Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   05:56
 
Enquesta  
Quina nota poses al servei d’autobusos del TIB?

0 - 2‘5
2‘5 - 5
5 - 7‘5
7‘5 - 10
 
Entrevista
12/05/2017 | 09:28
Llucia Bibiloni i Catalina Arbona:
“Una valenta dona actual viu sense prejudicis”
F.M.

Llucia Bibiloni i Catalina Arbona són les Valentes Dones 2017 que durant aquests dies s’han convertit en les autèntiques protagonistes dels dies de festa en què es troba immersa la vall de Sóller durant aquest llarg cap de setmana. Llucia Bibiloni Trias és una Aquari que es considera a si mateixa alegre, somiadora i optimista; el seu caràcter comunicatiu i obert l’ha duita a ser la tresorera del Col.lectiu de Pageses i a formar part de l’Agrupament Escolta Capità Angelats i dels grups teatrals Nova Terra i Corriola Teatre. Bibiloni alterna els estudis d’Economia a la Universitat de les Illes Balears amb el treball; de fet, treballa a Can Matarino i, a més, ajuda a la seva mare en el negoci familiar de perruqueria que regenta al carrer del Vent. Catalina Arbona Cortés és una Taure que es qualifica com a riallera, simpàtica i constant; forma part de la Banda de Música Local i és alhora mestra de música al Col.legi Sant Vicenç de Paül de Sóller, de l’Escola de Música i també és professora de clarinet a Àgora-Portals. Per a Catalina aquesta era la primera vegada que es presentava a Valenta Dona, mentre que per a Llucia es tractava de la tercera vegada que concorria a l’elecció. Ambdues encaren una setmana força especial que ben segur recordaran durant tota la vida, en encarnar les emblemàtiques germanes Casanovas, una parella que va saber posar a prova el seu coratge i empenta en uns difícils moments de la història de Sóller.

Pregunta.- Què sentíreu quan sabéreu que éreu les Valentes Dones 2017?
Resposta.- Molta emoció i alegria; el cor ens bategava molt fort i cap de les dues vàrem poder contenir l’emoció. Fou un moment impressionant i molt emotiu. Tot i que no n’érem del tot conscients ja que en moments com aquests els nervis et poden. Ara bé, l’alegria i l’emoció no ens la llevà ningú.

P.- Què diferencià aquest moment d’altres ocasions -en el cas de na Llucia-?
R.L.- Quan m’hi vaig presentar en altres ocasions les eleccions eren diferents: es feien a Plaça i el recompte es celebrava a la Sala Magna de l’Ajuntament i les candidates no hi érem presents; ara el procés és diferent: és molt més festiu i emotiu respecte a com es feia anteriorment. L’experiència anterior no és comparable perquè era molt joveneta; crec que ara ho gaudiré més que no ho hagués fet abans.
P.- En qui pensàreu en un primer moment?
R.L.- Amb en Lluís, la meva parella, perquè m’havia aguantat els dies previs a la votació i m’havia animat molt durant tot aquest temps.
R.C.- En general, amb les amistats que m’havien encoratjat a fer la passa de presentar-me a Valenta Dona.

P.- Què significa ser Valenta Dona per a vosaltres?
R.-
És un honor molt gran i tot un privilegi ja que significa poder complir la il.lusió i el desig que teníem i alhora és tot un orgull poder representar uns personatges molt estimats a la vall.

P.- Per què us hi presentàreu?
R.-
Feia temps que en teníem ganes però els estudis i la feina ens ho impediren, però finalment enguany ens ha vengut bé i aquí som.

P.- Qui és el seu barrut i per què?
R.- És en Lluís Cortés perquè no li ha quedat més remei (entre rialles). Mai no havíem tengut dubtes al respecte i ell sabia que no hi havia opció alternativa en tractar-se de la parella de na Llucia i del cosí de na Catalina.

P.- Tenien tradició familiar en Valentes Dones?
R.L.- La meva cosina, Margalida Forteza ho havia estat.
R.C.- Jo també hi tenia dues cosines: Xisca Cortés i Florentina Mora.

P.- Quin paper és el de les Valentes Dones: durant les festes i durant la resta de l’any?
R.-
Durant els dies de festa, ens tocarà representar el coratge d’un poble que féu tot el possible per defensar ca seva; i durant la resta de l’any, són uns personatges institucionals que enguany -i gràcies al decàleg de les Valentes Dones- tenen les seves funcions ben delimitades.

P.- Com valoren el paper dels col.lectius en la festa?
R.- És imprescindible i són els artífexs d’una feina ben feta. Realitzen una tasca necessària i un suport imprescindible per a l’Ajuntament a l’hora d’organitzar les festes i supervisar el control d’aquestes, sobretot durant el Firó.

P.- Quin és el moment que més els emociona de la festa?
R.L.- El cant de la Balanguera i la processó de la verge de la Victòria.
R.C.- El moment de la victòria, ja que representa l’èxtasi final.

P.- Què corregirien de la festa perquè aquesta milloràs?
R.-
Tal vegada la batalla de la Platja d’En Repic i la del Pont d’En Barona que podrien ser una mica més lluïdes.

P.- Com duen el tema de la vestimenta?
R.- Ens havíem espantat i finalment no ha estat per a tant: molta gent ens ha deixat peces -fins i tot sense demanar-ho-; a més ha estat una feina que hem anat fent setmana a setmana. Tot el que ens hem fet expressament ens ha ajudat a entendre millor tot el referent al vestuari tradicional.

P.- El Firó pot morir d’èxit?
R.- No ho creim ja que s’han pres les mesures pertinents per evitar problemes i es va pel bon camí. Si hi ha algun tipus de conflicte és per manca de respecte envers la festa, tot i que darrerament s’ha millorat molt en aquest sentit.

P.- Veuen possible un Firó sense alcohol?
R.- S’ha de tenir ben clar que no importa beure per divertir-se: el que no és normal és passejar botelles d’alcohol durant la festa. En aquest aspecte, és molt important conèixer els propis límits i fer un consum raonable de l’alcohol.

P.- Són partidàries d’allargar la festa després de la processó de la Victòria?
R.- Som partidàries d’una mica de música que ajudi a diluir l’emoció del Firó, sense haver de recórrer a una macrofesta.

P.- Com veuen la polèmica dels penjats durant el Firó?
R.L.- Entenc que és un “pal” per a la gent que hagi viscut unes circumstàncies semblants, però també han d’entendre que es tracta d’un simulacre i no cal tapar certes experiències que es pogueren viure -a més durant els simulacres els maten, no fan al.lusió a un suïcidi.

P.- Què dirien als forans que ens visiten durant el Firó?
R.-
Que tenguin respecte i que es posin en la nostra pell. Haurien de ser empàtics amb un simulacre que és molt important per als sollerics.

P.- Què és avui en dia ser una Valenta Dona?
R.- Ser una dona que lluita pel que vol sense deixar-se influir. Una Valenta Dona actual és una dona assertiva que viu sense prejudicis.

P.- En tenen algun exemple actual?
R.L.- Meryl Streep, la Mare Teresa de Calcuta o Emma Watson.

P.- Quin consell donarien a la gent de cara al gaudi de la Fira 2017?
R.-
Que intentin esprémer al màxim el temps i que gaudeixin de tots els actes, talment com ho farem nosaltres.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a