Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 11 de desembre de 2023   |   07:05
 
Enquesta  
Quin temps ha d’obrir l’Ajuntament la Torre Picada al públic?

Dues hores al mes
Un dia sencer al mes
Un dia per setmana
Dos dies per setmana
 
Entrevista
21/04/2023 | 13:52
Elionor Pérez:
“La lectura ha de ser un plaer, no una tortura”
Guillem Puig

Des de fa algunes setmanes Elionor Pérez és la nova cara de la Biblioteca Municipal Guillem Colom i Ferrà, ja que s’hi incorporà en substitució d’Esperança Rosselló i on comparteix tasques amb la ja veterana Cristina Colom.
Elionor, de 36 anys d’edat, és llicenciada en Història i ha treballat durant força anys en el món de l’arxivística: treballà en projectes d’organització d’arxius del Consell de Mallorca a Llucmajor, Valldemossa i Puigpunyent; també ho va fer a Andratx, com a tècnica auxiliar d’arxiu durant tres anys, i a Son Dureta a l’arxiu hospitalari.

Pregunta.- Com fou la seva arribada a la Biblioteca Municipal?
Resposta.- Vaig entrar-hi a fer feina el passat primer d’abril ja que una de les bibliotecàries trobà una nova feina i en trobar-me al borsí de treball de la biblioteca em cridaren per ocupar el seu lloc que vaig acceptar, evidentment.

P.- Què l’atreu de treballar en una biblioteca?
R.- Sobretot la relació de tu a tu que es manté amb les persones i l’actitud amb què ve la gent a la biblioteca: en tractar-se d’una acció voluntària, la gent hi ve de gust i el tracte és molt humà i cordial.

P.- Què representa per a vostè un llibre?
R.- Cada vegada que una persona obre un llibre s’inicia un procés d’extracció de la rutina diària i l’inici d’una nova aventura. Es tracta d’un procés alliberador, creatiu, personal i intransferible.

P.- Quines activitats tenen pensades dur a terme a la biblioteca de cara a la celebració de la Diada de Sant Jordi?
R.- Celebrarem Sant Jordi amb vàries activitats: d’una banda, durant dues setmanes comptarem amb visites escolars on es duran a terme activitats relacionades amb la llegenda de Sant Jordi; mentre que de l’altra, ahir dijous -20 d’abril- vàrem fer un conte taller amb plastilina i avui mateix s’atorgaran els premis Repte Lector Biblio Lingo, una activitat infantil d’animació a la lectura. Avui també se celebraran dues presentacions de novetats editorials: la del conte “La cuca de Sa Mola” per part de les seves autores, Marga Fontanet i Lurdes Ferrà, i la del volum “La cuina a les rondaies mallorquines d’en Jordi des Racó” a càrrec de Caterina i Paula Valriu i Bàrbara Sagrera, un acte organitzat per Arrel’art i l’Obra Cultural de Sóller.

P.- Té pensat regalar algun llibre durant aquesta data -23 d’abril-? A qui i per què?
R.- Sí, tenc previst regalar-ne tres: al meu espòs i als meus fills. Al meu espòs, un volum dedicat a la història de les samarretes dels equips de futbol; a la meva filla Aina, un volum dels que animen a la recerca -tipus On és Wally?- i al meu fill Lluc un llibre sobre trens, que l’apassionen. Per a mi el fet de regalar llibres al llarg d’aquesta diada es tracta d’una tradició que iniciàrem jo i el meu espòs i que hem traslladat als nostres fills.

