Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 25 d'abril de 2024   |   03:35
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
03/06/2022 | 13:02
Joan Atienza:
“Vull tornar a tenir les festes del Port d’abans”
Cati Aina Oliver

Nascut el 1995, Joan Atienza ha passat tota la seva infantesa als barris del Port de Sóller. Es va formar en el Programa de Qualificació Professional Inicial en cuina i serveis de restaurant i bar, i també compta amb un Grau Mitjà en Cuina. La seva experiència laboral inicial passa per diferents restaurants i hotels de la Vall, i des de fa 8 anys treballa amb el seu pare a la fusteria familiar. Una feina que combina amb la seva passió: posar música.
Precisament aquesta faceta compromesa amb la música i la festa va ser la que el va dur a formar part de la comissió original de l’associació juvenil Vitamina C l’any 2018, de la qual va ser vicepresident i, posteriorment, president. Ara, amb el retorn de les festes populars, Vitamina C ha passat en mans d’un nou grup de joves i Joan Atienza ha esdevingut el president de la nova Comissió Jove de Festes del Port de Sóller.

Pregunta.- Com ha arribat a ser el president de la nova Comissió Jove de les Festes del Port?
Resposta.- Na Taty Ferrer va proposar formar aquesta part de l’Associació Cultural. Es tracta d’aportar una cara jove i idees de cara a les Festes de Sant Pere. Ella sap que sóc del Port –encara que ara mateix no hi visqui, jo em consider del Port– i per això, quan vàrem sortir del confinament, em va proposar ser el president d’aquesta Comissió Jove.

P.- Quina és la feina de la Comissió Jove?
R.- Col·laboram en l’organització i elaboració del programa, centrant-nos més en la música.

P.- Qui més forma part d’aquesta Comissió Jove?
R.- Na Virgínia Suau i en Rafa Martínez. Si hi ha algun voluntari que vulgui venir a ajudar-nos, serà ben rebut.

P.- Voldria destacar la tasca d’algú en l’organització de les Festes del Port?
R.- Els pescadors són qui més col·laboren i qui més estimen la festa, des del meu punt de vista. Ells són del Port “a matar”. Així com ells, a mi em faria molta pena que desapareguessin aquestes festes. Els veïnats i gent major de tota la vida també es preocupen molt. Darrerament les festes havien anat a menys, segons m’han comentat, per culpa dels hotels, que es queixaven de la música de les revetlles. Abans eren passades les 6 del matí i encara hi havia música, però ara a les 4 ja hi ha la Policia.

P.- Feia falta un punt de vista més jove en l’organització de les Festes del Port?
R.- Sí. Normalment ho duia gent major que tal vegada no pensava molt amb els joves. Quan em varen oferir ser el president d’aquesta comissió, vaig pensar que volia tornar a tenir unes Festes del Port com les d’abans.

P.- Què recorda de les festes d’abans?
R.- Hi havia un tancat davant l’Albatros amb moltíssimes activitats per als joves. Record que hi havia les xocolatades, que consistien en donar ensaïmada amb xocolata a la persona que tenies davant, però tot amb els ulls tapats. També hi havia un dia on tots ens disfressàvem i passejàvem pel Port, venia un mag, Madò Pareta, hi havia música, teatre i cinema. A més, el diumenge vespre es feia la famosa traca, que ja no es fa, i que significava la fi de les festes. De petit, gaudia molt aquestes festes.

P.- Què és allò que més enyora d’aquell temps?
R.- La tranquil·litat i llibertat que teníem els infants de poder passejar pels nostres barris i jugar amb els nostres amics sense que els pares es preocupessin. Avui en dia això ja no és possible, ja que els temps han canviat.

P.- Ja teniu enllestit el programa d’enguany?
R.- Encara no. Podem dir que les festes es faran com sempre damunt el moll i seran el dia 1 i 2 de juliol. Enguany hi haurà una festa “Holi” per a nins i nines al Lepanto, amb un DJ. També volem fer un “tardeo” el dia 10 de juliol, després de la Cursa de Sant Pere. Amb tot, hi ha feina encara d’organitzar DJ’s, dies, horaris i que tot quadri dins el pressupost.

