Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 24 de setembre de 2020   |   13:04
 
Enquesta  
Està massa inactiu el govern municipal de l’Ajuntament de Sóller?


No
 
Els malfectors han desclavat les pedres de l’escalonada.
07/11/2008 | 08:35
Ses Tres Creus, expoliat
Joan Mora

El monument religiós de Ses Tres Creus ha entrat en una espiral de degradació en tant que alguns desaprensius estan expoliant els seus elements arquitectònics robant impunement les pedres que conformen aquest inacabat monument.
Per si no fos poc, l’entorn de Ses Tres Creus s’ha convertit en el lloc elegit per pintar grafittis als murs del que havia de ser la capella.

La Policia Local de Sóller va rebre aquesta setmana l’avís d’una persona alertant que uns malfactors estaven retirant les pedres del monument per endur-se’n algunes de les peces de pedra que conformen el conjunt monumental. El fet es va produir la matinada de diumenge, quan el rellotge marcava la 1:20 hores. Els agents que s’hi varen desplaçar varen constatar com algunes pedres estaven “a carregador” a punt perquè qualcú les ficàs dins el seu vehicle. La visita de la Policia, no obstant, no va servir per poder identificar els suposats malfactors però les pedres ja estan arrabassades i a la vorera del camí.

El fet que es va produir la matinada de dissabte no és aïllat. El monument de Ses Tres Creus ha estat víctima de l’expoli de forma redundant durant els darrers anys fins al punt que fa uns anys l’Ajuntament va haver d’apedaçar diversos paretons amb ciment per evitar el degoteig en la desaparició de les pedres que l’integren. La Creu Roja de Sóller també hi va fer un seguit de jornades de treball encaminades a la seva conservació anys enrere.

Tot perquè esdevé un material temptador que està acuradament treballat tenint en compte que l’empedrat dels murs està elaborat a partir de pedra picada i encaixonada. Però fins ara els robatoris només s’havien cenyit a alguns paretons inacabats del monument.

El fet més sorprenent és relativament recent i es localitza a l’escala central del monument, la que va del mirador fins als peus del que havia de ser la capella. Allà han desaparegut diverses desenes de pedres de l’escalonada en un dels seus costats. I no és que s’hagi esbucat pel pas del temps. Senzillament no hi són. La reblada que es va utilitzar per fer la base de l’escala és el testimoni mut de la desaparició de les peces que integren el monument religiós.

La situació de Ses Tres Creus és totalment decadent fins al punt que un dels llocs més emblemàtics de Sóller per les vistes que ofereix de tota la vall s’ha convertit en un lloc de degradació. Exemple d’aquesta situació es pot trobar a l’entorn del monument que ha estat víctima de tot tipus de fets vandàlics amb tota impunitat ja que la seva situació solitària fa que els malfactors puguin campar amb tota impunitat sense ser enxampats.

Enderrocs

Si la sostracció de pedres del monument i la proliferació de brutícia abandonada no fos suficient com per denotar l’estat d’abandonament del monument, en els darrers temps Ses Tres Creus ha estat lloc de peregrinació dels desaprensius que aprofitant la solitud del lloc hi abandonen enderrocs.

A l’entorn del monument s’hi acumulen sacs amb restes procedents d’obres, restes espargides per tot i fins i tot s’hi pot contemplar la tassa d’un wàter que qualcú la va abandonar en un racó ocult darrera d’un dels murs del recinte monumental.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a