Diari digital de la comarca de Sóller
Dimarts, 2 de març de 2021   |   02:14
 
Enquesta  
Creus que tornarà el peatge al Túnel de Sóller?


No
 
La recollida de vidre ha baixat un 38%.
31/12/2020 | 10:38
La recollida selectiva cau un 25%
SaVeu

Res no s’escapa de la incidència de la pandèmia per la covid. Fins i tot amb el poal del fems fins al punt que el volum de residus -en aquesta ocasió els que van al reciclatge- ha registrat una caiguda més que important del 25%.

Així ho posen de manifest les dades de la recollida selectiva a Sóller, que evidencien una disminució en la recollida de residus en les tres fraccions que la composen: paper i cartró, envasos i vidre. Precisament aquesta darrera és la que se’n duu la pitjor bofetada, ja que registra una disminució de més del 38% si es comparen les dades recollides entre gener i octubre i es comparen amb les del mateix període de l’any passat. Així, enguany s’han recollit 380 tones de vidre, l’any passat per aquest temps la xifra es situava en les 617 tones.

En una situació també crítica es troba la recollida del paper que es deposita en els contenidors de color blau. De gener a octubre s’han recollit 370 tones d’aquest material, el que representa una caiguda de gairebé el 27% en comparació al mateix període de l’any passat. Fins l’octubre de 2019, els contenidors del paper havien recol.lectat més de 516 tones d’aquest material.

La fracció que menys nota l’impacte de la crisi pel coronavirus és la dels envasos. Els contenidors de color groc que hi ha repartits per tot Sóller han aconseguit canalitzar cap al reciclatge 289 tones d’envasos, una xifra que és un 9’5% inferior a la registrada durant l’any passat quan alesores es varen retirar 319 tones d’aquest material reciclatble.

Des de Sóller Recicla, l’empresa que s’ocupa de la recollida selectiva al municipi han explicat que la disminució de les xifres de reciclatge s’atribueix a la crisi sanitària per coronavirus que, entre d’altres qüestions, ha provocat una disminució en el consum que té la seva lògica conseqüència en una minva en la generació de residus.

L’empresa confia en poder remuntar les xifres d’anys anteriors tan aviat la situació registri una millora que suposi un increment del consum.

Evolució de les xifres

L’evolució de les xifres de reciclatge a Sóller varen començar a trontollar des del moment en què es va declarar el primer estat d’alarma, per allà en el mes de març. Entre els mesos de gener i febrer les dades de reciclatge a Sóller mantenien una tendència similar a la registrada durant el 2019. Però es constata com a partir del mes següent, amb el confinament ja en marxa, com el volum de residus va en disminució. Això sí, en els mesos de juny, juliol i agost s’aprecia un augment significatiu en la generació de fems seguint l’evolució de la temporada turística que l’agost va arribar pràcticament al seu final. D’aleshores ençà les dades tornen anar a la baixa. Els augments registrats durant els mesos d’estiu, emperò, no permeteren igualar les xifres dels anys anteriors ja que l’escàs flux de visitants no ha va permetre.

Durant l’any 2019 es varen recollir dels punts verds de Sóller 1.635’6 tones de residus reciclatbles, mentre que enguany, a l’espera de l’evolució dels mesos de novembre i desembre, amb prou feines se n’han retirat 1048 tones. És a dir, a hores d’ara la recollida selectiva a Sóller està un 35% per davall del que es va aconseguir reciclar durant el passat exercici.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a