Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 16 d'abril de 2024   |   11:31
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Entrevista
21/06/2019 | 09:14
Lluís Apesteguia:
“Un poble on la seva gent no hi pot viure, no és un poble”
Joan Vicens

Lluís Apesteguia està vivint els seus primers dies com a batle de Deià, un càrrec que assumirà durant els propers quatre anys. Dissabte va rebre la vara, convertint-se en el primer candidat d’Agrupació DEIA que accedeix al govern municipal.

Pregunta.- Què va sentir dissabte en rebre la vara de batle?
Resposta.- Va ser un moment molt emotiu i molt emocionant. Haver estat molts anys treballant per una alternativa a Deià i que aquest moment arribi és molt emocionant. Alhora que també és una responsabilitat molt grossa perquè sóc conscient de les esperances que s’han dipositat en nosaltres.

P.- Quina és la primera decisió que ha pres?
R.- Ha estat en matèria de festes. Aquesta setmana tenim les festes al damunt i cal que tot estigui preparat i funcioni. Això, juntament amb les reunions realitzades amb el personal perquè tot funcioni.

P.- Esperava la gran diferència de vots amb la que va guanyar les eleccions?
R.- No ho esperava. Si que percebia que hi havia una onada de canvi i il.lusió. Ara bé, amb aquesta proporció no ho esperava. Però això és l’expressió de la voluntat de canvi que hi havia.

P.- Li va sorprendre que JuntsXDeià, un partit que governava amb majoria absoluta, no es presentàs a les eleccions?
R.- Fa temps que JuntsXDeià ho va anunciar. Però són ells els que han de respondre sobre les causes de la decisió. Ara bé, crec que ells també eren conscients de les ànsies que hi havia al poble de fer les coses d’una altra manera.

P.- Quina valoració en fa de la gestió feta durant la darrera legislatura?
R.- Jo he estat molt crític amb la gestió que s’ha fet, a pesar que també he donat suport als elements positius que hi ha hagut. Però representava l’esgotament d’un model social, econòmic i en relació al paisatge i la terra. Per tant, ja era necessari un canvi estructural de model, i també es necessitava un impuls de model de fer feina a l’Ajuntament. Però nosaltres, en aquesta nova etapa, no volem fer revisionisme del passat, sinó mirar cap el futur.

P.- Durant la proclamació de dissabte l’oposició va votar a favor seu, ho esperava?
R.- No ho esperàvem. Va ser una sorpresa. Crec que és un gest positiu que la resta d’Agrupació DEIA i jo agraïm. I també esperam que marqui les relacions amb els representants de les diferents ideologies dels deianencs.

P.- Aquest gest significarà que els regidors del Pi rebin alguna atribució municipal?
R.- Al plenari de dissabte el portaveu d’El Pi va dir que faria una oposició constructiva i vigilant. Jo he exercit l’oposició i crec que és una tasca important. Una bona oposició ens pot fer ser un millor govern.

P.- Per què a Deià mai havia guanyat l’esquerra?
R.- A Deià s’havia implantat un sistema desenvolupista extremadament depredador que durant uns anys va donar benefici a molta part de la població, però que ara en patim les conseqüències a nivell d’habitatge, a nivell econòmic i de recursos naturals. Ara, la gent ha vist que amb aquell model la dita de pa per avui ha esdevingut la fam per al demà. A més, la tasca d’oposició responsable i compromesa que ha exercit l’esquerra durant anys també ha ajudat a esdevindre el resultat actual.

P.- Què pot canviar en un municipi governat per la dreta o governat per l’esquerra?
R.- Moltíssim. És vera que hi ha una qüestió de gestió diària que no té un rerefons ideològic. Però després hi ha tota una sèrie de decisions que afecten a tots els àmbits que no s’afronten d’igual forma. Podem parlar des dels imposts, a les normes urbanístiques, els ajuts o la participació ciutadana.

P.- Què necessita ara mateix Deià amb major urgència?
R.- El principal problema de Deià és l’accés a l’habitatge per part dels joves i la gent treballadora. Un poble on la seva gent no hi pot viure no és un poble, és un conjunt de cases.

