Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 27 d'abril de 2024   |   20:16
 
Enquesta  
S’hauria de prohibir la celebració de la Mallorca 312 de ciclisme?


No
 
Pantalla que mostra la geolocalització dels habitatges turístics que gestiona Airbnb a Sóller.
31/03/2017 | 08:36
Sóller, més de 350 habitatges turístics
SaVeu

La multinacional Airbnb ofereix a Sóller un total de 352 allotjaments d’un total d’11.271 que té comptabilitzats a Mallorca i cap dels quals declara tenir llicència turística. Així ho ha assegurat l’associació ecologista Terraferida, després d’haver tengut accés als arxius del portal “InsideAirbnb” i haver realitzat un estudi sobre les dades més significatives de la multinacional a Mallorca, actualitzats al gener de 2016.

Terraferida ha assenyalat que la major part de l’oferta la concentren les cases aïllades (311), mentre que les cases amb habitacions privades per a turistes sumen un total d’altres 41. Les dades aportades per l’entitat ecologista suposen la primera radiografia que serveix per quantificar amb unes xifres concretes el volum de l’oferta turística que es comercialitza a través d’internet, la qual ha experimentat un boom en els darrers anys tant a Balears com a Sóller específicament. Per bé que per a Terraferida molts d’aquests habitatges són il.legals perquè afirma que no tenen llicència, les crítiques cap aquest informe no s’han fet esperar per part de diferents entitats i associacions professionals. Asseguren que una part pot ser sigui oferta il.lícita, però sostenen que una altra part sí és una oferta declarada i, per tant, legal.

L’oferta d’allotjaments turístics a través d’Airbnb representa és de 2.000 places, una xifra que lentament es va equiparant a la que ofereixen els hotels. Actualment la planta hotelera de Sóller està integrada per 3.000 llits.
Una altra dada significativa és que l’estudi de Terraferida es queda curt amb la realitat, tenint en compte que tan sols es refereix als pisos, cases i habitacions que s’ofereixen a través d’Airbnb. Actualment hi ha altres portals que també promocionen habitatges turístics a Sóller, a més dels que tenen en estoc les agències immobiliàries tradicionals especialitzades en aquest segment.

Geolocalització

Terraferida ha explicat que les dades extretes es basen en els arxius de l’esmentat portal “InsideAirbnb” sobre Mallorca, una entitat sense ànim de lucre que capta les dades de les ofertes que genera Airbnb perquè tercers els analitzin i facin servir sense cap cost. A partir d’aquí, mitjançant un programari d’anàlisi de ‘big data’, han seleccionat les dades més significatives sobre el volum o el tipus d’habitatge. També s’han extret la geolocalització de cada allotjament i amb ells, han generat uns mapes interactius que permeten visualitzar la seva distribució sobre el territori i la seva tipologia.

El resultat són unes capes que contenen tots els immobles i que es poden veure amb detall sobre Google Maps o Google Earth.

D’altra banda, Terraferida ha recordat que no tot el lloguer turístic s’ofereix a través d’Airbnb, sinó que hi ha altres portals com Wimdu.es, Homelidays o Interhome.es. A més, a part dels existents a Internet, no cal oblidar les fórmules clàssiques via particulars o immobiliàries que ofereixen prop de 123.000 places només a Mallorca, segons el Consell insular, ha indicat l’associació.

Així doncs, les dades obtengudes d’Airbnb i la seva distribució “donen una idea de la magnitud del fenomen del lloguer turístic a les Balears, que ja té conseqüències socials i ambientals enormes”, han afegit des de Terraferida. Entre elles, l’associació ha destacat que s’ha disparat la construcció a tot tipus de sòls, sobretot en sòl rústic; l’augment de la pressió sobre recursos bàsics com l’aigua, la terra o els espais naturals; l’increment del consum d’energia, la generació de residus o els cotxes de lloguer.

També ha apuntat que s’ha disparat el preu de les cases de compra i de lloguer un 40% en tres anys generant una bretxa social entre propietaris i no propietaris; els conflictes generats per la convivència entre residents habituals i temporals, o la massificació de l’Illa, entre d’altres.

A més, des de Terraferida han criticat que plataformes com Airbnb “són pura especulació. Ni tenen treballadors ni paguen imposts a Mallorca”.

Terraferida ha afirmat que lliurarà aquestes dades i els mapes interactius a la Conselleria de Turisme i sol·licitarà al Govern que lluiti contra el “lloguer turístic fraudulent” i que tregui una nova regulació que obligui els portals d’Internet a exposar la llicència. Demanarà que renunciï a legalitzar el lloguer turístic en els habitatges plurifamiliars mitjançant la nova Llei d’Estades Turístiques.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a