Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 27 d'abril de 2024   |   00:20
 
Enquesta  
S’hauria de prohibir la celebració de la Mallorca 312 de ciclisme?


No
 
Membres de la Parròquia, al costat de l'orgue.
24/03/2023 | 09:59
Una campanya per fer recuperar l’orgue
SaVeu

La parròquia de Sant Bartomeu de Sóller ha iniciat la campanya “Apadrina un tub” que té per objectiu recaptar fons per destinar-los a la restauració de l’òrgan parroquial, que va quedar inutilitzat el desembre de 2006 després d’un temporal de pluja.

La campanya promoguda pel rector Eugeni Rodríguez i la comissió de patrimoni de Sant Bartomeu té com a finalitat reunir els recursos necessaris per dur a terme una restauració profunda de l’instrument musical per tal que pugui sonar de nou. Per això la parròquia ha llançat la campanya perquè els ciutadans apadrinin les flautes i els tubs de l’òrgan amb donatius d’entre 50 i 500 euros. Les persones que aportin recursos rebran a canvi un certificat que acreditarà el donatiu i la inscripció del seu nom a la placa commemorativa que es col·locarà a la cripta de Sant Bartomeu. El rector també preveu fer un acte d’agraïment a totes les persones que facin el donatiu.

L’orgue parroquial ja va ser restaurat a finals del segle passat i el 2001 va ser reinaugurat. El 2006 el temple va ser sotmès a obres de restauració de la coberta i mentre es feien els treballs es va desfermar un important temporal que va acabar per malmetre l’instrument a causa de les filtracions d’aigua que es varen produir sobre la volta. Des d’aleshores està fora d’ús pels danys que li va provocar la pluja.

L’orgue de Sant Bartomeu data del 1799 fruit de la donació que va fer el bisbe solleric Bernat Nadal que també és fill il·lustre de Sóller. Consta de tres teclats amb 54 tecles cadascun i un pedal amb 30 notes. Està format per uns 2.000 tubs construïts a partir d’un aliatge de plom i estany.

Precisament aquesta setmana s’han iniciat les primeres tasques per a la futura posada en marxa de l’instrument amb la instal·lació d’un nou motor elèctric que s’encarregarà d’insuflar l’aire a les flautes i tubs de l’instrument musical. El que estava col.locat fins fa uns dies va quedar inutilitzat quan es va anegar el temple. L’adquisició i instal.lació del motor suposa una inversió que ronda els 25.000 euros. La primera fase de restauració de la peça ha estat quantificada en 50.000 euros, segons ha informat el rector.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a