Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   14:48
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
27/05/2022 | 13:18
Francesc Aguareles:
“El primer que s’ha de fer en veure foc és avisar a l’112”
Cati Aina Oliver

Francesc Aguareles (Sóller, 1957) és des de fa 37 anys Agent de Medi Ambient. Una professió que ha exercit de manera vocacional a Cabrera, Menorca, Estellencs i Sa Dragonera. Actualment treballa a Andratx, on realitza el seu darrer any abans de jubilar-se. Amb tot, també ha format part de la Policia Local de Sóller i durant una temporada va fer feina al Mercat Municipal.

Pregunta.- Quina és la feina d’un Agent de Medi Ambient?
Resposta.- El meu dia consisteix en anar a la meva àrea de feina i, en aquests moments, controlar els permisos de crema. També controlam el problema d’abocament de residus i aigües contaminades. Tot té a veure amb la protecció de l’espai. La nostra feina té moments una mica compromesos. Normalment no passa res, però a vegades, com que som agents amb autoritat, això ens exigeix posar sancions, restringir la gent de fer segons quines activitats i a vegades obligar-los a partir d’aquí on estan. No només és actuar, sinó que també hem de donar explicacions i a vegades la gent no ho entén. Els Agents de Medi Ambient tocam moltes àrees i som pocs.

P.- Quants n’hi ha, a les Illes Balears?
R.- Som uns 70 a totes les Balears. Som molt pocs. Fa falta gent. Anam tots sols i cada un anam amb un vehicle. Lo seu seria anar sempre en parella. És cert que en segons quins casos es va en parella, com en l’àrea de caça, desallotjaments o incendis. Però en general anam tots sols i sense armes. Això sí, no la necessitam, ja que és més efectiu un bolígraf.

P.- Per quin motiu va decidir ser Agent de Medi Ambient?
R.- És una cosa vocacional, ha d’agradar. Estim tot allò relacionat amb la natura i el medi ambient.

P.- Estam en l’època de perill d’incendis forestals. Què és allò que han de tenir en compte els pagesos?
R.- No poden fer foc a les àrees forestals fins al 15 d’octubre. Sí es pot fer foc a les àrees agrícoles a menys de 500 metres del terreny forestal. En aquests casos s’ha d’evitar que el foc pugui pegar amb el vent o qualsevol cosa dins zona forestal. Les condicions per fer foc en aquests casos seran demanar autorització administrativa, tenir aigua devora, fer el foc en un horari determinat i sempre avisar al 112 quan es faci foc. El 112 ens transmet a la nostra central tota la informació d’aquest tipus. Si és un dia que fa molt de vent, normalment no es podrà fer foc, encara que es tengui l’autorització.

P.- I què poden fer amb les restes de poda o amb la vegetació que han desbrossat i que després queda seca?
R.- Entenc que podria ser perillós. Poden emmagatzemar-la o fer caramulls i, a partir del dia 15 d’octubre, cremar-ho. Els caramulls han de ser petits i s’hi pot posar una pedra o un pes damunt, ja que això fa que quedi pitjat i no prengui tan aviat.

P.- I pel que fa als excursionistes, quines precaucions han de tenir en compte els mesos de calor?
R.- No poden fer foc. Tampoc en poden fer a les àrees recreatives. Nosaltres som allà per avisar i denunciar. Tampoc han de sortir de les àrees que tenen indicades ni de les rutes. A més, si duen animals, els han de dur fermats. No poden acampar ni pernoctar. I, en el cas que facin escalada, han de demanar permís. Són restriccions que tenen importància pel que fa a la conservació del paratge i les àrees protegides. Han de respectar la flora i la fauna. No han de tocar plantes endèmiques que estan en perill d’extinció, animals ni nius d’aus.

P.- De quines sancions estaríem xerrant?
R.- Les sancions dependran de la gravetat de les accions i la zona on s’han fet. Poden anar dels 200 euros fins als 4.000 euros. Això sí, les de construcció a terreny forestal són molt més greus i obliguen a esbucar allò que s’ha construït.

P.- Què és el primer que s’ha de fer quan es veu foc?
R.- Avisar a l’112. És el sistema d’emergències que contacta amb nosaltres en cas d’incendi. Tenim un sistema de sortida automàtica. A Mallorca hi ha dos helicòpters disponibles, a Eivissa n’hi ha un i a Menorca un altre. Cada un compta amb una brigada i un agent forestal a bord, que coordina les feines d’extinció fins que hi va un tècnic.

P.- Com són les actuacions en cas d’incendi?
R.- Quan hi ha una cridada d’emergència surt un helicòpter tot d’una i també surt el servei per terra. Ens coordinam de tal manera que, quan el servei per terra ha arribat, l’helicòpter pot partir perquè en el cas que hi hagués un altre incendi, l’helicòpter pogués actuar. En el que duim d’època de perill d’incendi no n’hi ha hagut cap de gros, però n’hi haurà.

P.- Les tempestes durant els mesos d’estiu ajuden a prevenir els incendis?
R.- Depèn. Si duen aigua van bé, però quan són tempestes seques, són perilloses. Aquestes tempestes van plegades de llamps, que consisteixen en un perill d’incendi més.

P.-Què en pensa de les rutes que passen per camins privats i que a vegades es perden perquè els particulars tanquen aquests camins?
R.- El normal és que deixin passar a la gent. Hi ha casos que estan a judici, però tira a tira tot es va arreglant. La gent jove està agafant consciència.

P.- El passat cap de setmana els autocaravanistes es varen manifestar a Palma per demanar àrees per pernoctar i acampar a Mallorca, ja que no n’hi ha cap. S’hauria de regular?
R.- Sí. A Menorca, per exemple, hi ha àrees de servei per a les autocaravanes. Per què a Mallorca no n’hi ha d’haver? No sé quins són els motius, però hi hauria d’haver aquests tipus de llocs. No tothom es porta malament.

P.- Què és allò que li ha cridat més l’atenció durant els seus anys com a Agent de Medi Ambient?
R.- L’augment de gent que hi ha hagut a les Illes en general. Hi ha massa gent.

P.- Es reconeix de manera suficient la tasca dels agents mediambientals?
R.- Crec que sí, però ha costat molt. Primer vàrem començar com a Guardes Forestals, després passàrem a ser Agents Forestals i, ara, som AMAs, Agents de Medi Ambient. Això ens ha permès aquests darrers 10 anys guanyar una forma d’actuació molt diferent.

P.- Com actua l’Associació d’Agents de Medi Ambient de les Illes Balears (AFIB)?
R.- L’AFIB ens orienta en la nostra feina. També es comunica amb la Conselleria. Ara, per exemple, tenim el problema que volen dividir la nostra activitat per illes. L’AFIB farà un comunicat per veure si ens escolten, ja que aquesta divisió no interessa a ningú.

P.- Col·laboren amb associacions mediambientals?
R.- Fins un cert punt. Tenen principis que concorden amb els nostres, però no ens podem fermar. Nosaltres depenem de la Conselleria de Medi Ambient.

P.- Com es pot convèncer a la gent de la importància de tenir cura del medi ambient?
R.- Amb els infants i joves. Són el futur i ho poden fer entendre als pares.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a