Diari digital de la comarca de Sóller
Divendres, 19 d'abril de 2024   |   09:43
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
05/05/2017 | 08:20
Joaquín Pourqué:
“En un sabó el més important és l’aroma que desprèn”
F.M.

Joaquín Pourqué és el gerent de Jabón de Mallorca, una jove empresa dedicada a l’elaboració i comercialització de sabó artesanal amb un marcat caràcter local que utilitza els aromes i sabors de la nostra comunitat per dotar de valor afegit l’adquisició d’un cosmètic illenc.
Establert a la vall de Sóller, on elabora els seus sabons, i on hi resideix des de fa dos anys, compta amb arrelament gràcies a la família de la seva dona. Pourqué decidí fa cosa d’un any iniciar una nova etapa vital allunyada del que fins a la data havia estat el seu passat laboral, vinculat al món de l’hosteleria.
Amb una idea clara en favor de la creació d’un producte que pogués ser atractiu per a propis i forans, elaborat cent per cent al nostre territori, Pourqué es decidí per la creació d’una marca pròpia de sabons que a hores d’ara s’està fent lloc en el món dels productes selectes de la nostra comunitat.

Pregunta.- Com i quan es decidí per muntar Jabón de Mallorca?
Resposta.- Fa cosa de dos anys decidírem -juntament amb la meva dona- iniciar una nova etapa vital a Sóller i pensàrem en la possibilitat de la creació d’una petita empresa dedicada al món de la cosmètica artesanal i fou així com sorgí Jabón de Mallorca. El que vàrem tenir molt clar des del principi és que volíem elaborar un producte fet a Mallorca i amb un marcat caràcter natural i artesanal ja que fórem conscients de la demanda existent per part dels turistes de productes artesanals fets aquí, allunyats del souvenirs sovint “Made in China”.

P.- Tenia experiència prèvia en aquest sector?
R.- No, per això em vaig formar al respecte tant en els temes d’elaboració de productes cosmètics com en l’aspecte legal que afecta a aquest sector, concretament la llei europea de 2013.

P.- Quins són els ingredients bàsics del seus sabons?
R.- La base és sosa càustica, a la qual hi afegesc oli vegetal -concretament oli verge de la Cooperativa de Sóller i una mica d’oli de coco ecològic perquè faci més escuma-, argiles naturals -per dotar-los de color ja que els nostres sabons no compten amb cap tipus d’additiu artificial o químic- i olis essencials ecològics de llimona, taronja, lavanda, romaní... -per dotar-los d’aromes mediterranis-.

P.- Quants tipus de sabó elabora?
R.- Vuit diferents: dos sense argiles ni perfums -el de pura oliva i el que mescla oli d’oliva amb oli d’ametlla- i sis de perfumats -taronja, llimona, lavanda, romaní, pi i tramuntana que s’elabora a base de cítrics i d’altres aromes d’arbres de la Serra de Tramuntana-.

P.- Què diferencia els seus sabons de la resta?
R.- En primer lloc, la fabricació artesanal basada en la sabonificació en fred; en segon, les matèries primeres que són de la millor qualitat i moltes originàries de la comunitat; i finalment, el fet de no comptar amb additius químics ja que són elaborats amb matèries cent per cent naturals sense conservats ni colorants artificials ni tampoc agents escumosos.

P.- Com és el procés de producció dels seus sabons?
R.- És un procés que duu gairebé més d’un mes de feina: en un primer moment es mesclen els ingredients i cal deixar-los reposar entre 24 i 48 hores perquè es dugui a terme la reacció química de la sabonificació; després els tall, els marc amb el segell de l’empresa i els deix dessecar durant unes quatre setmanes, per finalment empaquetar-los i posar-los a la venda.

P.- Per a la sabonificació quina és la millor època per treballar el sabó?
R.- La millor època de l’any per a fer sabó de manera artesanal és la primavera perquè és un període on no fa molta calor i no hi ha una humitat excessiva. Tot i això, he de dir que el fet de viure a Sóller -lloc conegut pel seu alt índex d’humitat, que es troba al voltant del 60%- fa que hi hagi de tenir una vigilància especial, ja que com més sec és l’ambient millor va per fer sabó. La humitat ideal per al sabó gira entre el 30 i el 40%.