P.- Finalment enguany hi haurà les “Prefestes de Sant Pere” amb el Festival de DJ’s?
R.- No. S’havia de fer dia 24, però vàrem pensar que aquest dia hi ha moltíssima gent a Menorca per Sant Joan. Finalment farem una redistribució dels DJ’s en diferents actes al llarg de les festes.

P.- Les Festes de Sant Pere seran les primeres després de la Fira i el Firó. L’Associació Cultural ja ha difós un comunicat per denunciar qualsevol tipus d’actes masclistes.
R.- A cada festa és important tenir informació relativa a la violència masclista. No estaria malament posar una paradeta destinada a això. Quan una al·lota diu que no, és que no. Hi ha gent que dona la culpa a l’alcohol, però no és justificable. Per altra banda, sé de casos en què una al·lota ha anat a la Policia i ha dit mentires sobre un jove simplement perquè li tenia ràbia.

P.- Com a DJ, ha vist agressions masclistes?
R.- He vist al·lotes gates que anaven enmig de les pistes de ball amb poca roba i homes que les tocaven. He vist moltes coses semblants, però mai un intent de violació. Amb tot, sempre que hi ha un accident o una baralla, els DJ’s aturam la música, s’encenen els llums i les persones de seguretat fan el que han de fer.

P.- Com va començar en el món de la música?
R.- Vaig començar amb els amics. Fèiem festes i a mi m’agradava posar la música. Ho feia amb un programa de l’ordinador. Després vaig fer de cambrer a l’Altamar, on en Vicenç “Skalas” em deixava practicar. També en vaig aprendre amb en Rafa Martínez.

P.- Hi ha demanda d’aquests serveis?
R.- Sí. Gairebé cada cap de setmana tenc ple. Estic dins una agència del DJ Oscar Romero i de Gabi del Grup Pinpa, la qual gestiona discoteques i pubs de Mallorca i Menorca i ofereix feina als diferents DJ’s a canvi d’una comissió. També faig feina per a particulars, que em contacten personalment.

P.- Darrerament hi ha molts joves que volen endinsar-se en aquest món. Tothom serveix?
R.- Qualsevol pot ser DJ, si fa les coses bé. Hi ha qui compra un equip de 100 euros i posa música pitjant al “play”. Això ho pot fer qualsevol, però no és suficient. Ser DJ són moltes hores de pràctica. Hi ha moltes hores de feina i de davallar música de bona qualitat. A més, hi ha cursos per ser DJ. De fet, en Vicenç Reynés “Skalas” fa de professor a Es Gremi, juntament amb Oscar Romero.

P.- Com és el seu estil?
R.- M’agrada tot i m’adapt a la gent que tenc davant. Pos allò que em demanen. Normalment, la majoria de les dones volen Reggaeton i la majoria dels homes joves es decanten pel Tech House o Techno. Per tant, si el 80% de la pista són dones, has de posar Reggaeton. Si predominen les persones més majors, has de posar música de la seva època i clàssics. La clau està en adaptar-se a la pista i animar-la.

P.- Demà hi ha el primer concert organitzat per la nova comissió de Vitamina C. Què en pensa?
R.- Jo vaig formar part del grup de joves que va posar nom a Vitamina C. Llavors, el president era Lluís Colom Gollini i jo era el vicepresident. Per coses de la vida, en Lluís va haver de partir i jo vaig passar a ser president. Amb la pandèmia, la gent va deixar de tenir ganes i les al·lotes que hi són ara varen agafar el relleu. Elles estan molt il·lusionades i estan muntant coses maques. A mi m’han contractat el 29 de juliol com a DJ amb en Biel Castell i Enrokats, on farem un “tardeo” als Teixidors.

P.- Quin missatge voldria transmetre a la gent per gaudir de les Festes de Sant Pere?
R.- Que venguin amb seny i respecte, sobretot cap a les dones. Les festes són per passar-ho bé sense fer desastres.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a