Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 11 de desembre de 2023   |   07:02
 
Enquesta  
Quin temps ha d’obrir l’Ajuntament la Torre Picada al públic?

Dues hores al mes
Un dia sencer al mes
Un dia per setmana
Dos dies per setmana
 
Entrevista
25/09/2023 | 08:08
Joan Simonet:
"Sóller ha de resoldre el problema de la salinitat de l'aigua residual"
G.M.

Joan Simonet és el nou conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern Balear. Atén breument “Sa Veu” per parlar d’alguns dels principals temes que actualment són a l’agenda política i afecten el municipi de Sóller.

Pregunta.- Com es troba actualment el pla per dotar Sóller d’un sistema terciari de depuració i d’una bassa de reguiu per als pagesos?
Resposta.- El problema que tenim a Sóller és que l’aigua que entra a les cases és potable i la que surt és salada. L’Ajuntament ara mateix encalça les filtracions. Si en el Port hi ha filtracions d’aigua salada a la xarxa de residuals i aquesta aigua acaba dins la bassa de regadiu, regarem amb aigua salada. Haurem d’arrabassar ben aviat els tarongers i sembrar alfals, només.

P.- Per tant, què s’ha de fer?
R.- Tot forma part d’un pla més ampli. Si podem aconseguir aigua depurada de qualitat i hi ha els compromisos de l’Ajuntament, la Conselleria de la Mar, nosaltres, i pagesos que la vulguin emprar, es faran aquestes inversions en benefici de l’ús de l’aigua depurada a l’agricultura.

P.- D’altra banda, el passat mes de febrer va entrar a Mallorca la tempesta Juliette i va devastar algunes zones, especialment a la Serra de Tramuntana, que ara s’han convertit en un polvorí. Com es pot eliminar aquest perill?
R.- Tenim dues línies de feina, una amb mitjans propis (Tragsa i IBANAT) que fan actuacions a voreres de carreteres, camins, finques públiques, per fer franges i poder evitar incendis, i després està previst que surtin -aquest mateix mes- una primera bateria de línies d’ajuda per a particulars perquè facin actuacions dins les seves finques, de reduir massa forestal sobretot a zones d’alt risc d’incendis com les voreres de les cases, camins. Hi ha llocs on no hi arribarem mai perquè el pendent és del 60% i no s’hi pot anar, tot haurà de seguir el seu cicle natural. Dins el 2026 encara estarem fent feina en tot això.

P.- Comparable amb Juliette són les cabres que s’han convertit en una plaga. Què pensa fer amb la proliferació d’un animal que es menja tots els brots que troba i no deixa regenerar el bosc?
R.- Necessitam un cens real de les cabres que hi ha a la Serra de Tramuntana, que no el tenim. Tenim la impressió que hi ha moltes cabres, però no sabem quantes ni quins són els seus moviments. Hi ha un problema real amb les cabres i entre Caça, del Consell Insular, i actuacions que s’hagin de fer pensam que aquesta població s’ha de reduir perquè està impedint la regeneració dels boscos i està fent mal a segons quines espècies vegetals que estan protegides.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a