Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 22 de gener de 2021   |   15:45
 
Enquesta  
Hauria d’autoritzar el Ministeri de Defensa l’accés públic controlat al cim del Puig Major?


No
 
Entrevista
03/08/2018 | 09:18
Jeroni Martí:
“Els vertaders protagonistes de les festes són els veïnats”
G.P.

Jeroni Martí Arbona és una de les cares més visibles del grup de veïnats que posats al capdavant de l'Associació de veïns dels Estiradors i el Celler es troben actualment immersos en la preparació de les festes d'aquesta coneguda barriada de Sóller. Martí té 69 anys i gaudeix d'un torrent d'energia que ha fet que encara continuï treballant com a cuiner a l'hotel Espléndido gràcies a poder-se acollir al programa "Jubilació activa"; aquesta mateixa energia -així com el seu bon sentit de l'humor- fan que gaudeixi d'una vida familiar -encapçalada per la seva dona, na Rosita, les seves tres filles i els sis néts- així com de la cura d'un hortet i un olivar a la zona de Sa Figuera.
Martí, tot i que nasqué al carrer Nou, fa vint-i-sis anys que viu al barri dels Estiradors; precisament a la casa dels seus padrins -Sa Barrala- que es conté com la més antiga del barri. Les festes en honor a Sant Jaume mantenen Jeroni Martí ben ocupat aquesta setmana -igual que a la resta de l'organització de les festes- perquè tot surti el millor possible en unes festes que amb el pas dels anys s'han convertit en tot un referent pel que fa a les festes de barri de la vall.

Pregunta.- Com es presenten les festes dels Estiradors d'enguany?
Resposta.- Molt bé ja que hi hem dedicat molta energia i il.lusió. Aquesta setmana és una setmana de molta feina i, sovint, ens fan falta mans per tenir-ho tot a punt ja que el jovent s'hi involucra poc. Aquest fet és una llàstima perquè s'ha de tenir molt present que si no hi ha relleu les coses acaben per morir -i més si les fas per amor a l'art-. Tot i això, vull ser postitiu i comunicar que hem aconseguit muntar un programa d'actes fabulós.

P.- Com així s'han fet aquestes festes dins el mes d'agost?
R.- Ha estat per problemes d'agenda. No vàrem caure que poguessin coincidir amb el sopar parroquial. A més, el grup teatral "Calabruix" -molt estimat pel nostre públic- tenia l'agenda plena i només podia venir el dissabte; d'aquí ve el canvi de data del teatre que generalment solia ser el colofó de les festes.

P.- Quins són els actes principals?
R.- Per a divendres, sens dubte, el sopar a la fresca que anirà seguit del concuras de Karaoke; dissabte és el dia de la cursa popular, els jocs infantils i -excepcionalment enguany- del teatre; i per a diumenge, hem programat l'actuació d'Estrellas Doradas i la nit musical.

P.- Per què són tan concorregudes aquestes festes?
R.- Els Estiradors és un barri on la gent sol estar molt unida i on regna la companyonia; fet que es posa de manifest la nit del sopar a la fresca on fàcilment ens reunim unes cinc-centes persones. També s'ha de dir que coincideixen en un bon moment i que el temps ens sol acompanyar. A més, el grup teatral que compta amb molts de seguidors també ens ajuda.

P.- Amb quin suport -tan social com econòmic- compten?
R.- Económicament, comptam amb el suport dels col.laboradors-tant en espècies com en dobleR.- i amb les quotes dels socis; així com amb el que treim de la rifa que realitzam per les festes. Socialment, comptam amb una forta implicació a la barriada que ens fa comptar amb més de cinc-cents cinquanta associats; així com molts d'empresaris que participen en les festes. Pel que fa a l'Ajuntament, ens facilita tot el que hem de menester a nivell d'infraestructures.

P.- Què el va dur a formar part de l'equip organitzador?
R.- L'amistat amb la resta dels membres de l'equip: senzillament, m'ho proposaren. Em convidaren a formar-ne part i no vaig saber dir que no.

P.- La seva tasca se cenyeix únicament a les festes de Sant Jaume?
R.- No, duim a terme una sèrie d'activitats al llarg de l'any: un fogueró pel febrer, les festes de Sant Jaume a l'estiu, el novembre feim una bunyolada i per Nadal feim una rifa de tres paneres. A més, cada tres mesos solem fer reunions per avaluar una mica com es troba la barriada.

P.- En quines condicions es troba el barri?
R.- Es pot millorar pel que fa a neteja i aparcaments; però vull deixar clar que l'Ajuntament -millor dit, els diversos consistoris que hi ha hagut- han fet el que han pogut. Per posar un exemple, sí que és ver que hi ha moltes fulles però també hi ha boses de plàstic i llaunes que algú ha deixat al carrer; hem de ser conscients que per per tenir els carrers nets el millor és no embrutar. Pel que fa a l'aparcament, al nostre barri hi ha pocs espais per fer-hi places d'aparcament; i cada cop que l'ajuntament ha intentat sondejar-ne, els preus han esta estratosfèrics.

P.- La prolongació del carrer de Sant jaume, ha estat perjudicial per al barri?
R.- No ho crec, només he de dir que hi ha gent que no controla la velocitat en passar-hi, però això són actituds personals no casos generalitzats. Pens que la reforma circulatòria actual -el fet que no venguin cotxes del carrer Nou ni de Jeroni Estades- ha estat fabulosa per als veïnats del carrer de Sant Jaume, no així per als del carrer de Pastor que han vist augmentar molt el seu trànsit rodat. Ara bé, crec que aquesta reforma circulatòria ha estat més tècnica que no política; i crec que és la menys dolenta que podíem tenir.

P.- Creu que el barri dels Estiradors ha estat ben tractat per l'ajuntament?
R.- Hem aconseguit alguns objectius com el parc infantil de la plaça o aparcaments. Tot i això, i les nostres contínues demandes, hem de tenir present que fan el que poden i que Sóller acaba essent molt gran.

P.- Els Estiradors s'ha vist afectat per l'obertura del túnel?
R.- Crec que no perquè pel carrer Nou tan sols hi poden circular els veïns. Pens que l'obertura del túnel no ha estat dolenta: que té més que s'hagi obert ara que d'aquí a tres anys; així, els sollerics no hem de pagar per accedir a ca nostra.

P.- En els anys que hi duu residint, com ha vist canviar la barriada?
R.- No crec que hagi canviat gaire, llevat del fet que actualment hi ha més cases buides. Hi ha hagut un relleu generacional que ha propiciat l'aparició de moltes cases buides. També han tancat moltes botigues petites que no han pogut suportar la pressió dels grans centres comercials.

P.- Què caracteritza el barri dels Estiradors?
R.- És un barri de gent treballadora amb un col.lectiu important d'immigrants -gens conflictius, per altra banda-. Ara bé, els darrers anys la gent té tendència a fer vida cada vegada més de portes endins; tot i que quan se'ls demana participació, s'hi aboquen de ple.

P.- Per acabar, adreci un missatge als veïns de cara a les festes.
R.- Només dir-los que estan tots convidats a gaudir-ne. Tan sols dir-los que els vertaders protagonistes de les festes són els propis veïns i que les hem organitzat per satisfer-los. Molts d'anys a tots!



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a