P.- Quins requisits se li exigiren per muntar l’obrador?
R.- Que em donàs d’alta al registre de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris i fes una declaració responsable i de bones pràctiques per a la fabricació de productes cosmètics. He de dir que tots els nostres productes estan notificats al portal europeu CPNP i que per a cada producte he hagut de realitzar un dossier de seguretat que especifica el procés de fabricació, les quantitats emprades... per tal de demostrar que els productes són aptes per a l’ús cosmètic. Aquesta etapa burocràtica em va dur uns sis mesos de feina.

P.- On es poden trobar els seus productes?
R.- Als mercats de la vall -Sóller; Port de Sóller i Fornalutx- i a tendes especialitzades de Valldemossa, Artà, Palma, Pollença... I també al nostre web.

P.- D’on aconsegueix les matèries primeres per elaborar els seus productes?
R.- L’oli és de la Cooperativa de Sant Bartomeu de Sóller, les argiles de França i els olis essencials són de Mèxic, Itàlia o Marroc. Ara bé, tots són productes naturals amb un valor ecològic demostrat -a excepció de l’oli-.

P.- Quin és el seu prototip de client?
R.- Es tracta d’un turista europeu del nord que vol un producte netament fet a Mallorca; es tracta d’un client molt conscienciat pel que fa a l’artesania local i els productes de qualitat. Tot i això, el client local cada cop es mostra més receptiu a la nostra proposta.

P.- A quin preu els comercialitza?
R.- A cinc euros la peça; sovint els compren per fer un regal de l’illa que representi els aromes i els sabors autèntics de la nostra comunitat.

P.- L’escuma, l’olor, la textura...què és l’imprescindible en un bon sabó?
R.- El perfum, la gent els ensuma abans de comprar-los. Tot i que també és important la qualitat hidratant i que faci escuma.

P.- Ha fet mai sabó a l’antiga?
R.- Bàsicament és el que jo faig; l’únic que canvia es la maquinària que utilitz. Avui en dia s’empra una potent batedora i en deu minuts està llesta la mescla mentre que abans s’havia de remenar durant quatre o cinc hores la mescla. A part de la rapidesa, la mecanització permet una millor mescla dels ingredients.

P.- Té altres productes en ment? 
R.- És clar, tot i que ara em vull dedicar als sabons per assolir estabilitat i afermar el producte actual. Tenc idea de treballar amb l’oli d’ametla de cara a crear un producte per als massatges; després també tenc en ment elaborar un xampú, més hidratant que els sabons. I, finalment i a llarg termini, m’agradaria crear els meus propis olis essencials de taronja i llimona amb els productes de la vall.

P.- Només comercialitza sabó fort en peça?
R.- Ara per ara, sí; som una empresa jove i hem d’anar a pams. Ara per ara, el producte funciona bé ja que té un fort caràcter artesanal i local, a més de presentar unes particularitats que el fan bo de transportar i resistent a la calor, elements indispensable de cara a un fàcil transport.

P.- Quina ha estat la resposta del públic a Jabón de Mallorca?
R.- Altament positiva. Som al primer any de funcionament de l’empresa i sempre són durs els inicis però estam encoratjats quan veim els resultats de la nostra feina i l’interès que la gent hi demostra: estam satisfets ja que hi ha gent que ens ha comprat el producte als mercats i que després, de retorn al seu país, ens l’ha comanat per internet.

P.- Quina virtut ha de tenir un bon sabó?
R.- Un bon perfum i ingredients naturals de màxima qualitat.

P.- I el pitjor defecte?
R.- Que quan l’empris et ressequi la pell i que tengui un excés de productes químics no-naturals.

P.- Quin ha estat el major entrebanc a l’hora de tirar endavant aquesta empresa?
R.- El temps que he hagut d’invertir treballant en la reglamentació i la paperassa de l’empresa.

P.- Com ho fa per competir amb les grans marques de cosmètica?
R.- El nostre producte és un producte ben diferenciat del de les grans empreses de cosmètica i, per tant, no som cap competència per a ells. Nosaltres no competim en la mateixa lliga que les grans multinacionals; el nostre producte no té res a veure amb el seu: és artesanal, local i elaborat de manera natural i amb productes naturals.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a