P.- Creu que es treballa suficientment el foment de la lectura?
R.- Des de la Biblioteca així ho intentam des de diverses iniciatives. A nivell infantil ho intentam fer a través dels Contacontes i de les visites i activitats que hi duim a terme juntament amb les escoles; a nivell juvenil -no ho puc valorar tant- ja que tot i que venen molts de joves a estudiar, es tracta d’una etapa molt complicada on el gran atractiu rau en les xarxes socials; i a nivell adult comptam amb un club de lectura que funciona molt bé. Curiosament entre els adults es força visible la dicotomia entre la gent que llegeix -i llegeix molt- i la que no llegeix gens. A més d’aquestes iniciatives també s’hi duen a terme moltes presentacions de llibres, conferències i força activitats puntuals juntament amb l’Institut. La Biblioteca s’ofereix sempre com un espai obert i vàlid per a les activitats culturals.

P.- Què té Sóller que anualment és el motiu de la publicació de varis llibres?
R.- Cal dir que es tracta d’un poble amb molta tradició en la investigació històrica: de fet, hi ha un col·lectiu molt potent, el GRES, i un seguit d’investigadors que van per lliure que es dediquen a la divulgació cultural de fets d’àmbit local. A més, Sóller és un poble amb molta inquietud que pot ser estudiat des d’un ampli ventall de possibilitats: geogràfiques, culturals, socials...

P.- Troba a faltar una llibreria a la vall?
R.- Sí, l’aura que desprenia Calabruix, la llibreria desapareguda fa uns anys, es troba molt a faltar.
P.- Com valora la figura de la fornalutxenca, Joana Marcús, una escriptora que mira de front a les grans figures del panorama editorial juvenil a nivell mundial?
R.- Crec que té molt de mèrit el que ha aconseguit Joana Marcús i se li ha de reconèixer. Marcús ha ajudat molt a incentivar la lectura entre un públic força difícil com és el món dels joves.

P.- Com prefereix llegir?
R.- M’agrada llegir en paper perquè m’agrada el seu tacte i la seva olor; però hi ha moments -sobretot durant les vacances- que llegesc en llibre electrònic perquè és pràctic: pesa poc i ocupa poc espai.

P.- Hi ha disponibles llibres electrònics a la biblioteca?
R.- Sí, ja que com totes les biblioteques de la xarxa del Consell de Mallorca estam adherits a la plataforma E-biblio. Els usuaris només s’hi han de donar d’alta.

P.- Com funciona el Club de Lectura i com s’hi pot participar?
R.- Es tracta d’una activitat bimensual restringida a una trentena de persones (cal dir que comptam amb llista d’espera per participar-hi) on posam en comú una lectura determinada. Es tracta d’una activitat molt enriquidora perquè s’hi duu a terme un debat força dinàmic i variat.

P.- Com es planteja el fet de recomanar una lectura?
R.- Per a mi és el més difícil ja que la gent dona per suposat que ho hem llegit tot i no és així. Solem demanar les preferències del lector pel que fa a tipus de lectura i autors i en base a aquestes dades recomanam lectures sempre depenent de la disponibilitat dels llibres presents a la biblioteca. Tot i això, si no comptam amb un exemplar determinat, sempre es pot sol·licitar a altres biblioteques de la xarxa.

P.- Què considera primordial a l’hora d’escollir una lectura?
R.- En el meu cas, tenc preferència per la novel.la històrica: sobretot per aquella que té lloc durant la Guerra Civil o la Segona Guerra Mundial.

P.- Sol deixar llibres sense acabar? Per què?
R.- Sí, en alguns casos perquè el meu moment anímic no és l’idoni per a la lectura en qüestió. Hem de tenir en compte que hi ha lectures per a cada moment. És molt important recalcar que la lectura ha de ser un plaer, no una tortura.

P.- Quins beneficis aporta la lectura?
R.- Són varis i importants: ajuda a desenvolupar la imaginació, millora la redacció i l’ortografia i fomenta el gaudi d’una experiència única i insubstituïble.

P.- Per acabar, què necessita per poder llegir?
R.- Depèn: si la novel.la em té captivada puc llegir en qualsevol moment o lloc; ara bé, si es tracta d’una lectura obligada -estudis o feina- necessit un espai adequat i una bona il·luminació.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a