Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 16 d'abril de 2024   |   12:15
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Entrevista
12/07/2019 | 11:24
"Volem recuperar l'essència de les festes":
Cati Aina Oliver

José Antonio Jorquera i Lluís Cerezo són dos dels organitzadors de les festes de l’Horta que comencen avui a les 20 hores amb un “xupinasso” davant el bar Can Massià. Es tracta del retorn d’unes festes de barriada que, tot i que el 2015 va comptar amb diverses activitats, fa nou anys que no es celebren. La idea, diuen, va sorgir d’un sopar d’amics cansats d’haver d’anar a altres pobles per poder gaudir de les revetlles d’estiu. A principis de la setmana passada començaren a preparar els actes i amb només uns dies han aconseguit enllestir unes festes que tenen l’objectiu de recuperar l’essència del que eren als seus inicis.
Lluís Cerezo és el president de les noves generacions del Partit Popular (PP) a Sóller i és tècnic fiscal. José Antonio Jorquera, per la seva banda, es dedica a la biomassa, concretament al pellet. La seva família sempre ha viscut i viu a l’Horta i és propietària de diferents empreses del barri. Entre elles, el bar Can Massià, encarregat de la inversió econòmica que han suposat les festes. Tot i comptar amb diferents empreses locals com a patrocinadors, els organitzadors destaquen que els beneficis que pugui aconseguir el bar es destinaran a la millora les festes de l’Horta de l’any que ve.

Pregunta.- Des de quan no es feien festes a l’Horta?
José Antonio Jorquera.- Les festes fa nou anys que duen aturades.
Lluís Cerezo.- També han sofert una decadència altres festes de barriada, com les festes de les Argiles, les de Biniaraix i les dels Estiradors.

P.- Abans qui s’encarregava d’organitzar-les?
L. C.- Em sembla que els darrers que varen organitzar les festes de l’Horta eren Jaume Bestard, el president de la Comissió de les Festes de l’Horta, i Aina Burgos. Tot i això, s’hauria de comprovar, ja que en els darrers anys hi va haver molts de canvis.
J. A. J.- Els darrers anys que es varen organitzar les festes, aquestes es varen dur a fora del barri, per Can Reus. Però nosaltres volem tornar-les al barri, davant el bar Can Massià. Tota la vida es varen fer aquí i volem tornar a agafar aquesta dinàmica de fer-ho al carrer.

R.- En què consistiran les festes de l’Horta?
J. A. J.- Començarem avui amb el xupinasso de les 20 hores amb batucada de Batu-al món i després hi haurà la nit jove a partir de les 22.30 hores. Demà es realitzarà un campionat de truc, un concurs de síndria i la missa major a l’església de la Mare de Déu de la Victòria. Per acabar, diumenge hi haurà un sopar a la fresca al barri. Totes les activitats es realitzaran davant Can Massià.
L. C.- Hi haurà un total de quatre grups musicals: Blues i altres herbes, 4L, El hombre 80 i el Dj RP sound.
P.- Què es necessita per dur endavant unes festes populars?
J. A. J.- Normalment les festes van condicionades al partit polític que hi ha.
L. C.- Jo també crec que el partit polític en qüestió condiciona qualsevol festa popular, però també hi té a veure la gent. A unes festes de barri hi ha d’haver molta gent que vol col·laborar, estar disposada a fer feina de manera gratuïta. En aquest sentit valor la feina que s’ha dut a terme a l’Alqueria del Comte. Són unes festes que havien desaparegut, fa gairebé deu anys que es celebren, han fet molts actes i hi ha hagut molta gent implicada.

P.- Com heu fet per poder assumir el cost econòmic de les festes?
L. C.- Hem de dir que nosaltres som la cara visible dels organitzadors, però realment ho feim a través de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament. Hem aconseguit diferents patrocinadors locals, però la inversió principal sortirà del bar. L’Ajuntament ens ha facilitat els permisos i material com taules, cadires, l’escenari, plats i tassons, però econòmicament no ens ha donat res perquè tampoc ajuda a altres comissions de festes. Ens ha donat les facilitats i ens ha donat el mateix que dona a les altres comissions.
J. A. J.- En total haurà costat entre 6.000 i 7.000 euros. Volem deixar clar que un cop el bar hagi recuperat els doblers invertits, tot el benefici es destinarà a l’organització de les festes de l’Horta de l’any que ve.

P.- Qui més vos ha ajudat?
J. A. J.- Ha estat una organització conjunta, entre tots els amics. Volem donar gràcies a l’Ajuntament, perquè si no hagués estat per ells enguany no s’hagués fet res. Han estat ells qui ens han ajudat en tot a través de la Regidoria de Cultura.
L. C.- La idea no era fer les festes enguany, sinó l’any que ve. Però quan ho demanàrem a l’Ajuntament ens van animar a fer alguna activitat enguany, encara que fos poca cosa.

P.- Heu viscut sempre aquí?
J. A. J.- Jo he viscut sempre a aquest barri. De fet, la meva família és propietària d’alguns comerços de l’Horta.
L. C.- Jo no he viscut mai aquí, sóc de l’Alqueria del Comte.

