Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 18 de maig de 2024   |   08:55
 
Enquesta  
Et va parèixer bé el nou itinerari de la processó de l’Ofrena a la Mare de Déu de la Victòria?


No
 
A les dues seran les tres
22/03/2023 | 15:28
Diumenge arriba l'horari d'estiu
saveu.cat

Diumenge a la matinada, dia 26 de març, el rellotge s'haurà d'avançar una hora i d'aquesta manera a les dues seran les tres. I si bé sembla clar que el canvi a l'horari d'estiu suposarà dormir una hora menys, el debat està obert sobre la conveniència d'eliminar o mantenir aquesta modificació horària.

Ara un estudi publicat per investigadors del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de les Illes Balears i del Programa sobre Energia i Desenvolupament Sostenible de la Universitat de Stanford (Estats Units) ha qüestionat un dels arguments més utilitzats per justificar el canvi a l'horari d'estiu, com és l'estalvi energètic.

A l'estudi, publicat recentment a la revista Tourism Management Perspectives, Jaume Rosselló Nadal i Andreu Sansó Rosselló, de la UIB, i Christoph Graf, de la Universitat de Stanford, estimen que l'efecte del canvi d'horari d'estiu suposa un estalvi energètic insignificant a les Illes Balears, dentre l'1 i el 4% en el millor dels casos.

Els investigadors tenen en compte diversos models que intenten explicar el consum diari d'energia elèctrica des de l'any 2007 fins al 2017 a cadascun dels subsistemes elèctrics, Mallorca-Menorca i Eivissa-Formentera, i al conjunt de les Illes Balears. Una de les aportacions principals del treball és la consideració, per primera vegada, de la població flotant a un territori, que permet descomptar la població turística.

L'horari d'estiu es va implementar per primera vegada a Alemanya durant la Primera Guerra Mundial amb l'objectiu de reduir la demanda d'electricitat i poder destinar més carbó a la indústria armamentista. Després de la guerra, el canvi es va mantenir a molts països industrialitzats i, definitivament, es va popularitzar a tot el món durant la crisi energètica dels anys setanta. Des d'aleshores, s'ha mantengut amb la creença que les fàbriques, i, per extensió, el consum elèctric regional, es beneficiaven d'aquest ajustament horari.

Tot i així, la pràctica de canviar l'hora durant els mesos d'estiu ha estat cada cop més qüestionada i, per això, la Unió Europea ha decidit posar data de caducitat a aquest canvi horari. Els estudis que han intentat trobar evidència sobre el suposat estalvi energètic no han estat contundents a l'hora de veure l'evidència empírica de l'estalvi energètic que implica el canvi horari d'estiu. Fins i tot en alguns casos s'ha descobert que l'efecte del canvi horari era contraproduent. En qualsevol cas, cal tenir en compte que els estudis es duen a terme en llocs concrets i utilitzen metodologies diferents, per la qual cosa la diversitat de resultats no és gens estranya.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a