Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   22:32
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
20/09/2019 | 08:59
Andreu Bujosa:
“El nostre objectiu segueix essent aprovar el nou pla urbanístic”
Cati Aina Oliver

Nascut a Bunyola l’any 1977, Andreu Bujosa, d’Esquerra Oberta de Bunyola (EOB) repeteix com a batle del poble amb el pacte amb la coalició Suma per Bunyola, format per PSIB-PSOE i Podem.  És enginyer tècnic informàtic i compta amb una ja llarga trajectòria política, ja que abans de ser cap del consistori, ja va formar part de l’oposició durant dues legislatures. Assegura que estar al capdavant de l’Ajuntament no deixa temps lliure i a l’hora deixa tot el temps lliure del món: “És una feina que et requereix les 24 hores de tots els dies de l’any, però és una feina que fas dins el teu poble, amb els teus veïnats i amics”. Per aquest motiu, és monitor d’esplai i durant les seves vacances li agrada partir a caminar pel nord de la península.

Pregunta.- Què va sentir quan va saber que tornaria a ser el batle de Bunyola?
Resposta.- Una gran alegria. El fet que em reelegeixin com a batle vol dir que la gent està contenta amb la feina que hem fet durant els quatre anys. No només jo, sinó que som un equip. Això implica que la gent vol que duguem endavant els projectes que ja teníem i també continuem amb la nostra manera de fer feina. Quan ho varem saber el grup d’Esquerra Oberta ho vàrem celebrar amb una copa de cava. Enguany no va ser com en la legislatura anterior, que vàrem fer festa a plaça.

P.- Què va fer en primer lloc?
R.- Com venim de quatre anys de fer feina, vàrem continuar amb la feina que hi havia. No vàrem posar res nou en marxa. El dilluns vàrem seguir amb la feina que havíem deixat el divendres.

P.- Hi haurà diferències durant aquests quatre anys respecte a la passada legislatura?
R.- L’equip de govern té idees i nous projectes que a poc a poc s’aniran veient i posant en marxa. Diferències n’hi haurà perquè les persones canviam. Tenim quatre anys d’experiència i hem renovat l’equip de feina. Hi ha tres persones noves: na Carmen Parra, en Pere Joan Palou i na Magda Palao. La feina i la manera de relacionar-nos serà semblant però amb petites diferències que puguin introduir aquestes persones i amb l’experiència nostra de quatre anys, que quan vàrem començar al 2015 no teníem.

P.- Quin és el projecte que destaca de la legislatura?
R.- Nosaltres seguim amb l’objectiu d’aprovar el nou pla d’ordenació urbana, ja que el que s’està utilitzant és de l’any 1978 i està desfasat. També volem pitjar una mica a la Conselleria perquè ens faci la tan desitjada i necessària escola nova. A més, volem donar una solució definitiva a Can Gual. Aquests són els tres projectes que ja arrossegam de la legislatura passada. És cert que ja n’hi ha que estan avançats, però ens falten les darreres passes per poder dir que ja estan solucionats i tancats.

P.- I creu que a finals d’aquesta legislatura s’hauran aconseguit els tres?
R.- Sí, jo crec que sí.

P.- Quina valoració fa de les festes de Sant Mateu 2019?
R.- El 2015 vàrem posar en marxa una comissió de festes i des de llavors seguim amb la idea que sigui la comissió la que tiri endavant les festes. L’Ajuntament el que fa és coordinar i donar les eines necessàries perquè la comissió pugui fer els actes dins les festes. Crec que són uns dies on la gent participa molt, on la gent es troba molt còmoda. La Correguda en Roba Interior, que de fet enguany era la seva quinzena edició, ja s’ha consolidat com un acte molt important dins les festes de Sant Mateu. El mateix passa amb l’homenatge a la gent gran, que es celebrarà aquest diumenge. És un acte molt consolidat i estimat, que fa homenatge a aquesta gent que ens ha precedit i que ha fet feina per aquest municipi que tenim. Cada cosa té el seu públic i el seu encant. Tothom pot trobar les coses que més li agraden.

P.- La setmana passada va signar un conveni amb el Consell de Mallorca conta la contaminació atmosfèrica. En què consisteix aquesta col·laboració?
R.- Això ja ve de la legislatura passada. És el tercer any que el Consell de Mallorca treu aquest tipus de subvencions i van destinades a als projectes que impliquin energies sostenibles, reducció de CO2 i contaminació. El primer any vàrem adquirir una furgoneta elèctrica que empra la brigada. L’any passat vàrem iniciar el canvi d’enllumenat públic i enguany continuarem. En una primera fase vàrem passar a LED uns 40 fanals i durant el proper mes d’octubre o novembre procedirem amb la segona fase i canviarem més de 30 fanals. Esperam i desitjam que el Consell segueixi donant aquesta ajuda als municipis per així poder passar tots els fanals públic a LED, ja que suposen un estalvi del 40% respecte al consum d’ara.

