Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 10 de juliol de 2020   |   11:20
 
Enquesta  
T’agrada el projecte de peatonalitzar la Gran Via i crear un vial peatonal per accedir fins a l’aparcament públic de Cetre?


No
 
L'edifici en vies de convertir-se en BIC.
30/11/2019 | 07:21
La Fàbrica Nova, una ruïna
J.M.

La Fàbrica Nova està feta una ruïna. Qui fa aquesta afirmació és la propietat de l’immoble, que està en tràmits de quantificar la valoració de l’edifici per adjuntar-la al procediment d’expropiació forçosa que manté contra l’Ajuntament de Sóller.

Els propietaris de la fàbrica, que està en vies de ser declarada Bé d’Interès Cultural (BIC), mantenen un litigi amb l’Ajuntament que molt possiblement acabarà amb un veredicte del Jurat Provincial d’Expropiació Forçosa que obligarà el municipi adquirir el vell immoble. Però els seus titulars no amaguen el seu malestar amb els responsables de les diferents administracions públiques que han temptejat la compra de l’immoble que no ha arribat a quallar.

El cas és que l’edifici del camí de Cas Jurat es troba en pèssim estat de conservació. Segons ha explicat un dels propietaris, una part de la teulada s’ha esfonsat, la qual cosa fa que l’aigua de pluja es filtri cap a l’interior de la fàbrica. La resta de la teulada, precisa, està a punt de seguir el mateix camí perquè ja mostra símptomes de ruïna.

La Fàbrica Nova és el darrer exponent que encara es manté en peu del passat industrial de Sóller. Les naus d’aquesta indústria clausurada a principis de la dècada dels setanta del segle passat allotja pràcticament tota la maquinària que va estar en funcionament fins al darrer dia de producció de teles. També guarda alguns telers i màquines de la desapareguda fàbrica La Solidez.

En la passada legislatura el Consell va manifestar interès en adquirir el conjunt industrial, però la proposta no va anar més enllà que una declaració de bones intencions perquè no es va arribar a concretar res. Aquesta situació d’incertesa i el fet que serà declarada BIC aixeca malestar entre els propietaris de la fàbrica, que veuen com es degrada l’edifici sense tenir possibilitats de poder fer res per rehabilitar-la. L’actual consistori ha demanat novament al Consell que la compri a través dels recursos de l’ecotaxa.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a