Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 2 de maig de 2024   |   01:54
 
Enquesta  
S’hauria de prohibir la celebració de la Mallorca 312 de ciclisme?


No
 
El misteri es va desplomar després d'unes intenses pluges.
13/04/2024 | 09:00
Reconstruït el quart misteri de Lluc
A.B.

Després de que el mes de setembre del 2021el monument del IV Misteri de Lluc es desplomàs a causa de les fortes pluges, torna a estar en peu després d’una reconstrucció que ha estat complexa i difícil. La fase de reconstrucció va començar el mes de juny del 2023 i ha acabat el març de 2024.

Després d’una primera fase de desenrunament i recuperació de les peces, on aquestes s’han classificat segons el seu estat i el caràcter arqueològic, va començar la planificació del projecte, liderada per l’arquitecte solleric Joan Soler.

Els experts van detectar que el motiu principal de l’ensorrament va ser, a més de les pluges, el terreny inestable, format per una capa acrílica molt irregular. Per això s’ha realitzat una cimentació especial amb pilars de ferro de 9 metres que traspassen aquesta capa.

Sobre aquests fonaments ha començat la reconstrucció del monument de pedra. La principal dificultat que s’ha trobat a l’hora de realitzar l’obra ha estat el difícil accés de maquinària pessada a la zona, ja que només s’hi pot accedir a peu per les escalonades i la zona en la que es troba el monument està protegida per la normativa.

La restauració s’ha realitzat només en aspectes necessaris. Soler ha declarat que “l’objectiu no era que el monument lluís com a nou”sinó que quedés reflexat el pas del temps a les seves pedres i a les tres relleus de bronze de l’escultor modernista Josep Llimona, que també van ser rescatats d’entre les runes, als quals se’ls han realitzat diferents processos patològics per conservar-los millor a partir d’ara.

Per poder restaurar les diferents peces s’han dividit en trossos per transportar-les i una vegada s’han tornat al lloc del monument s’han tornat a unir per colocar-les en el seu lloc. A més s’han utilitzat tècniques i materials antics per preservar al màxim l’essència.

Pressupost

Les obres han tingut un cost de 342.000 euros, dels quals el Conscorci Serra de Tramuntana, depenent del Consell de Mallorca, n’ha aportat 275.000 a través d’una subvenció al Santuari de Lluc, i les obres han estat supervisades en tot moment tant pel servei de Patrimoni Històric com pel propi Consell. L’empresa sollerica Construccions Puigserver és qui les ha duit a terme.



Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a