Diari digital de la comarca de Sóller
Dimecres, 24 de juliol de 2024   |   01:26
 
Enquesta  
Estàs d’acord en crear ciclocarrers dins Sóller, que permetin circular les bicicletes amb compatibilitat amb els cotxes?


No
 
André Bernat a la seva botiga en la que comercialitza productes espanyols des del 1902.
01/10/2022 | 09:30
120 anys de comerç solleric a França
SaVeu

Els 1 i 2 d’octubre 2022, la ciutat de Vendôme, a la regió Centre Val-de-Loira, viu l’hora mallorquina, i més precisament sollerica. Per celebrar els 120 anys del seu comerç, el descendent solleric André Bernat trasllada la seva incomparable botiga a La Chapelle Saint-Jacques, a una sala d’exposicions.

Si s’exposa la botiga “Aux produits d’Espagne” és perquè es tracta d’un lloc conegut de tots els habitants de la ciutat, i des de diverses generacions. “Jo tenc coses per explicar!” sol dir André Bernat als clients, nous o habituals que passen pel comerç. André Bernat treballa a la botiga dels seus pares des dels anys seixanta, i segueix amb la tradició familiar de vendre productes espanyols (fruites, galetes, sobrassada), exòtics (licors del Carib o Mèxic) i la seva especialitat: vins de “Touraine”, França, Portugal, Itàlia i Espanya. El petit extra d’“Aux produits d’Espagne” són els consells d’André Bernat sobre els vins, que aconsella els seus clients sobre com associar-los amb productes de qualitat i preparar un dinar de gurmet.

Aquesta ciència, André la té d’una tradició familiar nascuda a Sóller. Com molts sollerics a finals del segle XIX, els seus avantpassats cercaven millorar la seva vida. Sète i Marsella eren les portes d’entrada en un país en plena fase d’industrialització amb una economia dinàmica. Així la seva família va arribar a França, a vendre taronges i fruites de la Mediterrània. El seu padrí Francisco Bernat va emigrar a França i, com a nombrosos sollerics, va treballar a diverses ciutats de França (a l’Est, a Nancy), i després, amb consells del senyor Morell, un amic negociant de la ciutat de Blois (centre deVal de Loira) va comprar una botiga a la petita ciutat de Vendôme. Encara que segons deia la mare d’André “el comerç és millor a l’Est on la gent compra grans quantitats”, la família Bernat es va establir a Vendôme l’any 1902 “on el clima és bastant millor” segons diu André. Aprofitant la riquesa arborícola de la província de Vendôme, es poden comprar fruites locals a la botiga d’André. “Els albercocs vénen de l’hort d’un veïnat que ja té 80 anys”, aconsella André en el moment d’escollir els fruits.

El pare d’André també va emigrar a França, amb un període treballant en grans restaurants de París on es va creuar amb Auguste Escoffier, gran nom de la gastronomia francesa. A París, el seu pare també va ser testimoni de l’assassí del president Paul Doumer. Una anàcdota famosa que sol explicar André.

Des de la mort del seu pare, André segueix amb la tradició familiar. Tenia oficialment 18 anys quan va començar a treballar a la botiga però ell diu que va iniciar-se a vendre productes quan tenia 7 o 8 anys. No pot aturar “perquè hi ha persones que cerquen per productes especials, i per això intent que n’hi hagi”. Esperant portar nous tresors a la seva botiga, André Bernat dóna cita a tots els enamorats de gastronomia, sabors, perfums i històries de comerç l’1 i 2 d’octubre a Vendôme. A més del trasllat de la botiga en un espai d’exposició, es podrà escoltar música espanyola i flamenca, descobrir material antic de la botiga, fotografies d’època i exposició sobre l’emigració sollerica a França.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a