Diari digital de la comarca de Sóller
Dissabte, 18 de maig de 2024   |   09:55
 
Enquesta  
Et va parèixer bé el nou itinerari de la processó de l’Ofrena a la Mare de Déu de la Victòria?


No
 
Una turista, amb la seva maleta a la Gran Via.
13/01/2023 | 09:38
El turisme, l'única activitat que creix
J.M.

L’activitat econòmica de Sóller s’ha orientat al monocultiu turístic fins al punt que és l’únic sector productiu que registra un increment de l’activitat front a la resta de sectors que marquen valors clarament cap a la baixa fins al punt que són negatius.

Un informe elaborat per experts del Servei d’Ordenació del Territori del Consell de Mallorca i del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Municipal apunta com l’activitat relacionada amb l’hostaleria va registrar un increment del 47% en el període que abraça des de l’any 2010 fins al 2018, un augment que serveix per corroborar la gran activitat que el turisme ha suposat per al municipi. Però aquest augment duu aparellada una altra cara de la moneda, en tant que la resta de sector productius de Sóller han experimentat en el mateix període importants decreixements. Fins i tot el sector de la construcció, que fins no fa massa anys era juntament amb el turisme un dels motors de l’economia local.

L’informe apunta que en el conjunt de la Serra, el sector turístic és el que ha experimentat un major creixement, mentre que el sector del comerç presenta una clara tendència negativa. El sector de la construcció, a pesar que a partir de 2014 experimenta un important remuntada, no arriba als nivell d’ocupació que tenia en el 2010.

L’indicador de diversitat sectoral serveix per mesurar la composició de l’estructura laboral en diversos sectors econòmics i, per tant, reflecteix la diversitat sectoral de l’economia. Relaciona el nombre de treballadors de cada sector de l’activitat respecte del total de treballadors de l’economia. Els sectors definits a l’informe són els de l’agricultura, la indústrica, la construcció, el comerç, l’hostaleria i el reste de serveis.

En el cas concret de Sóller, l’estudi elaborat per experts apunta que l’activitat turística és l’única que ha registrat un creixement positiu situant-se en el 47’53%, mentre que la resta de sectors registren increments negatius. El cas més dramàtic és el del sector de la construcció, que en gairebé deu anys s’ha contret un 26%, seguit de molt aprop pel de l’agricultura, que ha registrat un decreixement del 24%. En aquest període el comerç ha caigut un 13%, la indústria un 5% i la resta de serveis un 6%.

Sóller destaca per haver crescut el sector turístic el doble que el conjunt de la Serra (24%). En agricultura i construcció la caiguda ha estat també el doble de la mitjana de la Serra.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a