P.- La urbanització de Can Mas ha estat criticada pel poble. Què es va dir sobre el tema al ple de setembre celebrat la setmana passada?
R.- Aquest ha estat el tema de l’estiu. El Partit Popular va presentar la proposta d’instar a la junta de Govern a fer una revisió d’ofici de la llicència. Nosaltres seguim pensant que és una llicència que està ben donada. En cap cas veim cap tipus d’indici per poder fer aquesta revisió. La moció que va presentar el PP estava plena d’inconsistències. Qui pot revisar d’ofici no és la junta de Govern, sinó el ple. Per instar una revisió s’ha d’haver fet per criteris taxats per la llei. No es pot fer per voluntat política. Una llicència d’obres és un acte reglat. El solar on es vol fer la promoció és un solar urbà des de fa molts anys. Després de molts anys de poder posar habitatge als bunyolins i bunyolines, ara existeix la possibilitat de posar allà habitatges sense consumir terreny que no sigui urbà. Donam una solució a 17 famílies bunyolines.

P.- De quins altres temes es va parlar durant el ple?
R.- Dos temes de tràmit. Un era de reconeixement extrajudicial de crèdit, que són totes aquelles factures que no s’han pogut pagar dins l’any. En aquest cas, nosaltres hem tingut un import de 53.000 euros de factures que no es varen poder pagar bé perquè no hi havia crèdit a la partida pertinent o bé perquè es varen presentar malament. També varen fer el tancament del compte anual del 2018. A més, acordàrem sol·licitar a l’estat la sessió gratuïta del solar on hi vivia el pintor lituà Jacques Koslowsky. Ell va morir i cap hereu ha reclamat aquest habitatge. A partir dels 30 anys si no es reclama passa a ser propietat de l’Estat. Ens posàrem en contacte amb l’Estat i ens donaren la possibilitat de sol·licitar una cessió gratuïta, sempre que l’espai tengui un fi social i públic. La intenció de l’Ajuntament és fer-hi un par municipal i arreglar les parets amb humitats, que suposa problemes amb els veïnats. Finalment, hi va haver quatre mocions dels altres grups polítics.

P.- Aquest estiu hi ha hagut bastants problemes de subministrament d’aigua al municipi. Com ha respòs l’Ajuntament?
R.- Més que bastant de problemes, diria que hem tingut un problema puntual a principis del mes d’agost. Una de les dues bombes no rendia al 100 per cent i vàrem decidir canviar-la amb la que teníem de recanvi. Però durant l’estiu recuperar els dipòsits costa molt més temps que a l’hivern. Per aquest motiu vàrem tancar el subministrament als extraradis de Bunyola per assegurar l’aigua dins el nucli urbà. A això se li han d’afegir les obres dels carrers Nunyo Sanç i Pare Colom Franciscà. Tot i això, hem de seguir demanant un consum responsable de l’aigua. És un bé que de cada vegada és més escàs. Els especialistes diuen que els estius seran de cada vegada més llargs, farà més calor durant més temps i plourà menys. L’Ajuntament també s’ha de preocupar per tenir les infraestructures en bon estat.

P.- Com es troben els torrents, ara que la temporada de pluges ja és aquí?
R.- El torrent que més problemes ens pot donar és el torrent gros que passa pel darrere el poble. Fa dos anys que l’Ajuntament va fer una actuació de neteja. Però és cert que no basta fer neteja cada dos anys, sinó que s’hauria de fer cada any. Ara tenim programat fer una altra neteja per evitar el risc de que el torrent es desbordi.

P.- Hi ha problemes amb la recollida de fems, segons denuncien alguns veïnats.
R.- Hi ha hagut problemes durant el mes d’agost. Ha estat un mes negre perquè el nou contracte de fems va entrar a partir de dia 1 d’agost. La concessionària va canviar gairebé tot el personal. Hem hagut d’estar bastant pendents i hi ha hagut bastantes incidències. Hem de demanar disculpes i paciència als ciutadans. A poc a poc anem posant el servei a l’alçada que ha d’estar.

P.- Hi ha persones de Palmanyola que asseguren que l’Ajuntament de Bunyola ha oblidat l’Entitat Local Menor. Què els diria?
R.- Evidentment no hem abandonat a ningú. A Palmanyola tenen una Entitat Local Menor, totalment independent de l’Ajuntament. Únicament el que té és una part de pressupost que l’Ajuntament li dona per poder funcionar. Això provoca que dins un mateix espai hi hagi una dualitat d’administracions que tal vegada no hi hauria de ser.

P.-Com es troben els tràmits per a la recuperació del camí vell de Palmanyola a Raixa, tan reclamat per l’agrupació de Palmanyola LobbyBou?
R.- Ara hem de mirar la resolució que el Consell va fer de les al·legacions dels afectats pel catàleg de camins i després l’aprovarem.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a