Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 24 de gener de 2021   |   10:19
 
Enquesta  
Hauria d’autoritzar el Ministeri de Defensa l’accés públic controlat al cim del Puig Major?


No
 
Un agricultor collint taronges.
08/06/2019 | 08:05
La campanya de la canoneta, creix un 41%
SaVeu

La campanya de recol·lecció de la taronja canoneta, la varietat autòctona de Sóller, s’ha donat per conclosa aquests dies amb un increment de la producció del 41% respecte l’any passat.

Les xifres de la cooperativa agrícola Sant Bartomeu així ho indiquen en tant que en la campanya que ara s’ha acabat l’entitat agrària ha rebut dels pagesos sollerics un total de 120.000 quilos de taronja autòctona, davant dels 85.000 que es varen recol·lectar a la campanya anterior. La bona climatologia ha permès que els fruiters hagin proporcionat gran quantitat de fruit, entre d’altres factors.

El president de la cooperativa, Miquel Gual, ha valorat satisfactòriament l’increment de la producció i ha destacat el treball que realitzen els pagesos de la vall que es dediquen al cultiu de cítrics per millorar el volum de producció i la qualitat del fruit.

La taronja canoneta està reconeguda com una varietat local que únicament es conrea a Sóller, Fornalutx i Deià. És de les primeres varietats que es recullen en la temporada i principalment es dedica a l’elaboració de sucs i confitures. De fet, la cooperativa abandera un projecte per a la reintroducció d’aquest cítric a la vall per tal de potenciar el seu cultiu i renovar els horts de tarongers. En aquests dos últims anys s’han plantat centenars de nous peus de tarongers de la varietat local que en un període d’entre quatre i cinc anys començaran a donar fruits.

De forma paral·lela al rejoveniment dels horts, la cooperativa treballa en l’obtenció d’una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) per a la taronja de Sóller per tal de protegir la producció local i aturar la frau amb l’ús de “taronges de Sóller”. Actualment aquest projecte es sotmet a estudis tècnics en el que hi ha implicats el Govern balear i la Universitat de les Illes Balears.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a