Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 20 d'abril de 2024   |   11:47
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Entrevista
07/10/2016 | 08:53
Joan Mayol:
“Un cos de culturista no es fa sols amb suplements”
G.P.

Joan Mayol Covas és la revelació del món del culturisme balear després d’haver guanyat el passat 18 de setembre el Campionat Balear de Culturisme en la categoria Clàssic. Nascut a Fornalutx fa 21 anys, actualment resideix a Palma on treballa de monitor i entrenador personal en un conegut gimnàs de la capital mallorquina.
Mayol ha estudiat Nutrició i Suplementació Avançada, així com els cursets de monitor de sala i d’entrenador personal; aquests estudis li han permès no tan sols treballar en el que li agrada sinó també iniciar-se en el  món de la competició professional.

Pregunta.- Per començar, què diferencia el culturisme de l’halterofília?
Resposta.- Tot i que totes dues són disciplines esportives en relació al cos humà, el culturisme cerca arribar a la perfecció en l’estètica corporal -emulant les estàtues gregues de l’antiguitat- mentre que l’halterofília es basa més en l’aixecament de pes.

P.- Quan i per què s’inicià en el món del culturisme?
R.- Tot començà ara fa cinc anys quan vaig patir un accident de moto que va fer que hagués d’anar a sessions de rehabilitació;  d’aquesta manera vaig poder comprovar que entrenant els músculs la recuperació era més ràpida i això va provocar que m’hi enganxés i aprofundís més en el tema. En definitiva, el culturisme em serví per superar les seqüeles de l’accident; cosa força freqüent en aquest món, on molta gent hi arriba per superar accidents o malalties, com pot ser un trastorn bulímic.

P.- Quin tipus d’entrenament segueix?
R.- Això depèn del moment de la temporada en què em trobi: si som en plena temporada faig dues sessions de dues hores diàries i els entrenaments són més intensos on els períodes de descans entre exercicis és més curt; però si som fora de temporada entren entre dues i tres hores diàries.

P.- Duu a terme alguna dieta alimentària?
R.- Sí, ja que és el més important. Aquesta dieta es basa en una distribució adequada durant els diferents moments del dia dels greixos, proteïnes i hidrats: durant la pretemporada duc a terme una disminució calòrica que augment durant la temporada. Es tracta d’una dieta variada on he de consumir totes les fonts de proteïnes, ja siguin ous, peix, vedella, pollastre, indiot o verdures.

P.- Què és el que té prohibit?
R.- Bàsicament els dolços i les fritures, l’alcohol i el tabac. Això no vol dir que si un dia surt de marxa o vaig a alguna celebració no pugui fer una cervesa o menjar un tros de pastís com la resta de mortals.

P.- Pren algun tipus de suplement alimentari?
R.- Sí, fora de temporada no excessivament ja que treus l’energia dels aliments que consumeixes però durant la temporada de competició sol prendre un multivitamínic al dematí, Omega 3-6-9 dos cops al dia i vitamina C, així com proteïna després d’entrenar per ajudar a la recuperació muscular després dels entrenaments.

P.- Es pot aconseguir un bon cos només amb suplements?
R.- De cap de les maneres, arribar a aconseguir un bon cos culturísticament parlant no es pot fer només amb suplements; d’aquí la importància de seguir una bona dieta marcada per professionals del món de la nutrició.

P.- Què és el més important a l’hora d’iniciar-se en el  món del  culturisme?
R.- Contactar i contractar un professional en nutrició i no deixar-se seduir pel que es pugui trobar a internet. El problema de guiar-se únicament per internet és que hi ha molta informació -sovint contradictòria- que et pot dur a problemes de salut i a estafes.

P.- Compta amb algun tipus d’assessorament psicològic?
R.- Sí, el  meu entrenador, José Clemente Ximenes, em fa un seguiment tant a nivell de nutrició i entrenaments com a nivell moral i psicològic. Aquest suport psicològic és vital i molt important sobretot en les èpoques de precompetició.

P.- En aquest món es corre el risc de patir vigorèxia -culte excessiu al cos-?
R.- Sí, ja que quan estàs tan ficat en la competició només et centres en aquesta i efectivament és corre el risc de patir-ne; d’aquí la importància de comptar amb un bon assessorament psicològic professional i també familiar.

P.- En quina categoria competeix?
R.- La meva seria la Junior -menys de 23 anys- però a Mallorca no hi ha al.lots de la meva categoria i he de competir amb gent major que jo, en la categoria Clàssic.

P.- És el culturisme una disciplina esportiva cara?
R.- Sí, sobretot perquè necessit consumir una dieta extensa i molt variada; fora de competició puc gastar fàcilment entre 500 i 600 euros mensuals només en alimentació.

P.- Fins quan creu que podrà mantenir un cos com el que té a dia d’avui?
R.- Per sort, el culturisme és un esport on quan més anys passes millor és la teva condició física. Es pot començar a decaure a partir dels 35 o 40 anys; però tenc coneguts i competidors amb una seixantenta d’anys -que competeixen en la categoria Màster- i que es troben en perfectes condicions.

P.- Aquest tipus de disciplina esportiva pot venir acompanyada de danys col.laterals?
R.- La gent sol pensar que un cop deixes de competir els músculs s’afluixen i pengen i no és així; el normal és tornar al físic original. De totes maneres, si una persona que ho ha deixat decideix tornar a competir hi ha una memòria muscular que fa que es retorni al bon estat físic en menys temps.

P.- Cap a on té fixades les fites esportives?
R.- Precisament aquest diumenge participaré en el campionat Balear de Culturisme i Fitness, serà al Trui Teatre a les 17 hores. Competiré en la categoria Clàssic, i en la preselecció per al Campionat d’Espanya Júnior -menors de 21 anys-.

P.- Es veu fent carrera en aquest món?
R.- Aquesta és la meva intenció, tot i que el fet de viure a les Illes em jugui a la contra ja que el culturisme no compta amb ajudes institucionals i els desplaçaments són cars. Malauradament i com en molts d’altres esports minoritaris, el culturisme és un esport poc reconegut i valorat quan precisament tots els esportistes han de passar pel gimnàs.

P.- Què és el pitjor per a un culturista?
R.- Obsessionar-se, molta gent ho deixa per aquest fet: la gent sol seguir dietes i exercicis massa forts que fan que es cremin i acabin deixant-ho. D’aquí la importància de saber dur aquest esport psicològicament.

P.- Quan veu una persona, en què es fixa en primer lloc?
R.- Òbviament, en el físic -una mica per deformació professional-, però vull deixar molt clar que en cap cas estic en contra de la gent grassa, prima, o de qualsevol altra constitució: el primer que som és persones.

P.- Per finalitzar, el cos és el mirall de la personalitat?
R.- Per a mi, sí.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a