Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 1 de març de 2024   |   14:23
 
Enquesta  
S'ha de prohibir la construcció de noves piscines donada l'actual situació de canvi climàtic i de manca d'aigua?


No
 
Un camp de plaques solars a Bunyola, similar als tres que preveu impulsar la societa El Gas.
23/09/2022 | 09:15
El Gas tornarà produir electricitat
SaVeu

La societat El Gas ha donat via lliure a la creació de tres parc fotovoltàics per a la producció d’energies renovables, el que suposarà una fita històrica per a la centenària empresa de Sóller que novament tornarà produir electricitat, en aquest cas aprofitant els rajos solars.

El Gas, matriu de la distribuïdora Eléctrica Sollerense i de la comercialitzadora U Energia, va produir a Sóller els darrers quilovats d’energia elèctrica el gener de 1960. Ara fa 62 anys la xarxa de distribució de Sóller es va interconnectar amb la de Gesa mitjançant una línia aèria que encara discorr pel Coll de Sóller. Amb la interconnexió de les xarxes, l’empresa sollerica va aturar la producció d’energia elèctrica que fins aleshores es concentrava en la fàbrica del carrer de Sa Mar, on disposava de diversos grups electrògens, i la central hidroelèctrica de Sa Costera que va deixar d’estar operativa el 1962. L’increment de la demanda elèctrica propiciada per un emergent sector turístic, va fer que Sóller passàs a consumir l’energia que es produïa a la central de Gesa d’Alcúdia davant el costs que suposava ampliar la producció pròpia d’energia.

A Palma i Muro

Fonts de l’empresa han confirmat que El Gas està realitzant els tràmits burocràtics per impulsar tres camps de plaques solars. Un s’ubicarà a Palma. Sense sortir del terme municipal, el segon serà instal.lat a Son Sardina, mentre que el tercer es crearà al municipi de Muro, al nord de l’illa. Amb tot, la companyia instal.larà un total de 15.000 plaques en els tres parcs que generaran una potència d’onze megavats, el que equival al consum que generen 4.500 habitatges. Per dur a terme la creació d’aquestes tres plantes solars, la societat sollerica assumirà una important inversió que es situarà al voltant dels vuit milions d’euros, a raó d’uns 700.000 euros per megavat. Es tracta d’una inversió a llarg termini, ja que els parcs no començaran a ser una realitat fins que no disposin de totes les autoritzacions administratives que requereix la creació d’aquestes infraestructures per a la instal.lació, producció i explotació d’energia elèctrica.

Des de l’empresa han assenyalat que es tracta d’una aposta per a les energies renovables, la qual tornarà dur a El Gas a produir energia elèctrica després d’haver transcorregut més de sis dècades des que va deixar de fer-ho.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a