Diari digital de la comarca de Sóller
Dimecres, 24 d'abril de 2024   |   16:29
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
10/10/2014 | 09:57
Paqui Bauzà:
“Aproximam el turisme a l’agricultura tradicional”
G.P.

Paqui Bauzà Bosch és des de fa un any la cara visible de tot aquell que s’apropa al projecte CAPVESPRE, un projecte que té en l’Agromuseu situat a les instal.lacions de la Cooperativa de Sant Bartomeu el seu buc insígnia.

Mestra i educadora social, Bauzà compta en el seu haver amb una dilatada trajectòria de feina en el món del desenvolupament local. No debades ha fet feina en aquest sentit al Raiguer, al Pla o a Palma mateix posant en marxa projectes tan ambiciosos com el projecte URBAN a Ciutat.

Pregunta.- Des de quan treballa al projecte CAPVESPRE?
Resposta.- Des de fa un any; l’octubre de l’any passat vaig començar a fer feina a l’Agromuseu, però de manera voluntària ja havia treballat en el projecte de l’Associació CAPVESPRE redactant el projecte i els estatuts i gestionant subvencions que ens permetessin iniciar el projecte.

R.- Quina valoració pot fer d’aquest any de funcionament del projecte?
R.- Bona, malgrat que no s’hagin acomplit en general les expectatives que es tenien quan es va redactar el projecte: tal vegada des de l’associació es pensava que aquest projecte seria rendible més aviat del que ha estat. Tot i això, he de dir que les meves expectatives personals sí que s’han acomplit: hem de pensar que cada projecte té un tempus, un ritme que s’ha de respectar perquè comenci a funcionar i no hem de voler fer més via de la que toca en aquest sentit. Un projecte com CAPVESPRE necessita un temps determinat per començar a caminar tot sol.

P.- Quina ha estat la resposta del públic?
R.- El projecte CAPVESPRE ha tengut una acollida excepcional entre el públic que ens ha visitat; la gent en surt al.lucinada ja que tenim un molt bon producte. Els visitants surten d’aquí havent incorporat els colors, aromes, gustos i textures de la nostra terra: coneixent de primera mà l’agricultura tradicional de la vall de Sóller. Aquest fet ens anima molt i ens dóna coratge per tirar endavant, tot i això ens costa arribar a la gent, fer difusió i que la gent ens conegui.

P.- I la dels socis de la Cooperativa?
R.- Poca, pens que dins la Cooperativa no s’ha fet una feina específica perquè els pagesos sentissin seu el projecte. Crec que falta connexió entre CAPVESPRE i la Cooperativa.

P.- Quina programació tenen prevista per a la tardor-hivern 2014?
R.- Per començar, tenim obert l’Agromuseu de dimarts a dissabte de 10’30 a 15’30 hores; després hem organitzat un circuit de visites guiades: a l’Agromuseu i la Cooperativa, una agroruta de citricultura, una agroruta d’oleocultura, un tast dirigit d’oli i una visita guiada a la tafona que va acompanyada d’un tast d’oli novell; a més, també oferim una sèrie de cursos que van encaminats a dues línies de feina: d’un costat a la millora dels processos agrícoles per fer-los més sostenibles -agricultura i medi ambient, compostatge i reutilització de residus i manipulador d’aliments agroalimentaris-, i de l’altre encaminats cap a la gestió del patrimoni -patrimoni agrícola i cultural de la Serra de Tramuntana, iniciació al desenvolupament local, turisme, agricultura i desenvolupament local i turisme, gastronomia i desenvolupament local. Tots aquests cursos tenen un objectiu comú -juntament amb els que oferirem durant el primer trimestre de 2015- que no és altre que fer sostenible el nostre patrimoni agrícola.

P.- A quin públic van adreçats aquest cursos?
R.- Els de la millora dels processos agrícoles van més enfocats als socis de la Cooperativa i a gent que gestiona negocis que entren en contacte amb aquests processos; i els altres van adreçats a un públic més general, fins i tot pensant en Mallorca en la seva globalitat, ja que actualment no hi ha molta iniciativa de formació en temes de desenvolupament local.

P.- Quins problemes han sorgit al voltant dels cursos?
R.- El més general és el de l’escassa resposta que hem tengut; resposta que ens ha obligat a ajornar el que havíem de fer entre avui i demà (Patrimoni agrícola i cultural de la Serra de Tramuntana) fins al proper mes d’abril. Crec que aquests cursos han comptat amb una sèrie d’inconvenients que ens han jugat a la contra: el principal és que la gent que ve de fora ha de fer front al pagament del túnel; a més omplir els cursos amb gent única i exclusivament de Sóller és difícil. Pens que ens haurem de moure més per la UIB per atreure més personal als cursos.

P.- Qui impartirà aquests cursos?
R.- Cada curs serà impartit per especialistes en cada un dels diferents àmbits i comptam amb el suport d’APAEMA, GRAN i de la UIB; així com de personal propi de la Cooperativa de Sóller.

P.- Quin és l’entrebanc més gros a què ha de fer front CAPVESPRE per tirar endavant els seus projectes?
R.- Sens dubte, tenir ingressos per poder mantenir un mínim de personal.

P.- Amb quin recolzament econòmic compta CAPVESPRE?
R.- Amb una subvenció europea del programa Leader per a formació i per a l’arrencada del centre. Però com que s’han hagut d’avançar els doblers, aquest avançament l’ha duit a terme la Cooperativa. D’altra banda, els socis de l’Associació Capvespre feren una aportació d’una quota fundacional; ara bé, un cop finalitzat el projecte LEADER, CAPVESPRE s’ha de poder autofinançar a través de les activitats, d’una petita botiga, del lloguer de la sala o de la venda de productes artesans.

P.-. Compta amb suport institucional?
R.- No, únicament la subvenció del programa LEADER gestionada per la Conselleria d’Agricultura i Mallorca Rural. La gent ens aporta bones paraules i intencions però econòmicament res.

P.- Per acabar l’entrevista, quina creu que és l’aportació de CAPVESPRE al món del turisme?
R.- Molt important i interessant ja que fa possible l’aproximació del turista a l’agricultura tradicional de la Vall de Sóller; donant un valor afegit als nostres productes i aportant un centre d’interès més.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a