Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 24 de maig de 2018   |   15:41
 
Enquesta  
Quina nota poses a la Fira i el Firó de 2018?

0 - 2‘5
0‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Entrevista
01/09/2017 | 08:58
Antoni Aguiló:
“A Fornalutx sempre hem tengut la baixada del bou, no un correbou”
J.V.

El batle de Fornalutx, Antoni Aguiló, afronta des del mes de juny 2015 la seva primera legislatura al capdavant de l’Ajuntament de Fornalutx. En aquesta entrevista ens comenta quines han estat les consecucions realitzades i quins projectes té pendent d’executar abans que arribin les properes eleccions previstes pel mes de maig de 2019.

Pregunta.- Ens trobam a l’equador de la legislatura. Quin gran projecte manca per fer realitat en aquests dos anys que manquen?
Resposta.- Aprofitant el Pla d’Obres i Serveis de l’any que ve deixarem enllestida la interconnexió dels dipòsits d’aigua. Volem que tot estigui unificat per si mai hi ha problemes d’aigua. També renovarem el clavegueram del carrer d’Arbona Colom per acabar amb la problemàtica que hi ha. Són projectes que políticament no són molt bells, però és la necessitat que té el poble ara mateix.
P.- De quina consecució es sent més orgullós en aquesta primera meitat de mandat?
R.- D’una banda em sent orgullós de poder completar el projecte de reforma de Can Xoroi que es va iniciar en l’anterior legislatura. També estic content de poder subsanar la problemàtica de l’aigua, poder reformar la biblioteca perquè sigui un espai modern, i també per reaprofitar espais municipals com el casetó de l’aparcament de Sa Coma o l’antic escorxador.

P.- Quina nota es posa després de dos anys?
R.- Em pos un 6’5. Una mica més que l’aprovat.

P.- Es tornarà presentar a les eleccions?
R.- Encara és prest per dir-ho. És una decisió que s’ha pensar i on s’han de valorar moltes coses. Ho he d’estudiar des de diferents punts de vista. No és un no, però tampoc és un sí.

P.- A punt d’acabar l’estiu, com es troben les reserves d’aigua?
R.- Enguany ha anat molt millor. Les fuites s’han reduït considerablement i les que hem detectat les hem sabut controlar. A dia d’avui tenim els dipòsits plens. Per tant, la previsió de final d’estiu és bona.

P.- Està patint Fornalutx els efectes de la massificació turística?
R.- Durant els darrers anys a Fornalutx no s’ha construït més. Si hi ha més gent és perquè ara es lloguen més cases. Però xerrant amb la gent major em diuen que quan es va construir la carretera del Puig Major o els embassaments la població va arribar a les 1.200 persones. Per tant, hi havia més gent que ara. L’única diferència és que ara hi ha més gent a totes hores. Hi ha molts cotxes de lloguer, que crec que és una de les coses que s’haurien de regular.

P.- Quina és la principal mancança que té Fornalutx ara mateix en matèria d’infrastructures?
R.- L’edifici de l’Ajuntament és obsolet. No està adaptat i és quasi impossible adaptar-lo per a la gent necessitada o per a la gent major que va a les oficines a fer qualsevol consulta.

P.- En el passat es parlar de traslladar les oficines a Can Xoroi...
R.- Tendríem el mateix problema. Can Xoroi és una casa antiga que presenta unes característiques similars.

P.- Parlant de Can Xoroi, que manca per fer-hi per tenir el casal acabat?
R.- Ens queda el projecte de reforma del pati, empedrant-lo i substituint la porxada d’uralita. La nostra intenció és convertir aquest espai en un lloc on organitzar petits actes culturals. Volem que sigui un lloc funcional i polivalent. De l’interior ens quedarà reparar la part de dalt, on volem muntar una sala d’exposicions.

P.- Enguany es celebrarà la baixada del bou. Està garantida la seva supervivència durant els propers anys?
R.- En principi sí. No té perquè haver de canviar. Mentre estigui en vigor la llei que s’ha aprovat es podrà fer.

P.- Va arribar a témer en algun moment que no es pogués celebrar més?
R.- Sí, a finals de l’any passat quan la Conselleria de Medi Ambient em va dir que no podríem celebrar-lo si no justificàvem els cens anys d’antiguitat. Es va fer una feinada d’arxiu. I el més difícil és admetre que no ho pots justificar perquè no trobes documents.

P.- Creu que els fornalutxencs veuran amb bons ulls els canvis introduïts?
R.- Al principi la gent tenia la sensació que havíem perdut o que havíem claudicat a les imposicions del Govern. Però jo no em cans d’explicar que no és cap derrota. El que s’ha fet ha estat salvar una tradició que és la festa del poble. I si ho miram bé, hem redireccionat la festa cap on era inicialment. A Fornalutx sempre hem tengut la baixada del bou, no un correbou.

P.- I ja per acabar, com es presenten les festes?
R.- Hem preparat un festes amb actes per a totes les edats. Volem unes festes molt animades on cada dia hi haurà activitats. Des de l’Ajuntament enguany hem fet una aposta per aturar el consum d’alcohol entre els menors. És una de les nostres lluites.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a