Diari digital de la comarca de Sóller
Dimecres, 24 d'abril de 2024   |   08:02
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Reportatge
27/11/2015 | 08:56
Deu anys gaudint d’un Bell Entorn
J.M.

El 18 de novembre de 2005 no va ser un dia qualsevol per a la història de Sóller. Es posava punt i final a segles d’història amb el tancament de l’Hospital, però alhora en començava una altra, la de la residència Bell Entorn, que aquests dies ha commemorat el seu desè aniversari acollint la gent major que ha decidit passar l’etapa final de la seva vida en aquest centre.

La història del Bell Entorn de la que ara es compleixen deu anys va estar precedida per una altra història, per ventura igual o més llarga. Des de feia molts anys es coneixia que la residència de l’Hospital havia quedat antiquada en un edifici que donava escàs marge de maniobra i amb moltes dificultats per ser adaptat als requisits que exigeix una instal.lació d’aquestes característiques. Els intents de trobar-li un substitut no varen ser en va i se’n varen produir uns quants. Un d’ells es va produir quan Damià Mayol va cedir la vella fàbrica de La Solidez a l’Ajuntament perquè hi fes una residència pública, un projecte que transcorregut el temps va anar morint pel desinterès de l’administració. Al final, la fàbrica va donar pas a una plaça avui convertida en aparcament. Un altre intent es va produir quan el Col.legi d’Orfes Ferroviaris, el COF, es va oferir en construir un geriàtric a la vall. Malgrat les reunions i viatges a Madrid el projecte no va arribar a quallar mai.

La història del Bell Entorn va començar de forma paral.lela al desenvolupament urbanístic dels terrenys de Sa Calatrava, un lloc on l’Ajuntament es va reservar un gran solar per adequar-hi una residència. Després d’anys de tràmits burocràtics i propostes que no arribaven a quallar , finalment l’Ajuntament de Sóller es va decantar per la proposta que li va presentar la societat de capital solleric, Sóller Invest. A pesar tots els entrebancs, l’empresa de la que en forma part la família Rullan va posar en marxa un ambiciós projecte amb el qual es va aixecar un edifici amb capacitat per a 160 persones, amb tots els serveis necessaris per a l’atenció de la gent gran.

Després d’uns anys d’obres, en el 2005 la nova residència va quedar a punt d’estrenar i el 18 de novembre de 2005 els primers majors que residien a l’Hospital es varen mudar al nou geriàtric.

Amb deu anys de vida hi han viscut 335 persones. L’estrena es va fer amb 40 residents i actualment tenen fixat el seu domicili al Bell Entorn 73 majors. Durant aquest temps, el fluxe de persones ha anat oscil.lant en funció de les disponibitats pressupostàries de l’administració. El punt d’inflexió es va assolir en el 2012 quan els retalls obligaren a reduir l’aportació municipal i desapareixeren 20 places municipals. La residència dóna feina a quaranta treballadors.

El gerent Bernat Rullan explica que el canvi de l’Hospital al Bell Entorn ha canviat el concepte de geriàtric “perquè l’Hospici estava concebut per gent que no tenia família o per a persones majors amb demència severa que els familiars no se’n podien fer càrrec” per passar “a una residència nova, moderna, oberta a gent totalment vàlida i a persones que necessiten assistència”. Però el concepte inicial no ha canviat respecte l’Hospital “perquè tenim la sort de tenir un gran número de familiars i voluntaris que ens ajuden a realitzar activitats per a la gent gran i ajuden al personal”, dels quals assegura que tenen “gran qualitat humana”. La residència ofereix centre de dia, estades temporals (rehabilitació...) o de llarga durada, rehabilitació de convalescents, activitats d’estimulació cognitiva i fisioteràpia, a més d’oferir servei d’infermeria i medicina per als residents.

En el ventall d’activitats, la gent gran té al seu abast teràpia ocupacional, bingo, tallers de memòria, excursions a Lluc o al Port, tallers d’esbarjo i entreteniment i sortides per Sa Calatrava, tot “per rompre la rutina del dia a dia”, explica Rullan.
El gerent del Bell Entorn té fixada com a fita “garantir la qualitat d’atenció als nostres residents sigui quin sigui el seu grau de dependència”, ja que “disposam d’un edifici dissenyat i pensat pel benestar de la gent major i preparat per atendre a més persones”.
En deu anys de tasca -assegura- “no es poden entendre sense la gran tasca que ha duit a terme el personal del Bell Entorn amb l’ajuda dels voluntaris”.

Perspectives de futur

Com la majoria d’empreses, la que gestiona el Bell Entorn ha hagut de sortejar la crisi econòmica, especialment després que l’Ajuntament suprimís gran part de les places concertades “i tenint en compte l’important ràtio de treballadors que hi ha en relació al número de residents”. Però esquivats els pitjors anys de la crisi, Bell Entorn mira cap al futur amb optimisme després d’haver fet passes durant deu anys. La fita que està damunt la taula passa per recuperar el número de places concertades amb l’Ajuntament. Per això, Bernat Rullan destaca les negociacions que manté amb la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament, Àgueda Quiñonero (PSOE), per tal d’anar concretant objectius “i incrementar el número de places concertades per tal d’atendre tota aquella gent que necessita la residència, tant si és de Sóller com de la resta de la comarca”. Rullan confia que les negociacions permetin recuperar les vint places que es varen perdre l’any 2012 quan l’Ajuntament es va estrényer el cinturó amb la finalitat de fer més grossa la família que actualment forma el Bell Entorn.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a