Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 24 de juny de 2024   |   11:48
 
Enquesta  
Quina nota poses als partits de l’oposició després d’un any de legislatura?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Reportatge
06/05/2016 | 09:38
El xupinasso, l’origen d’una festa ara multitudinària
J.V.

El xupinasso encetarà avui capvespre les festes de manera extraoficial. Ho farà reunint centenars de persones al carrer del Born i a l’entorn del Bar Turismo. Serà el primer acte multitudinari d’unes festes que s’allargaran durant tot el cap de setmana. Però, quin és el veritable origen d’aquesta concentració?

El coet que es fa explotar cada any en el transcurs d’aquest acte es va encendre per primera vegada l’any 1998. I va ser a la memòria de Vicenç Muntaner, un jove solleric que havia mort un any abans en el transcurs d’un concurs de pesca submarina.

Els seus amics decidiren reunir-se el divendres de la Fira per amollar un coet en record seu. Eren unes quinze persones les que es concentraren en aquella ocasió al costat de l’estació del tren.
Posteriorment, cada any s’encenia un coet i després el grup d’amics compartia una estona de germanor i bauxa al Bar Turismo. “Al principi els clients més majors del bar es queixaven perquè fèiem massa renou”, asseguren els membres d’aquest grup recordant els primers anys.

Posteriorment, de mica en mica, altres colles d’amics s’afegiren a la celebració i acudien a l’estació a veure com explotava el coet. “Tenc el record d’un any que quan vaig amollar el coet, em vaig girar cap endarrera i em vaig trobar una gentada darrera meu”, explica un dels membres d’aquest grup.

La massificació de l’acte, juntament amb la importància que estava adquirint, permeteren que l’encesa del coet es traslladàs al balcó del pis superior del Bar Turismo. El grup organitzador del xupinasso acordaren fer-ho així amb el propietari de l’establiment: “Els propietaris sempre ens han deixat casa seva per amollar el coet. Mai ens han tacat cap porta”.

Anys més tard, coincidint amb la mort d’un altre jove solleric, els seus amics demanaren a l’organització poder participar en la celebració i així també convertir-la en memorial seu, ja que aquest altres grup ja acompanyava els organitzadors gairebé des del començament. D’aquesta manera, a partir d’aquell moment la dedicatòria de l’acte va passar a ser compartida.

Fora del programa

L’acte del xupinasso no forma part del programa de festes, a pesar de ser un dels més multitudinaris. “Mai hem volgut que aquest acte aparegui en el programa de festes. No volem cap protagonisme. Nosaltres no cercam que vengui més o menys gent. Simplement ens agrada que es reuneixin els grups d’amics. De fet, no tenim horaris establerts per llançar el coet”, relaten.

“Tot ho feim sempre a la memòria d’en Vicenç. És una manera de recordar-lo, però sense estar trists, perquè ell disfrutava molt amb la festa. Era una gran persona”, afegeixen els seus amics.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a