P.- Altres anys vos havíeu plantejat organitzar les festes?
J. A. J.- No ho havia intentat altres anys perquè des de l’Ajuntament no tenien interès i no volia tenir maldecaps. Però ara que hi ha un interès, ho hem intentat.

P.- Com decidireu formar part de l’organització?
J. A. J.- La idea va començar a partir d’un sopar d’amics.
L. C.- Nosaltres cada cap de setmana ens anàvem de revetlles d’estiu a altres pobles. Però pensàrem en la il·lusió que ens faria poder fer alguna cosa a Sóller. Està bé sortir a fora, però si a Sóller podem crear uns ambients festius agradables, no tendrem la necessitat de sortir sempre. Estem parlant de joves amb les revetlles de la nit i també de gent més gran amb els sopars a la fresca i els concursos de truc. A més, és una bona idea per als més petits, ja que ells poden gaudir dels jocs infantils.

P.- Per què es celebren aquests dies de juliol?
J. A. J.- Perquè el segon dissabte de juliol és la celebració de la Mare de Déu de la Victòria i les festes de l’Horta sempre s’havien celebrat entorn a aquesta festivitat.

P.- Com eren abans les festes de l’Horta?
J. A. J.- Abans les festes de l’Horta eren més tradicionals. Els padrins ens han contat que abans hi havia teatre, carrosses, exhibicions de karate, curses, carreres de bicicletes, jocs infantils relacionats amb l’aigua, etcètera. No eren semblants a les festes populars d’avui en dia que es pugin celebrar a altres indrets. Volem recuperar l’essència de les festes de l’Horta.
L. C.- Nosaltres no vàrem poder veure les festes d’aquest barri quan es celebraven als seus inicis. Les úniques festes de l’Horta que hem pogut veure nosaltres eren aquelles on es feien uns quants jocs infantils i un concurs de síndria, característic del barri.

P.- I com seran les festes de l’any que ve?
L. C.- De cara a l’any que ve intentarem organitzar alguna activitat esportiva, jocs infantils i de cara al diumenge mirarem d’organitzar una sessió de teatre o de cinema.
J. A. J.- Els actes esportius intentarem que siguin una cursa i també alguna activitat en bicicleta per als més petits.

P.- Creis que en un futur hi haurà un pregoner de les festes del Port?
J. A. J.- Sí, aquesta és la intenció. Però ja serà l’any que ve perquè enguany és massa precipitat.

P.- Qui serà el primer pregoner?
L. C.- La idea és que fos una persona coneguda i important de l’Horta. Que hagi viscut tota la vida aquí i que conegui la història del barri.

P.- Què passarà amb la Comissió de Festes de l’Horta?
J.A.J.- L’any que ve la nova Comissió de Festes de l’Horta ho organitzarà.
L. C.- Està previst fer una comissió de festes nova i que l’any que ve enlloc d’organitzar-ho tot a partir del bar Can Massià, fer-ho a partir d’aquesta comissió. Ens reunirem quan vengui la tardor per començar a formar-la.

P.- Ja teniu pensat qui serà el president?
J. A. J.- En principi seré jo.

P.- Què opinau de les festes del Port que s’han celebrat enguany?
J. A. J.- Han estat bastant bé, però degut a la feina no vaig poder assistir a tots els actes.
L. C.- Els actes i els grups musicals de divendres i dissabte vespre han estat bé. Sempre hi ha coses que es poden millorar, però la veritat és que es tracta d’una de les millors festes del poble.

P.- Quines festes de Sóller preferiu?
L. C.- Les festes que m’agraden més són la de la Fira i el Firó, però si parlam de festes de barriada, em qued amb les del Port per la seva regularitat i localització.
J. A. J.- Jo també prefereixo les de la Fira i el Firó. De cara a festes de barriada, actualment em quedaria amb les del Port. Tot i això, si avui en dia hi hagués les festes de l’Horta que es feien fa un temps, les preferiria, ja que eren les festes de barriada més completes.

P.- Què signifiquen les festes de l’Horta per a totes aquelles persones que viuen al barri?
J. A. J.- Les festes de l’Horta sempre han agradat a les persones del barri. És un sentiment. És molta feina i molt de sacrifici i per això es varen perdre. Necessitaven gent jove que volgués tornar a agafar-les. Durant uns anys hi va haver molts de canvis a la comissió de festes. Però nosaltres tenim moltes ganes, som joves i som molts. Això és el que realment importa.

P.- I què signifiquen per a vosaltres aquestes festes?
J. A. J.- Per jo és un sentiment, una cosa que sempre he viscut.
L. C.- Com a solleric, aquestes festes són un record de les festes de barri i de quan era més jove i anava a les festes de les Argiles, de Biniaraix, etcètera. Durant l’estiu teníem cada setmana alguna cosa a fer a Sóller. Les festes de barriada són una manera de conèixer la gent de cada barri.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a