Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 18 de maig de 2024   |   08:33
 
Enquesta  
Et va parèixer bé el nou itinerari de la processó de l’Ofrena a la Mare de Déu de la Victòria?


No
 
L'orgue parroquial va deixar de funcionar l'any 2006.
03/10/2022 | 09:30
La Parròquia autoritza la restauració de l'orgue de Sant Bartomeu
SaVeu

La comissió interparroquial de Sóller ha donat el vist-i-plau al projecte de restauració de l’orgue de Sant Bartomeu que, en una primera fase, suposarà una inversió de 40.000 euros.

El rector de Sóller, Eugeni Rodríguez, ha informat que la setmana passada la comissió va donar via lliure al projecte que es materialitzarà en dues fases. A la primera, a la que s’hi invertiran 40.000 euros, consistirà en substituir la maquinària que serveix per acumular i donar pressió a l’aire a l’orgue. Aquesta maquinària va quedar inutilitzada fa uns anys a conseqüència d’una inundació. Les previsions que fa Rodríguez és que fins al mes d’abril del proper any el proveïdor no podrà instal.lar la maquinària que s’ha encarregat.

La segona fase es durà a terme en posterioritat. I té la seva explicació. Una vegada que l’orgue disposi de compressor i calderí per subministar-li l’aire a pressió que necessita, després tocarà el torn d’avaluació del teclat i els tubs sonors que ara mateix no es pot fer perquè no disposa d’aquesta maquinària.

Mentrestant la restauració va assolint les seves fases, la parròquia anirà realitzant campanyes per a la captació de fons que aniran al finançament de la restauració.

D’acord amb les ressenyes històriques, l’orgue que actualment està situat al cor de Sant Bartomeu va ser una iniciativa del bisbe Bernat Nadal que va subvencionar la seva construcció el 1789. Va ser construït per un organer suís i es va inaugurar el 1816. D’aleshores ençà aquest instrument ha sofert diverses modificacions, canvis i restauracions. La darrera d’elles es va dur a terme l’any 2000 de la mà de l’organer Pere Reynés. Un any més tard va ser inaugurat. Però a finals de l’any 2006, quan es renovava la teulada, una intensa tempesta va provocar importants filtracions d’aigua cap a l’interior del temple i va deixar fora de circulació aquest instrument.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a