Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 23 d'abril de 2024   |   19:16
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
28/06/2019 | 09:20
Carles Simarro:
“Deman a l’oposició que ens deixi governar i després jutgi”
J.M.

Carlos Simarro Vicens, de 58 anys d’edat, és el nou batle de Sóller. Ho és per tercera vegada no consecutiva després d’haver assolit un pacte de legislatura amb Cs i l’abstenció del Pi en el plenari d’investidura. En la seva primera entrevista revela alguns dels seus objectius que intentarà assolir al llarg dels propers quatre anys. Manescal de professió, el batle confessa com li agradaria deixar Sóller l’any 2023.

Pregunta.- Il.lusionat amb aquest tercer mandat?
Resposta.- Quan un es presenta a les eleccions ho fa carregat d’il·lusió, amb ganes de fer feina per Sóller i amb l’objectiu fixat de deixar un poble millor del que es troba. Amb els anys les persones anem madurant i el fet d’haver estat batle ja em dona certa perspectiva, un poc d’experiència i conèixer com funciona l’administració.

P.- L’acabarà?
R.- És el meu objectiu i el de qualsevol batle. Les eleccions digueren que el PP és la força més votada i que, per tant, ha de governar. Ara bé, per tenir una majoria suficient són necessaris pactes perquè el ciutadà ho volgué així. Nosaltres respectem els resultats i ens esforçarem per governar i complir amb el mandat dels sollerics. Sí, acabarem la legislatura perquè tenim un bon pacte amb Ciutadans i esperem poder tancar acords puntuals amb el Pi, partit que està convidat a treballar per Sóller des de l’equip de govern.

P.- Quins projectes a curt i llarg termini s’ha plantejat per Sóller ara que és batle?
R.- El programa electoral és molt extens i abraça moltes matèries. A més de saber quin és el punt de partida, cosa molt necessària per posar els peus al terra, les primeres accions han estat posar en marxa un necessari pla d’acció ràpida per afrontar la brutícia. A curt termini hem de seguir projectes com la reforma del teatre Defensora i fer realitat el conveni per millorar les escoles de Sóller. A llarg termini tenim molts compromisos que hi anirem fent feina passa a passa, com per exemple crear nous aparcaments, centres de dia, modificar la circulació, tenir més policies, etc.

P.- Un dels seus cavalls de batalla han estat els aparcaments. Quants en farà i on?
R.- Efectivament. Els carrers són per a les persones i els aparcaments per deixar-hi el nostre vehicle. Volem crear 1.500 places. En volem habilitar 300 al polvorí del Cingle, 400 al carrer de Cetre, 400 a Teixidores i altres 400 als afores de Sóller. No serà fàcil, però el nostre compromís serà fer-los.

P.- També la neteja ho ha estat, podrà mantenir el ritme de feina de la primera setmana?
R.- És veritat que durant la primera setmana s’ha fet molta feina per redreçar l’abandó dels darrers anys. No es tracta de mantenir el ritme o no, es tracta de tenir Sóller net. Si en una setmana s’ha pogut fer tanta cosa, això vol dir que tenim les eines i la gent necessàries per tenir Sóller net. La pregunta seria per què fins ara no es feia i es tenia Sóller tan brut? La resposta la té l’anterior govern.

P.- Què pot dir-nos del Pi? Es fa estimar?
R.- Ens agradaria que el Pi formés part de l’equip de govern juntament amb nosaltres i Ciutadans. Tenim molts projectes en ment i ells són clau perquè es puguin fer realitat. Jo crec amb l’honestedat de la gent del Pi i sincerament crec que perseguim uns mateixos objectius que es resumeixen en millorar Sóller i la qualitat de vida de la gent. En el marc de les negociacions és lògic que es fes estimar, cosa que respectem, però ara ha arribat l’hora de governar i confiem amb ells per fer-ho.

P.- Com són les relacions amb Ciutadans?
R.- Per la nostra part són excel·lents. Són uns bons companys de viatge que han volgut sumar esforços amb el PP per dur endavant un projecte alternatiu al del pacte d’esquerres. Tant ells com nosaltres coincidim que Sóller necessitava un gir per canviar tot allò que no funcionava o anava malament. Tenim molta feina per fer plegats i la farem.

P.- Quin Ajuntament li ha deixat en herència el pacte d’esquerres?
R.- Els partits d’esquerres són bons quan estan a l’oposició perquè fiscalitzen la feina dels qui governem, però quan ells governen són uns complets desastres. Durant quatre anys han fet gala de la seva incompetència com a gestors polítics. Haguessin pogut fer moltes coses que es quedaren pel camí pel simple desinterès. Han deixat un Sóller brut, col·lapsat i decadent. Això sí, diuen que ells reduïren la despesa que serveix per pagar els polítics. Jo penso que per la feina que feren cobraren massa.

P.- Que canviarà del seu mandat en comparació al Simarro amb majoria absoluta?
R.- Els contextos són molt distints. Ara vivim una època de restriccions econòmiques a l’Ajuntament que lògicament té els seus efectes en el seu funcionament. Carlos Simarro ha envellit però també té major experiència perquè l’antiguitat és un grau. Ara formem part d’un pacte i ens devem als acords firmats i el número de regidors ens obliga a negociar i pactar constantment.

