix hi ha 12 infants que venen al reforç escolar. Si hi haguessin més voluntaris, podríem atendre més infants i fer més activitats.

P.- Com es pot ser voluntari?
R.- Primer s’ha de fer una entrevista amb la persona referent de voluntariat. Valoram el perfil de la persona i allò que ens proposa o li agradaria fer. Es poden fer activitats molt diverses en funció dels coneixements o aficions dels voluntaris. Tot és proposar-ho, no estam tancats. La idea és fer moltes activitats i variades. A vegades no les podem fer perquè falten mans.

P.- Quants voluntaris hi ha a Sóller?
R.- Tenim registrats gairebé 100 voluntaris, però el voluntariat va i ve. Voluntaris en actiu n’hi ha 55. Són persones amb moltes funcions diferents, com activitats de captació de fons, salvament marítim, auxili i emergències durant les festes, etcètera.

P.- Quins són els requisit per ser atès per la Creu Roja?
R.- Tenir dificultats econòmiques. La gent es pensa que normalment són persones immigrants, però la realitat és que també hi ha molta gent d’aquí.

P.- Quantes persones formen part de l’entitat a Sóller?
R.- Com a personal laboral, hi ha un treballador social i una educadora social. Pel que fa al comitè local, fa poc hi ha hagut el procés electoral i ha quedat format per vuit persones.

P.- Com és aquest procés electoral?
R.- És jeràrquic. Ara es nombrarà el president provincial, després l’insular i després els locals. Un cop tinguem el president autonòmic es podran presentar les candidatures perquè avalin els presidents locals. De moment, encara sóc president, però el mes de maig es presentaran les candidatures a presidència. Aquestes candidatures han de tenir l’aval dels membres del comitè local i finalment ha de tenir l’aprovació a nivell estatal. No és tan senzill, però per maig ja ho sabrem.

P.- Com ha de ser un president de la Creu Roja?
R.- Ha de ser transparent i ha de tenir molt present els principis de l’entitat, que són la humanitat, la imparcialitat, la neutralitat, la universalitat, la unitat, la independència i el caràcter voluntari. No pot ser una persona en actiu en política.

P.- Li agradaria seguir sent el president de la Creu Roja de Sóller?
R.- Si els membres de la junta consideren que hauria de seguir, seguiré, però si no, no. Més que res, em faria ganes seguir per acabar les obres. Vaig entrar a fer feina amb aquesta il·lusió, a més de poder realitzar moltes activitats que ara no podem fer. Per exemple, cursos de formació per als joves en matèria d’addiccions, drogues i alcohol.

P.- Per què és necessari fer reformes?
R.- En aquest moment només hi ha la sala de baix per a la gent major i tenim moltes altres sales més amunt que no s’aprofiten. Això és així per mor de les goteres i també perquè els més majors no hi poden accedir. La idea és instal·lar un ascensor i fer unes sales polivalents on poder fer, per exemple, tallers de cuina. També s’haurien d’arreglar els banys i fer-los accessibles, així com millorar l’aïllament de les portes i finestres. A més, restaurarem la gallinera.

P.- Tenen a la venda una de les cases del carrer del Vent per poder dur a terme totes aquestes obres. Ja tenen comprador?
R.- Encara no. Hi ha hagut tres ofertes, però esperam que un comitè nacional ens autoritzi a vendre-la. Si finalment no la podem vendre, només farem el més necessari: la teulada i l’ascensor. La resta no ho podrem fer. Hem de tenir en compte que nosaltres funcionam amb els voluntaris i amb allò que ens aporten els socis. És cert que tal vegada podrem optar a unes ajudes europees per millorar l’aïllament tèrmic de l’edifici, però no tenim més entrades.

P.- Quan començaran les obres?
R.- És molt trist, però hem demanat pressuposts urgents per fer la teulada als mestres d’obres més grans de Sóller i tothom té una feinada i no ho poden fer. Ens demanen mig any o vuit mesos, però en aquest temps el material pot haver encarit molt. Nosaltres hem de tancar un pressupost. No som una empresa privada i no podrem assumir la diferència de preu. Necessitam de forma urgent un mestre d’obres. Durant les obres, l’Ajuntament de Sóller ens cedirà de forma temporal un edifici.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a