Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 20 d'abril de 2024   |   05:15
 
Enquesta  
Veus bé que els forans paguin 2 euros per tenir la polsera de públic?


Haurien de pagar més
No, tots hem de ser iguals
 
Taronges que s’han podrit després de caure abans d’hora.
17/02/2017 | 09:06
Perduda un 20% de la taronja primerenca
SaVeu

Un 20% de la taronja primerenca que es cull a Sóller durant els mesos d’hivern ja es dóna per perduda, en tant que les pluges de desembre i gener han propiciat que el fruit es podreixi a l’arbre i caigui.

Així ho ha assegurat el president de la cooperativa agrícola Sant Bartomeu, Miquel Gual, que ha explicat que és un fet “normal” que es produeixi a causa de l’excés d’aigua a què s’han sotmès els tarongers de la vall en els dos últims mesos. La caiguda prematura dels cítrics afecta les varietats més primerenques, les que es cullen durant els mesos d’hivern, que són la navel, la navelate i, en menor mesura, la varietat autòctona de la canoneta.

Segons ha explicat Gual, els agricultors de la vall varen començar a registrar la caiguda de taronges durant el gener, un procés que es va accentuar després del temporal de pluges que es va registrar en aquest mes. Els tècnics de la cooperativa ho atribueixen al fet que els arbres han rebut un excés d’aigua, el que ha propiciat un engrandiment molt ràpid de les taronges que ha facilitat que s’hagin anat podrint a l’arbre. “Quan la fruita està madura no és gens bo que hi hagi tanta pluja”, ha afegit Miquel Gual, perquè “la fruita conté ja molt sucre que facilita que es deteriori amb més rapidesa davant de les varietats més tardanes”.

I és que segons ha comprovat la cooperativa, els cítrics més tardans no s’han vist afectats per la caiguda massiva de taronges. Segons Gual “en ser un fruit que encara està molt verd no es veu tan afectat per l’excés de pluges com succeeix amb les més primerenques”. Així, la cooperativa estima que durant la temporada d’hivern es perdrà un 20% de la producció de taronges “en un any en el qual es creia que hi hauria una bona collita de cítrics”.

Olivar

Si per als tarongers les pluges de desembre i gener no han estat molt ben rebudes, no passa el mateix amb l’olivar de la Serra de Tramuntana. Miquel Gual ha explicat que les oliveres es varen veure afectades per la llarga sequera de 2016 que va provocar una caiguda dràstica en la producció d’oliva, “però aquestes pluges han estat molt beneficioses perquè permeten a les oliveres recuperar-se després de mesos de molta set”. A més, ha ressenyat que les precipitacions no varen afectar la producció d’enguany perquè amb prou feines s’han recollit olives al conjunt de la Serra.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a