Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   18:15
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
06/03/2015 | 08:49
La gamba, estrella de la mar
G.M.
Sóller celebrarà aquest cap de setmana per primera vegada una fira dedicada a la gamba, el producte estrella dels pescadors mallorquins que al llarg dels darrers anys ha experimentat un procés de consolidació en el món culinari i que l’han duita a ser apreciada aquí i també fora de les nostres fronteres.


Així ho explica el cuiner de Cas Xorc, Guillem Moyà, que comenta que “a països com Alemanya, França o Noruega he trobat gent que sap perfectament què és la gamba de Sóller” tot i reconèixer que “a vegades la lliguen massa amb la paella”.

Moyà sosté que la gamba de Sóller és un producte que “va bé amb tot” i que té “infinites possibilitats”. L’organització de la primera edició de la Fira de la Gamba de Sóller ha mantingut en secret les tapes que durant aquest cap de setmana es podran degustar al Mercat Municipal, però augura que “es podran veure combinacions ben curioses i creatives”.

Toni Garau, secretari de la Federació Balear de Confraries de Pescadors, reconeix que la gamba representa entre el 20 i el 22% del volum de negoci de la flota d’arrossegament de Mallorca i la qualifica de “producte estrella”. Es mostra molt satisfet per la celebració de la fira dedicada a aquest producte perquè l’actual crisi ha conduït a una baixada del seu consum i també a una davallada de preus.

Cent tones

La flota de Mallorca és capaç de capturar en un any entre 90 i 130 tones de gamba, segons explica Garau, i el mercat intern és capaç d’absorbir unes cent tones si es volen mantenir uns preus estabilitzats.

Les quatre barques del Port de Sóller que es dediquen a la captura de la gamba ho fan durant totes les estacions de l’any, però amb més intensitat entre els mesos de maig a juliol. Els caladors de Sóller es situen sobretot entre el Port i la Dragonera, i també els pescadors d’Andratx i Palma hi treballen i, per tant, també capturen la famosa gamba de Sóller.
L’hàbitat d’aquest crustaci es troba a una profunditat considerable. Els pescadors d’arrossegament la van a buscar a uns 700 metres sota el nivell de la mar, amb les dificultats que això els suposa. A altres zones com Catalunya, on les embarcacions són de major envergadura, les captures es produeixen molt aprop dels mil metres de profunditat. Més endins és impossible perquè la llei no ho permet.

La gamba és un producte que no sempre ha estat present de manera intensiva a les llotges, precisament perquè la seva pesca requereix d’un equipament que tan sols fa algunes dècades no existia. Garau explica que el boom de la gamba es va produir fa tan sols una seixantena d’anys, quan pescadors procedents de Tarragona venien als caladors de Mallorca a cercar-ne. Alguns d’ells fins i tot es varen establir aquí, comenta.

Del que no hi ha dubte és que la gamba dels caladors de Sóller té un color, una mida i un gust més apreciat que les d’altres punts de la Mediterrània, i que és valorada per aquest fet. D’això se n’encarreguen la temperatura de l’aigua i la presència de nutrients que la fan millor.


Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a