P.- En la seva investidura va parlar de transparència, diàleg , participació. Com s’articularà tot això?
R.- Efectivament ho vaig dir i ho farem. Avui en dia la política ha canviat i la transparència és la base de la política. El diàleg és imprescindible, més encara quan un forma part d’un govern en minoria. La participació tant de les forces polítiques com de la ciutadania es fan necessaris per arribar a consensos i punts de confluència basats en la moderació.

P.- L’anterior batle va llevar les vidrieres de batlia, vostè les ha tornat a col·locar.
R.- L’anterior govern va llevar les vidrieres com a primera acció de govern al·legant que llevar una porta era sinònim de transparència. Nosaltres les hem col·locat al seu lloc perquè creiem que unes portes a la sala d’espera de batlia són necessàries per discreció. No pot ser que algú estigui contant el seu problema al batle, a un regidor o al secretari i qualsevol que passi per allà ho escolti tot. La porta és necessària per una simple qüestió de privacitat.

P.- Una de les seves primeres accions ha estat eliminar el mural de Teixidores i ja ha despertat polèmica.
R.- Aquesta pregunta té relació amb l’anterior. Jaume Servera va entrar a la batlia llevant portes i nosaltres ho hem fet llevant un mural que al nostre mode d’entendre menyspreava el turisme. Tampoc no creiem que les parets d’una plaça siguin el lloc més adequat per llançar missatges polítics sectaris que, al meu entendre, van en contra de l’interès general. Les parets de Teixidores haurien de servir per donar la benvinguda a qui ens visita i no per dir que els turistes fan nosa.

P.- Els seus socis col·locaran a la número 2 de la seva llista com a assessora. Ho comparteix?
R.- Això és una pregunta esbiaixada. Que una persona vagi a una candidatura no l’ha d’estigmatitzar ni invalidar per res. Ciutadans ha cregut que per gestionar Turisme i Promoció Econòmica necessita una persona qualificada que assessori el seu regidor i amb bon criteri ha elegit la persona que ha elegit, indistintament que hagi anat a una llista o no. Vol dir que si hagués anat a una llista d’un altre partit hagués estat millor? La resposta és no. Jo demano als partits que formen l’oposició que ens deixin fer feina i després que jutgin. Els reclam que no ens sentenciïn abans de començar.

P.- En quina situació es troba l’Ajuntament?
R.- Des del punt de vista econòmic l’Ajuntament té el cinturó posat i ben estret perquè així ho obliga el pla de sanejament. En general el marge de maniobra que té és escàs perquè l’economia és transversal dins l’Ajuntament. Sabem que ens queden dos anys de restriccions que haurem de capejar.

P.- Com ha canviat l’Ajuntament des del seu anterior mandat a l’actual?
R.- L’anterior mandat va estar marcat per la pitjor crisi econòmica, social, laboral i política que ha viscut Espanya en la seva història més recent. Aquesta situació és duríssima i un batle pot arribar a sentir frustració i impotència quan veu que la gent li demana ajuda i l’Ajuntament no té res per donar resposta. Sortosament això ha canviat i el funcionament de l’administració en general ha canviat en els darrers anys.

P.- Creu que podrà dur endavant tot el seu programa electoral?
R.- Si ho haguéssim de dur al camp de la religió podria dir que és la nostra Bíblia. El programa electoral i els pactes han de ser el punt de partida de l’acció de govern d’aquests quatre anys. Nosaltres hi posarem tot de la nostra part perquè tot el que inclou el programa pugui fer-se realitat. Sabem que no és fàcil, però ho intentarem. Tenim el millor equip de feina per tirar endavant un projecte que per a mi és il·lusionant.

P.- Ha pecat d’ambició?
R.- Si un polític no té ambició el millor que pot fer és partir a casa. Jo no sé si soc més o menys ambiciós. Tinc clars els objectius que vull aconseguir aquesta legislatura. Després serà la ciutadania i la història la que dirà si he estat ambiciós, si he encertat o he fracassat. La paraula ambició no m’agrada, prefereixo dir-li objectius.

P.- Tenim un Govern i un Consell en mans de les esquerres, com afectarà a la seva gestió municipal?
R.- Afectarà o no, ja ho veurem. Sóller no demanarà al Govern i al Consell allò que no li pertoqui. No crec que perquè a Sóller no governi l’esquerra aquestes institucions ens hagin de marginar i fer-nos política en contra. Jo no vull que Sóller sigui més que els altres municipis, el que sí vull és un tracte equitatiu. No crec en les marginacions ni en el tractes de favor. A més, Govern i Consell participen en projectes que nosaltres continuarem perquè creiem que són bons per Sóller, com per exemple la reforma del Defensora. Les relacions amb Govern i Consell són i seran bones, com toca esser.

P.- Com canviarà Sóller en els quatre anys que li queden per endavant?
R.- Esper deixar un municipi on sigui més senzill aparcar el cotxe, on hi hagi més espai per als vianants. Vull un Sóller més net i més humà on la gent tingui un lloc de feina digne i una casa on viure. En definitiva, vull moltes coses per Sóller que esper siguin el punt de partida d’un canvi a llarg termini.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a