Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 5 de maig de 2024   |   12:42
 
Enquesta  
Creus que sobra pólvora en el Firó?


No
 
Entrevista
03/06/2016 | 08:59
Pep Porcel:
“La Policia Local ha passat de 37 agents a 25”
F.M.

Pep Porcel Fiol és el Subinspector Cap de la Policia Local des del febrer del 2005 i duu mitja vida treballant en aquest servei. De fet, el proper 6 de juny complirà el trentè aniversari en aquest servei al qual ha dedicat el millor del seu currículum professional i al que es troba fortament vinculat des que hi començà a treballar als 25 anys. Porcel coneix a la perfecció la seva feina ja que ha anat passant al llarg dels anys per diversos càrrecs que van des de simple agent a Oficial en cap -maig del 2002- per finalment assolir el 2005 el càrrec de Subinspector Cap.

Pregunta.- Què ha canviat en aquest servei durant aquest període de temps?
Resposta.- Tot, tal vegada el més significatiu sigui que quan vaig començar -el 1986- la Policia Local era un policia amb molta manca de preparació, molt insegura, que feia front a petits fets; mentre que en l’actualitat és una policia molt preparada que en primera instància pot fer front a qualsevol situació. La Policia Local actual està en la primera línia de totes les queixes, problemes, fets delictius... i ha de saber donar una resposta immediata a aquestes situacions. Per no parlar dels problemes de trànsit que no són comparables els d’avui als de fa trenta anys.

P.- I pel que fa a la plantilla?
R.- El 1986 érem 19 agents i actualment som 25; tot i que hi ha hagut moments en què érem 37. Quan érem més agents podíem dedicar personal especialitzat a diferents situacions: unitat de trànsit, policia tutor, unitat canina... i vàrem arribar a ser tot un referent envers plantilles similars. Tot i això, vull deixar clar que compt amb una plantilla perfectament qualificada on cada un dóna el millor de si mateix.
P.- Creu que els serveis que ofereixen s’adapten al que la societat demana?
R.- Per respondre a aquesta pregunta em ve a la ment una frase que sempre ens deia Joan Feliu, professor a l’escola de Policia i tot un referent: “Fer complir la llei posa en qüestió la base del sistema democràtic perquè una vegada que es consent que qualsevol se la salti, tothom es creu en el dret de botar-se-la tenit com a resultat que la convivència cívica sigui impossible”. Dic això, perquè la majoria de ciutadans percep que la majoria de serveis que fa la Policia Local s’adrecen al trànsit i a les multes quan aquests serveis no arriben al 25% del total. A dia d’avui, aquest Ajuntament és dels que menys valoren els funcionaris econòmicament parlant, fet que ha provocat que la nostra plantilla hagi passat de 37 a 25 agents; i amb 25 agents només podem dur a terme accions reactives davant els requeriments dels ciutadans.

P.- Tenen pensat incorporar nous serveis?
R.- A dia d’avui és completament impossible.

P.- Què fou el que el dugué a ingressar a la Policia Local?
R.- La veritat és que fou únicament per assegurar-me una feina; amb el temps i com més he pogut ajudar al ciutadà s’ha convertit en tota una satisfacció personal, molt gratificant: si un dia arribes a ca teva i no has pogut ajudar al ciutadà no et sents bé. Aquesta satisfacció forma part de l’esperit de policia, altrament és molt mal de fer treballar-hi ja que s’ha de tenir molt present que el nostre servei és sol.licitat quan ja s’han esgotat els altres recursos que pugui utilitzar el ciutadà.

P.- Sabent el que sap, tornaria a escollir aquesta feina?
R.- Sí, per descomptat.
P.- Què li duu més maldecaps: el treball diari a la comissaria, les demandes socials o l’haver de batallar amb els polítics de torn?
R.- Les tres coses per un estil: són part de la meva tasca diària i posant-hi dedicació es poden solventar. El que realment és complicat -donant el moviment de polícies que vénen i se’n van- és aconseguir un equip que estigui convençut i involucrat.

