Diari digital de la comarca de Sóller
Dimecres, 26 de gener de 2022   |   23:34
 
Enquesta  
T’apuntaràs a la iniciativa Ecotxe per compartir vehicles elèctrics?


No
 
La propietat haurà de demanar l'expropiació forçosa al Consell.
15/10/2021 | 11:12
El Consell ha d'expropiar la Fàbrica
SaVeu

L’Ajuntament de Sóller s’acaba de salvar d’haver de pagar 4.751.901 euros per l’expropiació forçosa de la Fàbrica Nova. La decisió del jurat provincial d’expropiació forçosa dictada fa uns dies ha estat contrària al que sol·licitava la propietat de l’immoble, que ha sentenciat que l’Ajuntament no és competent per executar aquesta expropiació.
En tot cas, serà el Consell de Mallorca la institució a la qual podran recórrer els hereus d’Adela Oliver per a una més que previsible expropiació forçosa.

El tribunal ha desestimat per unanimitat la demanda de la propietat de la Fàbrica nova perquè el Consell de Mallorca l’havia declarat Bé d’Interès Cultural (BIC) en la categoria de monument. L’escrit del jurat provincial d’expropiació té en compte que la declaració de BIC es va produir el mes de juliol de 2018, dos anys abans que els propietaris d’aquesta parcel·la i els dos edificis que l’ocupen realitzassin el requeriment d’expropiació forçosa a l’Ajuntament de Sóller.

Un immoble degradat

Vista la declaració de BIC, que expressament assenyala que l’estat de conservació de l’immoble és de degradació i que aquest nivell de ruïna està augmentant exponencialment durant els darrers anys, queda clar, diuen les conclusions del jurat, que la competència per a l’expropiació correspon al Consell.

La Fàbrica Nova és un complex de dos edificis antigament utilitzats com a fàbrica de teixits que sumen uns 1.491 metres quadrats de superfície construïda. Ocupa un terreny de 857 metres quadrats que fa partió amb el camí de Cas Jurat i el torrent Major.

De fet, fa alguns mesos que els serveis tècnics de l’Ajuntament ja havien elaborat un informe del que se’n desprenia que la responsabilitat d’expropiar la Fàbrica Nova corresponia al Consell de Mallorca per haver declarat l’edifici Bé d’Interès Cultural (BIC). El municipi, a partir d’ara, se’n desentén dels costs que aquesta operació, promoguda pels seus propietaris, pugui comportar per entendre que haurà de ser la institució insular la que hagi de fer front a la factura d’expropiació.

La declaració de BIC anul.la automàticament la consideració urbanística recollida en el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), un document que classifica el solar de la fàbrica com a equipament i zona verda. La consideració de la fàbrica com a equipament va ser la causa que va propiciar que els propietaris promoguessin un procés per reclamar l’expropiació forçosa a l’Ajuntament. Es tracta d’una iniciativa calcada a la seguida en el cas de l’Infante Lois, en la que finalment el municipi sí que va haver de fer front amb el pagament de més de vuit milions d’euros.
L’informe tècnic assenyalava que “queda clar que la normativa del PGOU va quedar tàcitament derogada i sustituïda per la contenida en la declaració de BIC” de la Fàbrica Nova. L’afirmació de l’Ajuntament, i recollida pel dictamen del jurat provincial, es sustentava en el fet que la declaració de BIC efectuada pel Consell va ser anterior (2018) a l’inici del procés d’expropiació promogut pels propietaris, que és de l’any 2020.

El pressupost, compromès

El regidor de Governació de l’Ajuntament de Sóller, Carlos Darder (PP), ha manifestat la seva satisfacció per un dictamen que evita el pagament de 4’7 milions a l’Ajuntament i explica que “si la Vila hagués de fer front a una expropiació com aquesta els comptes municipals quedarien seriosament compromesos durant una bona temporada”.

Fa alguns mesos, el batle Carles Simarro (PP) ja va plantejar al Consell de Mallorca l’adquisició de la Fàbrica Nova, aprofitant la visita de la seva presidenta, Catalina Cladera (PSOE), al municipi. Aleshores Cladera va reconèixer que la compra de l’edifici “és una mica complicada” ja que “es tracta d’una inversió de més de quatre milions d’euros només de compra”, al que “caldria afegir el cost de la seva rehabilitació i reconversió en museu tèxtil”. La presidenta va admetre que “es tracta d’una operació a llarg termini” per la qual cosa “no podem donar cap compromís de moment tot i que es tracta d’una reivindicació justa”.

No obstant això, ara els hereus d’Adela Oliver tenen la possibilitat d’exigir al Consell de Mallorca l’expropiació de l’immoble, tal i com han provat, sense èxit, amb l’Ajuntament de Sóller.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a