Diari digital de la comarca de Sóller
Dimecres, 24 de juliol de 2024   |   00:56
 
Enquesta  
Estàs d’acord en crear ciclocarrers dins Sóller, que permetin circular les bicicletes amb compatibilitat amb els cotxes?


No
 
Una de les finestres de la Fàbrica Nova.
18/11/2022 | 10:12
El batle insta el Consell a comprar la Fàbrica Nova
SaVeu

La presidenta del Consell de Mallorca ha instat a una fórmula mixta entre institucions, amb la participació del Govern i de l’Ajuntament de Sóller, per fer possible en el futur l’adquisició de la Fàbrica Nova per tal de fer públic aquest equipament i donar-li un nou ús.

Així ho va assenyalar dimarts a Sóller Catalina Cladera a aquest setmanari, que va apel.lar a un acord a tres bandes per materialitzar la compra de la fàbrica, un edifici que està catalogat com a Bé d’Interès Cultural (BIC), el qual representa el darrer vestigi de la indústria textil que roman en peus a Sóller malgrat el seu precari estat de conservació.

Cladera va reconèixer que l’adquisició de la Fàbrica Nova és un projecte “més complicat” que el que s’ha materialitzat recentment que permetrà fer pública la Torre Picada. A més d’analitzar els usos que es podrien donar-li després, la presidenta del Consell va apuntar que l’adquisició de la fàbrica “requereix més pressupost” que el que ha destinat a la talaia del Port, ja que a més de l’adquisició després s’hi troba la seva recuperació.

Per aquest motiu, la presidenta del Consell va instar a la col.laboració de les institucions públiques, amb la implicació tant del Govern com de l’Ajuntament, per afrontar en el futur l’adquisició del bé situat al camí de Cas Jurat. Entén que es tracta d’un projecte que ha de ser compartit entre les tres administracions i no sols pel Consell que ella presideix donat els costs que es derivarien tant de l’operació de compravenda com de la posterior rehabilitació de l’edifici i la seva posada en servei com a equipament públic. Catalina Cladera va destacar la importància d’aquest projecte compartit per “recuperar i posar en valor” el patrimoni que representa la Fàbrica Nova. El Consell no ha mantengut contactes amb la propietat però Cladera que ha assenyalat que es tracta d’un projecte que no està descartat.

La Fàbrica Nova, és la darrera fàbrica de teixits que existeix a Sóller. Tot i el seu mal estat de conservació, agreujat recentment per un incendi que podria haver estat intencionat, té un valor patrimonial molt important per la maquinària que allotja al seu interior. L’edifici també va acollir la primera central elèctrica de Sóller.

Torre Picada

Per altra banda, la presidenta de Mallorca es va felicitar per la propera compra de la Torre Picada, de la que el Consell en va fer la primera passa la setmana passada habilitant una partida d’1’3 milions d’euros per fer efectiva la seva compra.

En aquest sentit va asseverar que l’adquisició responia a una “demanda històrica” feta des de Sóller “des de feia molts anys” i que hi havia “el perill” de què aquest emblemàtic lloc “pogués acabar en mans estrangeres”.

Catalina Cladera va explicar que el Consell i els propietaris varen entaular negociacions i varen assolir un acord amb el qual la institució insular abonarà, via romanents, els 1’3 milions d’euros que suposarà l’operació. A falta de tancar els usos futurs que tendrà la Torre Picada, Cladera va afirmar que obrirà al públic per tal que pugui ser visitada per la ciutadania de Mallorca. Va manifestar sentir-se “contenta” per “l’agilitat i la discreció” amb les que es varen dur a terme les negociacions que finalment s’han tancat amb un acord.

Per la seva banda, el batle Carles Simarro (PP), també es va mostrar satisfet per l’acord “perquè representava una demanda històrica que des de Sóller havíem fet des de fa molts anys”. Simarro va apel.lar a arribar a un acord similar per a l’adquisició de la Fàbrica Nova.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a