Diari digital de la comarca de Sóller
Dilluns, 11 de desembre de 2023   |   19:41
 
Enquesta  
Quin temps ha d’obrir l’Ajuntament la Torre Picada al públic?

Dues hores al mes
Un dia sencer al mes
Un dia per setmana
Dos dies per setmana
 
Foto de família feta després de l'entrega dels premis
20/11/2023 | 15:35
Reconeixement a una història de segles
saveu.cat

La tafona de Can Det va ser distingida divendres amb la Medalla d'Honor de Mallorca que va fer entrega el Consell de Mallorca en un acte que es va dur a terme a l'auditori d'Alcúdia. El president del Consell, va reconèixer la labor de la tafona més antiga de Mallorca a la que li va fer entrega dels atributs que enguany li atorga la institució insular.

Els premis que s'entregaren divendres varen reconèixer la feina que les persones i entitats fan o han fet en benefici de Mallorca i de la seva ciutadania. En el cas del reconeixement entregat a la tafona sollerica, el seu actual responsable, Joan Deyà, va ser l'encarregat de rebre'l. Va estar acompanyat per familiars i una delegació municipal encapçalada pel batle Miquel Nadal i el regidor de Patrimoni, Juan Antonio Lorente.

La de Can Det és la tafona més antiga de Mallorca, documentada des del segle XVI. Les seves instal·lacions segueixen el procés ancestral de premsat de l’oliva i és l’única a l’illa que funciona amb trull i premsa. La tafona processa olives que aporten petits propietaris de finques de la serra de Tramuntana que elaboren oli destinat a l'autoconsum.

Preciament enguany la tafona guardonada està duent a terme una activitat frenètica degut a la bona campanya de l'oliva que s'està registrant. Tant és així que, per primera vegada, les partides d'oliva s'han d'entregar amb cita prèvia per evitar cues.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a