Diari digital de la comarca de Sóller
Diumenge, 25 d'octubre de 2020   |   06:32
 
Enquesta  
Ha d’entrar Sóller en l’associació denominada Pueblos Mágicos de España?


No
 
Els treballs d'excavació han començat avui
31/08/2020 | 15:46
Cerquen 15 víctimes de la Guerra a Bunyola
saveu.cat

L'equip tècnic de l'empresa Atics ha iniciat avui les tasques d'exhumació al cementeri de Bunyola (Mallorca) amb l'objectiu és localitzar una fossa comuna on varen ser enterrades 15 víctimes del bàndol franquista durant la Guerra Civil, de les quals es té constància documental.

Segons ha informat aquest dilluns en un comunicat la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització, la intervenció està previst que s'allargui fins al pròxim 10 de setembre.

Les tasques han començat aquest dilluns a la 'zona 1', un espai enjardinat que ja ha estat condicionat i anivellat aquests últims dies amb la col·laboració de la brigada de l'Ajuntament de Bunyola. L'excavació es duu a terme de manera manual per un equip de cinc tècnics de l'empresa.

Així mateix, s'ha començat a treballar de forma paral·lela a l'anomenada 'Zona 2' per aixecar les lloses que tapen els vasos funeraris que podrien correspondre als llocs d'enterrament de les víctimes que indiquen les causes judicials.

Aquest començament en la intervenció a Bunyola ha comptat amb la presència de la consellera d'Administracions Públiques, Isabel Castro; la presidenta de el Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el president de Parlament, Vicenç Thomàs. També han assistit el batle de Bunyola, Andreu Bujosa; el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, i el director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera.

D'acord amb les investigacions de l'investigador Xavier Margais, entre el 6 d'agost i el 28 de desembre de 1936 varen arribar a al cementeri de Bunyola una quinzena de cadàvers d'homes que havien estat assassinats per arma de foc i abandonats acunetes o carreteres, víctimes de la repressió franquista en el context de la Guerra Civil.

Es tracta de Joan Busquets Cañellas, Josep Cañellas Roser, Antoni Juan Massanet, Rafael Ferriol Grimalt, Pere Suau Riera, Onofre Arbona Jordà, Gabriel Servera Cardell, Guillem Pocoví Samsó i Joan Fiol Martí. A més, falten per identificar sis víctimes, entre les quals es podrien trobar 3 menorquins: els germans Bartomeu i Sebastià Carretero Gornés, i José Filomeno Pons Sintes.

La intervenció en el cementeri de Bunyola forma part del segon Pla de Fosses del Govern, aprovat per la Comissió Tècnica de desapareguts i fosses, i que impulsa la Conselleria d'Administracions Públiques a través de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern.

Aquesta és la tercera actuació inclosa dins el pla, després de les excavacions duites a terme en els cementeris de Sencelles i de Son Coletes, a Manacor.Anterior Tanca Següent Compartiu-ho a