Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 7 de desembre de 2023   |   08:08
 
Enquesta  
Estàs d’acord que l’Ajuntament instal·li càmeres de videovigilància per evitar l’abocament de residus a la via pública?


No
 
Estat actual que presenta l'edifici de l'escorxador.
22/10/2021 | 09:25
Caldrà recórrer a la deixa d'Adela Oliver per fer el centre de dia
SaVeu

El canvi de postura de l’Ajuntament en relació al centre de dia de gestió pública que ara recolza a l’antic escorxador municipal no sortirà gratis a l’equip de govern, ja que els compromisos adquirits pel consistori amb el Govern balear l’any 2018 preveuen el cofinançament de l’obra de reforma de l’edifici. És més, l’Ajuntament va optar per la fórmula de pagar a mitges la rehabilitació de l’escorxador en previsió de fer ús dels recursos econòmics procedents de l’herència de la filla il.lustre de Sóller, Adela Oliver Llinàs.

Ara fa unes setmanes, l’equip de govern (PP, Aguiló i PI) va fer un gir de 180 graus en la postura que havia defensat fins al moment i va optar per donar suport a una moció conjunta presentada pels partits de l’oposició (Més, PSOE i Podemos) en la que es defensava l’opció de l’escorxador pel centre de dia. L’equip de govern es va comprometre a donar via lliure a la proposta i aquest compromís l’obligarà ara a retratar-se econòmicament. De fet, el protocol d’intencions firmat entre Sóller i el Govern, rubricat l’any 2018 a instàncies del PP que aleshores estava a l’oposició, fixa que el “finançament de les obres es farà per aportacions de les dues administracions”, establiment que les quanties es concretarien en un futur conveni entre les dues parts “on es determinarà l’aportació de cada una de les seves parts”, assenyala el protocol d’intencions.

L’anterior govern municipal del pacte de progrés va venir a bé a fixar aquesta clàusula de finançament ja que disposava dels recursos econòmics aportats per dona Adela, que en aquell moment apujaven a més de 800.000 euros fruit de la participació de l’Ajuntament en la venda de diverses finques que la filla il.lustre tenia en propietat. En el seu testament va deixar escrit que el 10% de la venda d’aquests béns havia de recaure a mans de l’Ajuntament per destinar els recursos a inversió social.

El compromís datat el 2018 de cofinançar la creació del centre de dia contrasta amb la postura que inicialment ha manifestat l’equip de govern. L’Ajuntament de Sóller contempla deixar en mans de la Conselleria de Serveis Socials l’impuls del centre de dia de gestió pública previst a l’antic escorxador. Després de postura manifestat en el darrer plenari, el govern municipal preveu que sigui el Govern el que dugui a terme la reforma de l’edifici per adaptar-lo als usos socio-sanitaris que es necessiten per acollir un centre per a persones majors que, en la seva majoria, es troben en situació de dependència.

El regidor de Serveis Socials, Carlos Darder (PP), ha informat que en propers dies el municipi remetrà al departament que gestiona la consellera Fina Santiago l’acord plenari adoptat fa unes setmanes en el que tot el consistori es va decantar a favor d’aquest centre de dia. En declaracions a aquest setmanari, Darder ha explicat que “deixarem en mans del Govern perquè faci el centre de dia d’acord amb el protocol d’intencions que es va firmar en el seu moment”.

En mans del Govern

Una de les qüestions que s’haurà de perfilar properament serà el de la reforma de l’edifici, una quantiosa inversió que l’Ajuntament confia que assumesqui el Govern. L’edifici està immers en un avançat estat de deteriorament degut als anys que duu fora d’ús, una situació que és visible des de l’exterior on s’observen nombroses deficiències a la teulada. L’antic escorxador del camí de Ses Fontanelles està protegit per les normes urbanístiques municipals i és un exemple de l’arquitectura modernista de principis del segle XX a Sóller. Va entrar en funcionament l’any 1917 i va tancar les portes definitivament el 2004. Actualment l’edifici presenta nombroses deficiències com a conseqüència del pas dels anys i la falta de manteniment. El seu interior s’ha convertit en un magatzem on el municipi hi guarda les lliteres i els matalassos que anualment s’utilitzaven per donar estada als participants de la Mostra Folklòrica.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a