Diari digital de la comarca de Sóller
Dimecres, 24 de juliol de 2024   |   01:12
 
Enquesta  
Estàs d’acord en crear ciclocarrers dins Sóller, que permetin circular les bicicletes amb compatibilitat amb els cotxes?


No
 
Reportatge
16/06/2017 | 09:34
L'idili deianenc de la diva Ava Gardner
J.M.

Va ser musa del cinema de Hollywood. Casada tres vegades i admiradora de la música de Frank Sinatra, un dels seus tres marits. Va viure una història d’amor amb el torero espanyol Luis Miguel Dominguín i li atribueixen nombroses idiles gràcies, sobretot, al seu atractiu físic i a la seva suggerent mirada. Ella és n’Ava Gardner, l’actriu que durant els anys daurats de la seva carrera va aterrar a Mallorca i es va enamorar de Deià, de la seva gent i dels seus paisatges.

Eren els anys cinquanta del segle passat quan Gardner es situava en el punt àlgid de la seva carrera cinematogràfica. La protagonista de “Mogambo”, “La nit de la iguana”, “55 dies a Pekín” i altres tantes pel.lícules, arribava a Mallorca per passar uns dies de descans. Aquest fou el primer de varis viatges que la dugueren fins a l’illa. Des del primer moment va quedar enamorada dels seus paisatges i de l’ambient rural que encara es respirava llavors per una Mallorca que començava a despertar de la seva letargia per convertir-se en meca del turisme. Deià es va convertir en el seu refugi, al igual que altres artistes del moment que visitaren el petit poble de la Serra captivats per la seva bellesa i tranquil.litat.

L’actriu feia poc que havia arribat a Espanya per primera vegada quan va visitar Deià. Era el 1955 quan es va establir a Madrid, on va residir pràcticament fins el 1968, moment en el que va haver de deixar el país per problemes fiscals amb el govern espanyol.

L’anècdota que més es recorda pel seu pas per l’illa i Deià es va registrar el mes de juliol de 1961. En una de les seves visites a Mallorca, Gardner va ser convidada a una festa, una cita en la que l’escriptor i dramaturg Robert Graves, il.lustre veïnat del municipi, celebrava el seu aniversari.

Durant la vetllada, Gardner va fixar la seva penetrant mirada cap a un jove guàrdia civil del poble, que havia acudit a la festa amb el seu tricorni i l’uniforme de gala. L’actriu es va encapritxar de l’agent de l’autoritat, un jove capità que responia al nom d’Antonio García Vega. Ell va passar a la història essent un dels únics homes que no varen sucumbir als encants de l’actriu nord-americana. L’agent va refuar la prosposta d’acompanyar-la en el ball i d’acabar la vetllada a bord del seu iot. La suggerent proposta fou rebatuda amb un “no” rotund, ja que l’agent es trobava de servei.

Una història recordada

La història d’aquesta situació ha estat recordada recentment a Deià amb un dels seus protagonistes que encara estan vius. Qui va ser capità de la Benemèrita va ser convidat per l’Ajuntament de Deià i per la Casa Museu de Robert Graves. A la cita també hi va acudir la directora de la Fundació Ava Gardner, la nordamericana Deanna Branderberger. En aquesta visita es va recrear part de la història que uneix ja per sempre el poble de Deià amb l’actriu nord-americana.

Segons recorda la batlessa de Deià, Magdalena López, en la trobada també hi va prendre part el fill de Graves, Guillem, l’agent consular dels Estats Units a Mallorca, Kimberley Marshal i altres convidats. Tots ells varen recórrer la casa museu i altres llocs d’interés del municipi per recordar que fa més de cinquanta anys Ava Gardner va ser una enamorada de Deià.

Ava Gardner es va fer molt amiga de la família de Graves, fins tal punt que la diva del cinema es va convertir en una figura especialment estimuladora perturbadora per al dramaturg. L’admiració de Graves per Ava Gardner va arribar a tal punt que li va dedicar el poema titulat “No dormir”, en el que explicava els seusalegres insomnis durant les visites de l’actriu al poble.

Segons relata Ava Gardner en el seu llibre de memòria, no hi va haver mai cap relació física entre ambdós, però sí una certa excitació continguda i un cert enamorament mutu. De fet, només ells dos saben si la història va ser un mite o una realitat.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a