P.- Quines mesures s’adoptaran per posar-hi solució?
R.- Tenim una sèrie de mesures pensades. A curt termini atorgarem ajudes al lloguer per als col.lectius més vulnerables, i també per a les persones que posin al mercat un habitatge a un preu assequible. A mitjà termini, amb la modificació de les normes urbanístiques, crearem sol per construir habitatge de protecció oficial. I, a llarg termini, implantarem un canvi de model a Deià, passant dels grans habitatges destinats a persones amb un alt nivell adquisitiu, perquè estiguin destinats a gent treballadora.

P.- Quin serà el projecte estrella de la legislatura?
R.- Si he d’escollir un projecte com a estrella diré la modificació de les Normes Subsidiàries. Però n’hi ha molts altres com per exemple un canvi en el sistema de reciclatge o solucionar la problemàtica de l’aparcament.

P.- En aquest sentit, com es pot evitar un altre Petit Deià?
R.- Petit Deià no ha estat la voluntat d’un polític. El que sí ho ha estat fou que les Normes Subsidiàries ho permetessin. Nosaltres iniciarem el canvi de les normes. És una tramitació que serà llarga, però que volem fer aquesta legislatura. Després de les festes ja hi començarem a fer feina.

P.- Quines solucions posaran damunt la taula en matèria d’aparcaments?
R.- A les normes urbanístiques actuals hi resten uns aparcaments per executar. Nosaltres sempre hem estat defensors dels petits aparcaments als afores per evitar grans aparcaments a la zona del centre. La previsió que hi ha a les normes compleix aquesta condició. Per això mirarem d’executar-lo.
P.- La problemàtica de l’aigua es repeteix legislatura rera legislatura, com es pot solucionar?
R.- Hi ha coses que no depenen de la decisió d’un polític. I enguany ha plogut poc i sabem que hi haurà problemes. D’una banda, volem construir un dipòsit que sabem que no serà la solució, però sí minvarà una mica els efectes de la sequera. Per altra banda, canviarem l’ordenança per aconseguir incentivar l’estalvi d’aigua. Nosaltres tenim dos grans projectes: Millorar una xarxa que té un percentatge de pèrdues que consideram inacceptable; i, en segon lloc, intentar recuperar per al regadiu les aigües depurades grises que ara mateix acaben a la mar.

P.- En el seu discurs d’investidura va dir que vol un turisme de qualitat durant tot l’any. Quina és la fórmula per aquesta diversificació?
P.- L’Ajuntament ha de contribuir a desestacionalitzar, a allargar la temporada. Cal rebaixar el pic de l’estiu i repartir aquesta riquesa durant tot l’any. Per exemple, el que no ha de fer l’Ajuntament és organitzar actes culturals durant l’estiu. Si els proposàsim al començament o al final de la temporada, ja la podríem allargar. I també podríem comptar amb un públic mallorquí que Deià ha oblidat.

P.- Can Vallès passarà a formar part del patrimoni públic aquesta legislatura?
R.-
És el nostre gran anhel. Seria molt positiu que Can Vallès fos municipal. Però, a més, és un element patrimonial que està en un estat bastant deplorable. Ens posarem en contacte amb els propietaris i els intentarem convèncer que si el casal és comprat per l’Ajuntament serà una bona opció. Després cercarem el finançament per afrontar la compra.

P.- Té previst repetir càrrec al Govern Balear o al Consell?
R.-
No, absolutament no. Quan em vaig presentar a les eleccions ja vaig dir que el meu compromís era amb Deià al cent per cent.

P.- Parlant de les festes de Sant Joan, s’ha trobat amb el programa ja elaborat. Canviaria alguna cosa si pogués?
R.- Segurament sí. Però això s’ha de mirar amb més temps. Enguany gaudirem amb el programa que tenim. I de cara a l’any que ve ja introduirem tots els canvis que siguin possibles i positius per al poble.

P.- Un missatge per als deianencs...
R.- Que participin al màxim d’actes i que gaudeixin de les que són les seves festes.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a