Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   11:25
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
02/04/2021 | 09:14
Marcel·lí Caballero:
"Entre les caperutxes hi ha resignació, però no plors, que això no és Andalusia"
Gabriel Mercè

Sóller arrossega un parell d’anys amb problemes per a les processons de la Setmana Santa. A la inexistència total de desfilades l’any passat perquè tot el país estava confinat, s’hi uneixen cancel·lacions parcials els dos anys precedents per causa del vent o l’aigua. I enguany, malgrat el procés de desescalada, la Diòcesi de Mallorca ha ordenat la celebració dels actes propis de la Setmana Santa, però a l’interior dels temples. És per això que les parròquies de la comarca han organitzat una Setmana Santa completa pel que fa a celebracions però, això sí, sense processons.

Marcel·lí Caballero s’havia d’estrenar l’any passat com a màxim responsable de les confraries de Sóller, en substitució d’Antoni Fernández, que va deixar-ne la presidència per donar pas a una nova època.

Pregunta.- Com és la Setmana Santa d’aquest any 2021?
Resposta.- És una Setmana Santa molt restringida i amb poques celebracions com les que habitualment fèiem. Es celebraran tots els episodis de la Passió i Resurrecció de Jesús, però amb una normativa molt estricta de seguretat que ho envaeix tot i que, evidentment, no deixa celebrar processons. No veurem cap caperutxa enguany.

P.- Qui és qui ha determinat que sigui així?
R.- L’església és la que comanda i interpreta la normativa sanitària, i també el rector. I nosaltres no feim més que complir el que ordenen perquè depenem absolutament d’ell i estam a les seves ordres.

P.- La Setmana Santa, per tant, no passarà despercebuda?
R.- I tant que no, però tots els actes seran a l’interior de les esglésies; per tant, res de res de processons, però sí que hi haurà molts d’altres celebracions. Per exemple, el rector va proposar que el Viacrucis que habitualment es celebrava a Biniaraix el dilluns es pogués fer dins la Parròquia de Sant Bartomeu el dimarts. D’aquesta manera el Viacrucis es segueix celebrant i no es trepitja cap acte.

P.- Creu que aquesta interrupció podrà suposar la desaparició d’alguns actes en el futur?
R.- És possible que sí, però també podria ser que en guanyéssim. Per exemple el Viacrucis de Biniaraix podria tornar-se a celebrar el Dilluns Sant amb tota normalitat, i el de Dimarts Sant a Sóller es podria conservar. Aquesta pandèmia o ens enterrarà o ens reforçarà.

P.- En quin estat de salut veu la Setmana Santa cristiana?
R.- D’al·lot jo veia com tothom aprofitava aquests dies per anar a les processons, i ara veig que la majoria associa més aviat la Setmana Santa amb unes vacances.

P.- Hi ha decepció entre els penitents per no poder celebrar les processons?
R.- Més aviat hi ha resignació i grans dosis de paciència. La setmana passada ens va reunir el rector i vaig percebre la seva preocupació, però a la vegada vaig veure que ell i en Guillem Bernat ja tenen molta experiència en la celebració d’actes compatibles amb la normativa sanitària i, dins les possibilitats que tenim, Sóller gaudirà d’una Setmana Santa molt extensa i ben preparada. Evidentment que ens sap greu que no puguin sortir les processons, però també hem de tenir en compte que això no és Andalusia. Aquí no hi ha penitents que plorin perquè no poden sortir.

P.- Com arranca la seva relació amb la Setmana Santa sollerica?
R.- Jo vaig començar a sortir amb 5 anys, amb La Sang, que era allà on hi tenia el meu padrí jove. Vaig començar duent el floquet i més endavant com a caperutxa. Hi va haver un any que una mica abans de la Setmana Santa ell va tenir un infart i, en no poder sortir, em va demanar que em fes càrrec de la confraria. I així va ser com som l’encarregat de La Sang, i d’això ja en deu fer més o manco vint anys.

P.- Quin és l’estat de salut de les confraries solleriques, sense tenir en compte l’aturada d’aquests dos anys?
R.- Crec que feim unes processons molt dignes i amb uns recorreguts que estan molt bé, i suficientment consolidats. Venim d’uns anys molt bons, de fins a 700 caperutxes, però tot el que puja davalla, i durant els darrers anys havia baixat molt. Nosaltres mateixos, a La Sang, havíem passat de sortir unes 65 persones a unes 40. Altres que també havien tengut un auge important, com la confraria del Cor de Jesús, ara estaven davallant. La Puríssima ja no surt acompanyada. És evident que anam baixant.

P.- Creu que la majoria surt a les processons per sentiment religiós o més aviat per tradició?
R.- Crec que més aviat és per tradició. La gent que aguanta més és la que ha començat de ben petit i per tradició familiar. Moltes vegades hi ha un vestit que és d’una família i el van compartint diferents membres d’aquell nucli, i tota la vida han estat de la mateixa confraria. I després també hi ha gent que es pren una pausa i després d’un parell d’anys torna, o ja no ho fa més.

P.- I de dones, n’hi ha de cada vegada més?
R.- No hem d’anar a cercar problemes allà on no n’hi ha. Mai he mirat la proporció. Jo diria que sí, que n’hi ha moltes. De fet, La Sang sempre a Sóller havia estat acompanyada per sis homes amb sis atxes, que representaven famílies que havien fet històricament donació d’oli a la parròquia. Fa dos anys em varen demanar per poder fer un canvi i que desfilàs una dona en comptes de son pare, cosa que no havia passat mai, i evidentment que no hi va haver cap problema, i possiblement n’hi hagi més en el futur de dones que ho facin.

P.- Quin contacte tenen amb confraries d’altres pobles?
R.- Des que varen desaparèixer les trobades de confraries de Setmana Santa el contacte és pràcticament inexistent. I, a més, mai he pogut veure cap altra Setmana Santa que no sigui la sollerica perquè òbviament es celebren totes al mateix temps.

P.- Tenen bon suport de la Parròquia?
R.- L’actual rector, Eugeni Rodríguez, em contava l’altra dia que tan sols ha pogut assistir a una processó des que és a Sóller, i va ser la del Dimecres de Cendra de l’any passat, quan es trasllada la imatge de La Sang des de l’Hospital fins a la Parròquia. I em va fer saber que li havia agradat molt. Però després ja va venir el confinament i no se n’han celebrat més. Crec que en té ganes, que li agrada. Cada rector té una forma diferent de relacionar-se amb les processons. Tenc la sensació que, quan pugui, les potenciarà.

P.- Podríem tenir-ne alguna de nova?
R.- Em va dir que intentarà recuperar la celebració de la bendició dels Rams al Convent dels Sagrats Cors, com es feia abans. I després, es baixava en comitiva fins a la Parròquia de Sant Bartomeu per a la celebració eucarística. Estaria bé recuperar aquesta tradició tan sollerica.

P.- Què opina de l’espècie de processó que es va fer l’any passat durant el confinament i que es va donar a conèixer per les xarxes socials?
R.- Hi ha gent per a tot. És una anècdota i no li voldria donar més importància. Demostra que hi ha gent que tenia ganes de ser-hi i per això va fer una mica de reivindicació. I després hi ha qui ho agafa pel cap que crema.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a