Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   01:37
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Entrevista
02/12/2022 | 14:12
Biel Aguareles:
“No som els culpables que hi hagi massificació”
Cati Aina Oliver

De ben petit, Biel Aguareles (Sóller, 1982) ajudava a la seva mare en la botiga de queviures Can Mas, situada al mercat municipal. Una tenda familiar que als anys 90 Maria Magdalena Mas va encaminar cap a l’ecologia, esdevenint així el primer herbolari i tenda de productes d’alimentació ecològics de Sóller. L’any 1999 aquesta botiga va transformar-se en la Immobiliària Mas, on des de llavors Biel Aguareles hi treballa. Actualment està situada a l’avinguda des Born de Sóller i té per nom Mallorca Born Properties. Aguareles va estudiar Geografia a la Universitat de les Illes Balears (UIB). Uns estudis que ha pogut aplicar al llarg de la seva vida professional a la immobiliària. Durant anys, a més, va ser col·laborador d’aquest setmanari, fent crítiques de cinema i temes de cultura i societat.

Pregunta.- Com foren els inicis de la immobiliària?
Resposta.- La meva mare tenia la primera botiga de productes ecològics de Sóller, situada al mercat. Era una botiga que venia dels seus padrins, però ella la va encaminar cap als productes ecològics a principis dels anys 90. Més endavant, però, va muntar una immobiliària. Va ser l’any 1999 i des de llavors ençà jo hi he fet feina. Primer estàvem al mercat i fa quinze anys ens traslladàrem a l’avinguda des Born.

P.- Per quin motiu va transformar la tenda de productes ecològics en una immobiliària?
R.- Perquè venien molts estrangers a la botiga, a comprar coses ecològics, d’herbolari i de dietètica, i molts d’ells ens demanaven a veure si coneixíem alguna casa que estàs a la venda. Ma mare, sense gairebé voler, va començar a gestionar vendes i finalment va decidir muntar la Immobiliària Mas.

P.- Quina evolució ha tingut la immobiliària?
R.- Primer va començar amb vendes i també lloguers. Vàrem començar en uns anys molt bons, on es venia molt. Però actualment, i sobretot al llarg dels darrers 10 anys, ens dedicam al lloguer vacacional i per això el nom ja no és Immobiliària Mas, sinó Mallorca Born Properties. A dia d’avui gestionam una cinquantena de propietats de la comarca.

P.- Quina ha estat l’evolució del lloguer turístic al llarg dels anys?
R.- El lloguer turístic ha existit sempre. El que passa és que amb l’aparició de grans plataformes online, aquest tipus de lloguer ha arribat a molta més gent i ha fet créixer el sector. Actualment, a la comarca, hi ha un 50 per cent de places hoteleres i l’altre 50 per cent és per al lloguer vacacional. És un sector que, a pesar de totes les traves que ha tingut i té, funciona molt bé. Hi segueix havent el turista que no vol anar a un hotel i prefereix llogar una casa o un apartament i cuinar.

P.- Quins canvis hi ha hagut pel que fa a la normativa?
R.- Hi va haver un canvi molt important el 2017. Fins llavors només les cases podien tenir llicència de lloguer turístic. La Llei Turística del 2017 va permetre les llicències d’aquest tipus als apartaments, però amb unes condicions molt complicades. Enguany ha sortit la moratòria pel que fa a llicències de lloguer vacacional que afecta a totes les Illes Balears.

P.- Com els afecta aquesta moratòria?
R.- Ens afecta molt, ja que els hotelers no perden cap plaça, però nosaltres sí. Hi ha propietaris que moren o venen la seva casa i, per tant, la llicència es perd. El nostre sector és el més perjudicat per mor d’aquesta moratòria. El que provoca és que es talli l’economia i que la gent d’aquí opti per vendre les seves propietats als estrangers. Hi ha gent que ven propietats per la impossibilitat de llogar-les. Això és una sentència de mort cap al sector.

P.- Creu que es tornaran a concedir llicències per a lloguer vacacional en un futur?
R.- No ho sé. Tothom promet coses, però després ningú compleix res. No ho veig molt clar.

P.- Duria beneficis tornar a oferir llicències de lloguer vacacional?
R.- Ajudaria al conjunt del poble perquè molta gent podria, gràcies a aquest lloguer, tenir una paga extra. A més, repercutiria positivament en els restaurants, serveis i comerços. Els doblers fan doblers.

P.- Hi ha qui culpa al lloguer vacacional per la falta d’habitatges. Què en pensa?
R.- És un sector al qual han intentat demonitzar. El gran lobby hoteler, el Govern i altres sectors culpen el nostre sector de pràcticament tot. El nostre sector és molt bo per a que l’economia marxi, està demostrat. És bo per als pobles. Tenir una casa llogada ha ajudat a moltíssima gent a poder pagar les hipoteques, per exemple. També ajuda a la gent major a tenir un ajut en la seva pensió. Estic parlant, sobretot, de petits propietaris com els que nosaltres duim.

P.- Quins tipus de propietats gestionen?
R.- La típica casa sollerica, apartaments del Port de Sóller, cases rústiques, etcètera.

P.- Quin és el perfil dels turistes que lloguen propietats durant les seves vacances?
R.- És un turista que sap on va. Sobretot venen famílies amb infants i padrins, especialment durant la temporada turística. Fora de temporada venen excursionistes, que és el que tenim ara mateix.

P.- Li agrada la seva feina?
R.- Per a mi és una feina maca perquè tens l’oportunitat de conèixer gent de tot el món.

P.- Ha pensat mai dedicar-se a la Geografia?
R.- Realment estic fent coses que vaig estudiar. Quan he d’assessorar un client, faig feina amb mapes, la qual cosa està relacionada amb la meva carrera.
P.- Què és necessita per dedicar-se a una agència de lloguer vacacional?
R.- Sobretot has de tenir experiència, que et permeti fer front a les diferents situacions que sorgeixen quan hi ha un problema. A més, necessites xerrar idiomes, tenir una mentalitat molt oberta i ser molt flexible, tant de cara als horaris, com pel que fa a la mentalitat. Hem de tenir en compte que tal vegada has de rebre clients que venen de llocs molt diferents i amb una cultura totalment distinta a la nostra. Has d’entendre molt allò que et demanen els clients i has de tenir molta sensibilitat. No és tan senzill muntar una agència. Hi ha molta feina darrere.

P.- A Sóller actualment hi ha moltes agències d’aquestes característiques. Com és la competitivitat entre elles?
R.- Nosaltres intentam, de fet, fer feina amb altres agències de Sóller. No és estrany contactar amb altres companyies quan em demanen una casa i nosaltres ja tenim ple. Intent que la relació sigui bona. Ens coneixem pràcticament tot. Això sí, és un sector molt volàtil i que canvia molt. Crec que nosaltres som dels pocs que ens hem mantingut al llarg d’aquests darrers 20 anys.

P.- Voldria dir alguna cosa més?
R.- Voldria que molta gent que critica aquest sector entengués que nosaltres no som els culpables que hi hagi massificació i que no hi hagi habitatge per a lloguer. El nostre sector, en comparació amb l’hoteler, no suposa ni el 25 per cent a Mallorca. És absurd que ens culpabilitzin a nosaltres. És un sector que dona molts beneficis a Sóller, ja que és un turisme que gasta molt, va al petit comerç i als restaurants.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a