P.- Com ha acabat la policia de barriada?
R.- En un moment donat es creà la policia de proximitat però la disminució de la plantilla i altres criteris varen provocar l’eliminació d’aquesta unitat. A principi d’aquesta legislatura s’intentà reconduir envers una policia comunitària dedicada a fer patrullatges per les barriades, però no s’ha pogut mantenir.

P.- Què diria a la gent que pensa que la Policia Local és poc visible al carrer?
R.- Que tenen raó; si bé quan veig la quantitat de serveis que hem de dur a terme, el temps que s’hi dedica i els agents amb què comptam consider que és impossible que la gent percebi molta policia al carrer.

P.- És possible posar fre als furts que assolen els turistes que ens visiten?
R.- Actualment estam fent molta feina en aquest sentit -conjuntament amb la Guàrdia Civil-, però aquesta gent ve i se n’aprofita de la feblesa legal que hi ha en aquest sentit.

P.- Té previst incrementar els efectius de cara a la temporada rècord que ens espera?
R.- Al contrari, la previsió és que la plantilla encara es redueixi més, ja que la majoria de policies veuen complertes les seves expectatives econòmiques en qualsevol altre muncipi que -a més- solen comptar amb menys càrrega de serveis i amb uns horaris més atractius.

P.- Quins projectes de futur té professionalment parlant?
R.- Visc amb la il.lusió de poder tenir una plantilla el suficientment àmplia per poder donar al poble de Sóller el servei que es mereix.

P.- Com es podria revertir la situació de manca de proximitat de la Policia Local?
R.- En aquest moment s’està elaborant un projecte de llei on es contempla la modificació a l’accés als càrrecs de Policia Local on es preveu que la convocatòria dels processos selectius torni als ajuntaments. Crec que aquesta situació serà un atractiu de cara a que la gent del poble accedeixi a la Policia Local ja que actualment quan es convoquen els processos selectius a la Comunitat Autònoma, no es sap a quin municipi anirà destinat l’agent.

P.- De quin projecte es sent més orgullós?
R.- D’haver comptat amb un equip de feina que en tot moment m’ha recolzat i que des de fa catorze anys ha compartit els meus moments de frustració i m’han ajudat a superar-los amb tota la motivació envers la feina que hi han posat.

P.- I quin li hauria agradat tirar endavant i no ha pogut?
R.- M’hagués agradat especialitzar la Policia Local de Sóller en unitats perquè hem de tenir present que el ventall de possibilitats és tan gros que és impossible poder-ho fer tot. Per exemple, m’hagués fet il.lusió comptar amb una unitat motoritzada per a temes de trànsit i atestats.

P.- Policia Local, Guàrdia Civil, agents ORA... Estam més vigilats que mai?
R.- Entenc que les sensacions que percep la ciutadania pel que fa a desplegaments policials puguin ser grosses però tant els comandaments de la Guàrdia Civil com la Policia Local hem d’utilitzar l’enginy per poder confeccionar les patrulles que surten al carrer. Sí que és veritat que s’ha apostat ferm pels reguladors de l’ORA -deu- que representen el que seria el 40% de la totalitat de la Policia Local.

P.- Per acabar l’entrevista, com duu la seva família el fet que vostè sigui el responsable de la Policia Local?
R.- Els vull donar públicament el meu agraïment pel seu suport incondicional. En especial a la meva dona, que és qui sofreix a diari les conseqüències de la meva feina i que amb el seu saber fer m’ajuda a reconduir els entrebancs que puguin sorgir. I també als meus fills, ja que entenc que és complicat viure al carrer tenint com a pare l’encarregat de recriminar moltes actuacions tan administrativament com de manera penal. Tots ells, han sabut entendre la complexitat de la meva feina: gràcies de tot cor!



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a