Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 23 d'abril de 2024   |   21:12
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Reportatge
15/01/2016 | 08:54
Dos mallorquins treballant a Lesbos
J.M.

El solleric Joan Bernat i la bunyolina Carme Borràs han deixat els seus quefers diaris per prestar auxili als refugiats de Síria. Per a això s’han traslladat a l’illa grega de Lesbos on tota aquesta setmana treballen, juntament amb un grup de bombers voluntaris espanyols, en ajudar els refugiats que arriben en barcasses a l’illa grega procedents de les costes de Turquia.

Després de realitzar un esgotador viatge en avió que els va dur des de Palma, a Barcelona, Atenes i finalment a Lesbos, els mallorquins es troben a la ciutat costanera de Mytilini. Allà comparteixen campament amb el personal d’emergències del projecte PROEMAID d’Andalusia, al qual l’entitat Sóller amb els Refugiats li va fer donació dels diners que ha recollit a la vall per ajudar en les tasques d’atenció humanitària als milers de refugiats que parteixen de la guerra de Síria.

Pagant-se les despeses de la seva butxaca, els dos mallorquins s’han sumat a les tasques que realitzen altres voluntaris espanyols. Joan Bernat explica que “realitzam guàrdia a la costa a l’espera de detectar alguna embarcació carregada amb refugiats”. Una vegada que la detecten “els ajudam a arribar a la costa per prestar-los l’atenció bàsica: els donam roba, abric i, sens dubte, els tranquil·litzam i els donam l’afecte que necessiten aquestes persones que arriben sense pràcticament res i exhausts a les costes de Lesbos”, afirma Joan Bernat, que assegura que el panorama amb què es troben”és molt dur per a nosaltres”.

Els mallorquins fan torns de treball juntament amb el personal d’emergències andalús. “Estam de guàrdia tota la nit a l’espera que arribin embarcacions”, assegura el voluntari solleric, que explica que “es tracta d’una experiència única que és molt difícil d’explicar”.

El lloc triat per a realitzar aquestes labors és el municipi de Mytilini, pròxim a l’aeroport de l’illa, ja que és el lloc més proper de Lesbos a les costes turques, perquè es troben a tan sols 21 quilòmetres de distància.

A més de realitzar els torns de guàrdia, els mallorquins han visitat el camp de refugiats que hi ha en aquesta part de l’illa on milers de refugiats esperen la seva oportunitat per saltar al continent i iniciar el seu somni europeu. En principi havien de viatjar fins a Turquia per conèixer més de prop el problema dels refugiats i punt de partida de les barques plenes de refugiats, però al final la idea va ser descarta pels problemes amb què es troben. 

Ahir, voluntaris de l’entitat andalusa havien de ser jutjats per suposat tràfic de persones, un fet que va caure com una bomba als dos mallorquins desplaçats a Lesbos que aquest cap de setmana retornen a la vall.

Els diners s’acaben

A part de la vivència personal que suposa per a Bernat i Borràs treballar en desembarcament de refugiats, la preocupació actual se centra en la qüestió econòmica. El projecte pel qual treballen finalitzarà el seu pressupost a finals de mes, de manera que des de Lesbos els mallorquins demanen la col·laboració ciutadana per ajudar a finançar el projecte promogut per PROEMAID i pugui continuar.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a