Diari digital de la comarca de Sóller
Dijous, 27 de gener de 2022   |   01:13
 
Enquesta  
T’apuntaràs a la iniciativa Ecotxe per compartir vehicles elèctrics?


No
 
Imatge de la vall coberta per una densa capa de fum.
24/12/2021 | 11:59
L’aire de Sóller és irrespirable
SaVeu

Els nivells de contaminació atmosfèrica per partícules de l’aire de Sóller se situen al doble del que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS), segons les dades que han anat recollint les estacions que té instal·lades la plataforma ciutadana Sóller per l’Aire.

D’acord amb les dades que han anat recopilant els sensors de la dotzena d’estacions que posseeix la plataforma, la mitjana de la contaminació de l’aire d’enguany ve sent de 9’28 partícules per milió (PM), fet que suposa gairebé el doble del que estipula l’OMS. Segons explica Barry Byrne, membre de la plataforma, la mitjana anual amaga importants contrastos entre els mesos i segons la franja horària del dia. Així, els mesos de juliol a setembre es varen registrar les dades més baixes de contaminació atmosfèrica amb 4’72 PM de mitjana, mentre que d’octubre a aquest mes de desembre la mitjana s’està situant als 14’09 PM. Sens dubte, el pitjor mes dels analitzats fins ara, ha estat aquest desembre, ja que les puntes de contaminació han arribat fins a 27 PM. Per darrere hi ha el febrer (15’36) i el gener (14’3). En contraposició, el mes amb l’aire més pur es va registrar al maig, amb una mitjana de 3,5 partícules per milió de partícules contaminants.

D’acord amb l’estudi de qualitat d’aire, el desembre resulta ser el més contaminat amb puntes de pol·lució que es registren a la franja horària que va de les 18 a les 24 hores de la nit, encara que les cotes màximes de fum es registren a primera hora del dematí.

D’acord amb les dades de l’informe, l’aire és “desfavorable” durant més hores els capvespres, però és “molt desfavorable” als dematins, encara que durant menys hores.

Estufes i cremes

La plataforma atribueix els alts nivells de pol·lució registrats a Sóller a l’encesa de xemeneies, estufes i calefaccions amb l’arribada del fred, un fet al que s’hi han d’afegir la contaminació que produeixen els vehicles de motor i les cremes controlades de restes de poda. De fet, l’informe posa de manifest que des del novembre els índexs de contaminació augmenten considerablement durant els dematins coincidint amb les franges en què solen fer-se les cremes de rostolls.

L’estudi elaborat per Sóller per l’Aire conclou que la mitjana de contaminació atmosfèrica anual equival a fumar una mitjana de 13 cigarretes al mes. Això inclou bebès, nins i persones que pateixen malalties respiratòries.

Segons les dades, la xifra de desembre apuntarà que la contaminació registrada equivaldrà a que cada solleric es fumi un paquet sencer de tabac.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a