Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 20 d'abril de 2024   |   09:02
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
17/02/2017 | 09:10
Aina Nigorra:
“Antoni Serra té un bagatge cultural i literari immens”
F.M.

Aina Nigorra Vaquer serà l’encarregada de moderar la conversa que inaugurarà el proper dijous, 23 de febrer, el cicle d’activitats sobre Antoni Serra que es celebrarà a la Biblioteca Municipal Guillem Colom i Ferrà. Nigorra és graduada en Llengua i Literatura Catalana i actualment està cursant el Màster de Formació del Professorat. Aquesta jove sollerica representa a la perfecció el que el jovent de la vall pot donar de si ja que és una persona fortament vinculada amb la cultura sollerica: ha format part de la Banda Municipal i de l’Agrupament Escolta Capità Angelats, i a dia d’avui forma part del grup Aires Sollerics. Dinàmica i amb un caràcter emprenedor -tot i la seva timidesa- Nigorra serà l’encarregada de conversar amb el prolífic escriptor solleric Antoni Serra en el decurs d’un seguit d’activitats que volen donar a conèixer -encara més, si això és possible- el bagatge cultural i literari d’aquest autor.

Pregunta.- Com sorgí la idea de muntar aquest cicle d’activitats al voltant d’Antoni Serra?
Resposta.- Fou una proposta conjunta de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament amb col.laboració amb la Biblioteca Municipal amb la intencionalitat de donar rellevància a personalitats del món de la cultura. En primer lloc, es va fer un cicle d’activitats encaminades a donar a conèixer Ramon Llull, i ara s’ha programat aquest cicle sobre el solleric Antoni Serra.

P.- Com s’involucrà en aquest projecte?
R.- Fou gràcies al Treball de Fi de Grau (TFG) que vaig fer dedicat a la personalitat de Miquel Manel Serra i Pastor, pare d’Antoni Serra. A la universitat se’ns encomanà un treball de fi de carrera que vaig dedicar a donar a conèixer la vida i obra de Miquel Manel Serra, ja que vaig escollir la línia “Recopilació i anàlisi de l’obra periodística d’un escriptor menor del segle XX” ; en part perquè tenia molt clar que volia fer alguna cosa relacionada amb el setmanari “Sóller”. Per al treball vaig entrevistar els fills de Miquel Manel Serra, Pere i Antoni Serra, i arran d’aquestes entrevistes i del resultat del treball vaig establir una relació més directa amb Antoni Serra. Fruit d’aquesta relació, sorgí la proposta de coordinar el cicle d’activitats al seu voltant.

P.- Per què s’escollí Antoni Serra per a aquest cicle d’activitats?
R.- Perquè Antoni Serra és l’escriptor solleric contemporani que més empremta ha deixat en el món de la literatura catalana. A més de la seva vàlua com a escriptor, té un bagatge cultural impressionant, basta pegar un cop d’ull a algunes de les seves iniciatives: fou membre del col.lectiu Ofèlia Dracs, Secretari Tècnic del segon Congrés de Cultura Catalana, cofundador de la col.lecció Turmeda i membre fundador de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, entre d’altres actuacions.

P.- Quines activitats han muntat de cara a Antoni Serra?
R.- Dia 23 de febrer tendrà lloc una conversa amb l’escriptor a la Biblioteca Municipal a les 19’30 hores; que anirà seguida, dijous 9 de març, per la conferència “La novel.la negra d’Antoni Serra” a càrrec de Francesc Sanchís, també al mateix lloc i a la mateixa hora. Finalment, del 23 de febrer al 16 de març hi haurà instal.lada a la Biblioteca l’exposició “Antoni Serra i Sóller”.
P.- Com definiria la literatura de Serra?
R.- Compromesa, arriscada i crítica -sempre amb pinzellades d’humor-: un clar reflex de la seva personalitat.

P.- Es pot dividir la producció literària de Serra?
R.- El propi autor sempre fa incís en el fet que no creu en gèneres, sinó que creu en bones novel.les i en novel.les dolentes; ara bé, crec que l’obra més coneguda d’aquest autor són les seves novel.les negres. Una bona divisió de la seva obra seria: llibres col.lectius; assajos, diaris i memòries; relats Breus i novel.les.

P.- Quin paper juga Sóller en la seva obra?
R.- En aquest aspecte voldria destacar dos factors: el que es vincula a escenaris concrets -com el Defensora o Can Godo-; i el que es relaciona amb personatges sollerics -moltes vegades familiars de l’autor-. En aquest sentit, el propi autor sempre afirma que la vocació literària li ve gràcies a la tasca que el seu pare va dur a terme en el setmanari “Sóller”.

P.- Què destacaria de l’aportació d’Antoni Serra a la literatura catalana?
R.- Sense menysprear la seva tasca com a periodista, destacaria la seva creació -prolífica- i l’aspecte divulgatiu de la seva personalitat -és un home que ha escrit molt però que encara ha llegit més i que no s’atura mai de difondre el que arriba a les seves mans-. Compta amb un bagatge cultural i literari que no es cansa de transmetre.

P.- Quina és l’obra que més li agrada de Serra i per què?
R.- “Llibre de família” que fou el meu primer contacte amb aquest autor és un llibre que conta històries reals de Sóller i de sollerics que semblen novel.les.

P.- Tenen altres autors en ment per propers cicles?
R.- No és responsabilitat meva, sinó de l’Ajuntament, però crec que sí.

P.- Com a filòloga, per quin moment passa la literatura catalana?
R.- Crec que per un bon moment, ja que hi ha un ventall ampli d’escriptors: d’una banda, comptam amb una sèrie d’escriptors majors que gaudeixen de tota la llibertat del món per escriure; i de l’altra, hi ha un bon planter d’escriptors joves que en garanteixen la continuïtat.

P.- Quines mesures veu necessàries per augmentar els minsos hàbits lectors que ens envolten?
R.- Pens que el foment de la lectura és una feina molt necessària ja que la literatura és cultura, i no podem oblidar que el llegir et fa créixer. Pens que activitats com cicles de conferències, certàmens literaris, homenatges, col.laboracions amb llibreries i autors... són necessàries per incentivar la lectura; així com una correcta tasca al respecte duita a terme des de les escoles i instituts. En aquest sentit, crec que es fa feina però s’ha de millorar sobretot canviant la manera d’ensenyar literatura i de fer llegir als alumnes.

P.- Com veu la situació del català a les Balears?
R.- No perilla si la gent el respecta, el fomenta i l’estima. Però em fan por com el poden ferir certes ideologies desfasades: l’altre dia, sense anar més lluny, el president del Consell de Mallorca va haver d’aclarir tota una sèrie de conceptes a resultes d’una interpel.lació de Ciutadans -recoman el vídeo que es troba a les xarxes socials perquè és ideal per clarificar conceptes-.

P.- Es poden arribar a superar les polítiques de l’anterior govern pel que fa al català?
R.- Sí que es pot, però és innegable que han fet molt de mal; basta pegar un cop d’ull a les estadístiques i a la revolta que varen provocar les seves mesures.

P.- Per acabar, quins creu que són els reptes de futur a assolir pel català?
R.- Crec que s’ha de lligar el català tant en cultura com en literatura. Hem de seguir endavant i despertar l’estima envers la nostra llengua a les noves generacions: no hi pot haver incongruències com -per posar tan sols un exemple- viure a Sóller i desconèixer la nostra cultura i la nostra llengua.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a