Diari digital de la comarca de Sóller
Dimecres, 24 de juliol de 2024   |   02:02
 
Enquesta  
Estàs d’acord en crear ciclocarrers dins Sóller, que permetin circular les bicicletes amb compatibilitat amb els cotxes?


No
 
Opinió
24/06/2016 | 09:31
La dinamització cultural del Port de Sóller
Taty Ferrer

Un any més celebram la festivitat del Patró del nostre nucli de població, que enalteix els valors de un nucli mariner, pescador i turístic que s’ ha convertit amb el motor que impulsa l’ economia i els valors del municipi de Sóller.
Des de una perspectiva històrica les festes del Port sempre han tengut una gran entitat en si mateixes i han passat per anys de major ressò i anys de menor capacitat de convocatòria.
En els darrers anys, la nostra entitat, l’ Associació Cultural del Port de Sóller, ha intentat recollir el testimoni del grup de persones que abans les organitzava i ha tractat de donar – lis un impuls cap a un nou model de celebració, en el que tots els residents del Port i, especialment els pescadors i els habitants de sempre, s’ hi sentissin acollits i identificats, dotant – les, a més, de la necessària força i solemnitat, tal com correspon als valors del Port i la seva gent.
No ha estat fàcil. Han estat anys en el que ens hem engrescat amb il·lusió a fer tot el possible per tal que el Port visques unes festes amb un marcat caràcter popular i fent que aquestes arribassin a tots els sectors del nucli poblacional i en les que els pescadors i la gent marinera si sentissin identificats i protagonistes.
Es molta la gent que ha col·laborat i aportat el seu suport o tot allò que ha pogut per a fer possible aquesta dimensió de les festes i hem gaudit del recolzament general de la gent i de totes aquelles institucions, entitats i persones a les que hem demanat l’ ajut.
Mentiria si no digués que hem tengut algunes dificultats i alguns enfrontaments, fruit, moltes vegades, de desentesos o la incorrecció, per una o l’altre part, en el plantejament i la defensa de les situacions i els interessos, però mai per actituds personals o rebutjos impropis.
L’ Aportació de moltes persones, a títol particular, i de molts establiments i comerços del Port, a més de l’ ajut, que lamentablement ha anat minvant any rera any i especialment en aquesta darrer exercici, que l’ Ajuntament de Sóller ens ha aportat, ha fet possible que el Port visques les edicions de les festes que fins ara hem pogut promoure des de l’ Associació Cultural del Port de Sóller, amb renovats nivells de participació, popularitat i solemnitat i en un context en el que tots els sectors i totes les edats de la població hi ha pogut tenir la seva ubicació i han pogut aportar el seu gra de sorra a la solidaritat de la que han fet bandera les nostres festes.
Hem tengut pregoners de qualitat i que han fet ben palesos els valors del nostre Port i ens han permès conèixer molts moments del seu desenvolupament, la seva història i el molt que el Port significa en el context de la Vall de Sóller, de la qual cosa ens hem de sentir ben orgulloses i ben orgullosos, perquè avui no es pot entendre Sóller sense el Port ni es pot entendre el Port sense els nostres pescadors, la nostra gamba, la qualitat turística que atresora i la tranquilitat que hi reporta.
Ha estat un grup, fonamentalment de dones i homes d’ empenta que, com membres d’ una associació que té la voluntat de treballar en la dinamització cultural, social i popular del nucli costaner solleric, sense incidir en interessos concrets o de desenvolupament en determinades orientacions i treballant per a tot. hom, amb independència de colors, religions, races o signes, hem dedicat el nostre temps i els nostre impuls a fer del Port un cau festiu, cohesionat i orgullós de la seva essència.
La feina ha estat dura i ens hem endut decepcions, desenganys, i hem viscuts moments de tensió i difícils, de clara incomprensió i algunes petites picabaralles en defensa d’ interessos personal o comercials front al interessos generals que nosaltres sempre hem plantejat i defensat. Hem hagut d’ ajustar les festes cap a la no interferència en els valors turístics i comercials del Port i, també, cap al foment de la participació popular.
Però tot això ens ha aportat força i energia i ens ha fet endendre, encara més els valors del nostre nucli i, sobre tot, com s’han de conjugar els interessos d’ uns i altres i com entre tots hem de coadjuvar a fer que el nostre cau sia el lloc d’ acollida de tots i del qual tots ens sentim, cada dia més, orgullosos i satisfets per haver treballat en el seu progrés.
Per tot això i ara que celebram el tercer aniversari de la nostra gestió, crec que ha arribat el moment que com Presidenta de l’ Associació Cultural del Port de Sóller, i en el nom i la representació de tots els seus integrants, doni les gràcies a tots quants han fet possible que de la nostra gestió es derivassin unes festes participatives, populars i respectuoses amb l’ essència del nostre nucli.
Gràcies, moltes gràcies a tots, i que sapigueu que l’ Associació Cultural de Port de Sóller seguirà sempre treballant per a el progrés del Port de Sóller i tots el seus valors, així com per a la dinamització cultural de tots i quan en son part i s’ obrirà a la integració en qualsevol forum, grup o entitat en la qual hi pugui aportar les seves experiències i seguir treballant, més intensament, si s’escau, pel progrés del Port.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a