Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 20 d'abril de 2024   |   13:14
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
19/07/2019 | 11:29
Cati García i Llorenç Oliver:
"Les beneïdes són una forma de promocionar l'Alqueria del Comte"
Cati Aina Oliver

Cati García (Sóller, 1965) i Llorenç Oliver (Sóller, 1955) són els organitzadors de les beneïdes de Sant Cristòfol, patró dels xofers, protector dels viatgers, protector dels transportistes i advocat dels conductors d’automòbils. Aquest diumenge es va celebrar la seva tercera edició a Sóller, a l’aparcament de l’IES Guillem Colom Casasnovas. Es tracta d’una celebració que va començar el 2017 a partir de la il·lusió d’Oliver, que volia dur el sentiment de beneir els vehicles a Sóller. Els dos primers anys es va dur a terme a l’església de Sant Felip Neri, de la qual García és l’encarregada de la gestió.

Pregunta.- Com varen néixer les beneïdes de Sant Cristòfol a Sóller?
Llorenç Oliver- Fa uns anys jo assistia amb el meu Seat 600 a les beneïdes de Sant Cristòfol a l’església de Sant Cristòfol a l’Arenal de Llucmajor. I em vaig plantejar dur aquestes festes a Sóller. Fa molts anys ja es feien aquestes beneïdes, però es varen deixar de fer. El 2017 li vaig comentar a na Cati i em va ajudar a organitzar-ho, ja que ella té accés a l’església de Sant Felip Neri. Ho vàrem comentar al capellà i no hi va haver cap problema.

P.- Per què enguany no s’ha fet a davant l’església de Sant Felip Neri?
L. O.- Allà hi ha molts de metres quadrats per poder-nos instal·lar. Si es fan les beneïdes just per davant l’església, es satura el carrer. Allà no hem molestar a ningú. Posàrem cons al carrer perquè els vehicles poguessin davallar per una banda i pujar per l’altre i va anar molt bé. Tampoc va fer falta la presència dels municipals, tallar els carrers ni demanar reserves d’aparcament.
Cati García.- A més, enguany no hi ha hagut capellà de Sant Felip Neri.

P.- Quin ha estat el motiu d’haver fet les beneïdes sense capellà?
L. O.- Perquè cap capellà estava disponible. Vàrem intentar trobar-ne un com fos, però no va ser possible.
C. G.- Tots tenien molta feina i no podien venir. Els capellans que venien a l’església de Sant Felip Neri, que són de l’Església de Sant Felip Neri de Palma, ens van comunicar que els mesos de juliol i agost no podrien venir perquè estaven molt saturats de feina. Tot i això, ens van dir que no hi havia problema en que un altre capellà vengués a donar missa a l’església o a les beneïdes. A les Festes de l’Alqueria del Comte ja hi haurà el capellà de sempre.

P.- Quina solució vàreu donar a la falta de capellà?
C. G.- Ells ens donaren una oració escrita perquè nosaltres la llegíssim. La va llegir en veu alta Jaume Casasnovas. També a l’hora de donar l’estampa, ens vàrem dir que havíem d’entregar-la mentre dèiem “Que Sant Cristòfol t’acompanyi”. Hem de dir que fins el darrer moment vàrem tenir la il·lusió de poder tenir capellà.

P.- Què significa anar a beneir els vehicles?
L. O.- Ell és el patró dels conductors i tots aquells que hi creuen van per rebre la seva benedicció, que els protegeix durant tot l’any a les carreteres. Hi ha persones que vénen amb el vehicle de cada dia, però altres vénen amb cotxes i motos antigues. És una celebració oberta a tothom.

P.- A altres municipis de l’illa s’anuncia el vehicle i el nom del propietari que van a ser beneïts?
C. G.- No. A diferència d’altres indrets, a Sóller en Llorenç s’encarrega d’apuntar el nom dels propietaris, el vehicle que és i l’any que té. Hi ha tota una preparació prèvia.
L. O.- A Palma els vehicles passen en fila i prou. Però jo aquí en el moment de la concentració apunt les dades dels participants perquè després es puguin llegir al micròfon mentre van passant per rebre la benedicció.

P.- Esperàveu la participació que hi va haver?
L. O.- En total hi va haver 29 vehicles i el més vell és de l’any 1964.
C. G.- De cada any ha vingut més gent, però enguany hi havia les festes de l’Horta. Per això altres anys hauríem de fer la celebració la primera setmana de juliol.

P.- A què es destina el donatiu que feren alguns participants mentre rebien la benedicció?
C. G.- Enguany ha estat el primer any que s’ha fet per poder cobrir el menjar i el beure que hi ha després de les beneïdes. L’Ajuntament ens va regalar quatre coques, però nosaltres també vàrem posar beure i més menjar.
L. O.- Serveix per cobrir des despeses. És molt important que la gent col·labori, ja que així podem millorar tant les beneïdes com ajudar al manteniment de l’església de Sant Felip Neri.

P.- Com seran les beneïdes de l’any que ve?
L. O.- Intentarem que sigui el primer cap de setmana de juliol, per no coincidir amb les festes de l’Horta.
C. G.- També intentarem que es facin allà mateix, ja que així no molestam als veïnats i hi ha més espai. Almenys allà hi farem la concentració dels vehicles.

P.- A qui voldríeu donar les gràcies per ajudar-vos en l’organització de les beneïdes?
L. O.- A l’Ajuntament, a la Policia Local, a Jaume Casasnovas, a Tolo Trías, a Tolo Ximet, al Dj Toito i als xeremiers.
C. G.- També donam les gràcies a tots els participants. Ells varen fer possible les beneïdes.

P.- Què significa per a vosaltres organitzar aquestes beneïdes?
L. O.- Jo vaig lluitar per aconseguir dur les beneïdes a Sóller. Estic satisfet d’haver fet aquests actes, ja que la gent que ha vengut ho ha agraït.
C. G.- Organitzar les beneïdes és una manera per poder dur més gent cap a l’església de Sant Felip Neri.

P.- Per acabar, formau part de l’organització d’alguna altra festa del poble?
L. O.- Ajudam a les persones que s’encarreguen de l’organització de les festes de l’Alqueria.
C. G.- Jo procur que l’església estigui a punt per a la missa de les festes de l’Alqueria i també ajud a l’organització si ho necessiten.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a