Sant Antoni
Sant Antoni (17 de gener) és una de les celebracions tradicionals de les Illes Balears. És una festa molt arrelada i té els seus orígens en la societat agrícola en una època en què es venerava aquest sant a qui la gent s’encomanava per tenir protegits els animals domèstics i de treball en el camp.
Dos actes principals composen aquesta festa: els foguerons i les beneïdes d’animals.
La vigília de Sant Antoni s’encenen grans focs als carrers i a diferents barriades on els veïnats aprofiten per torrar sobrassada, i botifarrons, embotits típics de Mallorca elaborats a les matances del porc que es fan durant l’hivern, xulla, costelles de xot... tot acompanyat d’un bon pa amb oli i ben regat de vi negre. Acompanya la festa el so de les xeremies i la música i ballades populars.
Les beneïdes d’animals són un dels símbols de veneració de Sant Antoni. Es solen celebrar el diumenge més proper al 17 de gener. En processó tots els animals domèstics, canaris, caderneres, lloros, cans, moixos, cabres, xots, ases, cavalls, tortugues, peixos.... passen per davant del Rector del poble per rebre la benedicció i romandre així estalvis de qualsevol malaltia durant tot l’any.
Una vegada acabat l’acte els equins ofereixen una correguda de cintes a tots els presents.
|